Sander Schotte wint beloftentoernooi Oudenaarde

Sander Schotte wint beloftentoernooi Oudenaarde 18 november 2023

Voor het eerst sinds lange tijd werd er nog eens een beloftentoernooi zonder A-toernooi georganiseerd. De aanwezige gevorderden (Tom, Nadja, Nancy) stonden erbij en keken ernaar. Voor elf anderen was het wel toegestaan om te spelen. Acht spelers hadden reeds toernooiervaring, voor drie anderen werd het hun debuut. Stan Roos had het thuisvoordeel terwijl Zhiyao Ren en Xin Want uit Gent kwamen afgezakt.

Spanning tot op het einde

Het toernooi was niet eens goed en wel begonnen of de eerste partij was al afgelopen. Stan Roos paste slim meerstenenstrategie toe tegen WK-ganger Wout Schotte en na welgeteld 10 zetten stond er 0-14 op het bord. Wat een binnenkomst voor de 8-jarige debutant. Ook debutante Xin Wang speelde een mooie partij tegen Eva Terras waarbij ze op 3 zetten van het einde de winst liet liggen en uiteindelijk op een gelijkspel strandde.


In de tweede ronde was het de beurt aan Zhiyao Ren om in de rankings te komen door een gelijkspel tegen Sacha Burnay. Voor Zhiyao ging het crescendo, want in de derde ronde veegde hij Kirsten Janssens van het bord met 0-32. Deze partij kende ook een voortijdig einde. Ondertussen waren zowel Sander Schotte als Dimitri Burnay geruisloos op drie punten gekomen. Door alle gelijkspellen stonden er slechts twee spelers met 2/3: Wout Schotte en Romain Volvert. Deze vier spelers gingen uitmaken wie er het beloftentoernooi van Oudenaarde zou binnenhalen.In een virtuele halve finale nam Sander Schotte de maat van Dimitri Burnay (21-43), terwijl Romain Volvert won van Wout Schotte (9-55). Dit zorgde ervoor dat Sander Schotte alleen op kop kwam te staan, maar met nog een partij tegen Romain Volvert om de hoek loerde het gevaar. Dankzij een knappe winst (24-40) sloot hij het toernooi ongeslagen af met vijf op vijf. Dimitri Burnay won nog van Eva Terras en eindigt tweede voor Romain Volvert. Stan Roos tenslotte eindigde het toernooi op een knappe vierde plaats met drie punten.

DAN-ranking

Eva Terras is de enige actieve speler die promoveert: zij wordt 3 DAN. Bij de debutanten wordt Stan Roos meteen 2 DAN en Zhiyao Ren 1 DAN. Zowel Dimitri Burnay als Sander Schotte gaan twee eenheden vooruit.