Ralph Reijnders en Wout Schotte zegevieren in Ursel

Ralph Reijnders en Wout Schotte zegevieren in Ursel 13 januari 2024

Het eerste toernooi van het jaar stond bol van verwachtingen: twee come-backs van Virginie Ortegat (laatste toernooi in 2008) en Evelyne Van Autreve (laatste toernooi in 2019). Ook werd er vol verwachting uitgekeken naar de prestatie van Daphne De Moor in het A-toernooi als pas gepromoveerde belofte. In totaal maakten 17 spelers hun opwachting in de jubileumeditie van het toernooi van Ursel.

Gevorderden

Zes gevorderden en een beginner; dat was het spelersveld voor het A-toernooi. Een evenwichtig veld en dat beloofde spanning tot de allerlaatste seconde. En dat was effectief het geval. Spanning was gegarandeerd, zeker na een nederlaag in de eerste ronde van favoriet Tom Schotte tegen Ralph Reijnders (23-41). Verder vielen er toen nog geen verrassingen te noteren. Ook al kwam Daphne Demoor in de buurt van Nancy Darck (26-28). Dat bleek achteraf ook zijn spannendste score te zijn. Jammer genoeg kon hij spel winnen tegen de hoger geplaatste gevorderden.

In principe gingen vier spelers uitmaken wie er de overwinning meer naar huis kon nemen: eerder genoemden Tom Schotte en Ralph Reijnders, maar ook Virginie Ortegat en Nick Reunes speelden hun rol. Toch bleek uiteindelijk één van de andere spelers een allesbeslissende rol te spelen, al was dat op dat moment nog niet duidelijk: in ronde vijf speelden Tom Schotte en Nadja De Moor gelijk. Hierdoor miste die eerste de kans om op gelijk hoogte te komen van Ralph Reijnders, die net verloren had tegen Virginie Ortegat (25-39). Zij kwam hierdoor ook op vier punten terecht.

Ronde zes verliep sereen, maar ronde zeven ging alles beslissen. Virginie Ortegat en Ralph Reijnders hadden ongeveer dezelfde coëfficiënt. Virginie liet echter een steek vallen tegen Nick Reunes (42-22) en bleef zo op vijf punten steken. Tom Schotte had een bye en kwam op 5.5. De beslissing viel dan in de partij tussen Ralph Reijnders en Nancy Darck. Het werd een enorm nerveuze partij en beide spelers kwamen in tijdsnood. Uiteindelijk won Ralph Reijnders de partij ruim (42-22), maar met slechts één seconde op de klok. Hij moest in laatste zes seconden zes stenen flippen om de toernooizege binnen te halen. Dat lukte heel erg nipt!

Beloften

Het beloftentoernooi had moeten aanvangen met twee uitgesproken favorieten: Bart en Jan Verstuyft. Die eerste had een verlengde nachtshift en begon pas in ronde drie aan zijn jacht op een hoge notering. Zijn dochter Jana besloot na vier rondes het veld te verlaten voor haar basketbalwedstrijd. Zo lag het veld open voor de andere acht beloften.

Dat bleek een strijd te worden tussen Wout Schotte en de terugkerende Evelyne Van Autreve. Echter, de familie Verstuyft kon in deze strijd een beslissende rol spelen. Ook Dimitri Burnay was verwacht als uitdager, maar kon geen vuist maken tegen de hoger geplaatste spelers en verloor ook van Sander Schotte.

Wout Schotte, als vijfde geplaatst, kon uiteindelijk het beloftentoernooi binnenhalen. Hij won zijn eerste toernooi in stijl, met enkel een nipte nederlaag tegen Jana Verstuyft in ronde 3 (35-29). De andere spellen waren telkens ruim, ook tegen Evelyne Van Autreve (11-53) en Bart Verstuyt (46-18). Vooral die laatste partij was belangrijk, anders waren er drie spelers op vijf punten geëindigd. De tweede plaats ging naar Evelyne Van Autreve; haar verdienste was een winst tegen Jana Verstuyft in ronde vier (42-22), zodat niemand ongeslagen het toernooi kon verlaten.

Wout Schotte was dan ook beste junior. De tweede plaats was voor Sacha Burnay, die op drie punten eindigde.

Belgische Grand Prix

De eerste stand van de Belgische Grand Prix reflecteert de uitslag van het toernooi. Ralph Reijnders neemt dus de leiding. Bij de junioren is de eer net als vorig jaar weggelegd voor Wout Schotte.

DAN-ranking

Twee spelers promoveren naar 3 DAN: Evelyne Van Autreve en Kerwan Burnay. Dimitri Burnay komt op een overwinning van promotie naar 4 DAN. Ralph Reijnders beent Jiska Helmes bij een staat nu 22e op de all-time DAN-ranking. Van alle deelnemers zijn er slechts vier die geen vooruitgang hebben geboekt. Virginie Ortegat wint vier eenheden en gaat het meeste vooruit.