Tom Schotte, Nadja De Moor en Jana Verstuyft nieuwe Belgische kampioenen

Tom Schotte, Nadja De Moor en Jana Verstuyft nieuwe Belgische kampioenen 3 september 2023

Voor de 40e keer in de geschiedenis verzamelden spelers voor een Belgisch kampioenschap. De zoektocht naar drie nieuwe kampioenen werd aangevangen in Sint-Paulus in Gent, waar Nick en Sofie onze gastheer en gastvrouw waren. Er was een gescheiden toernooizaal en ontspanningsruimte voorzien en het zondagse zomerweer zorgde ervoor dat er buiten voldoende mogelijkheden waren om te ontspannen (en dat vooral voor de aanwezige jeugd). 27 spelers maakten de al dan niet verre verplaatsing, waarvan er vier zelfs uit het verre Nederland kwamen. De familie Dufour kwam als enige niet in aanmerking voor een Belgische titel, maar zowel Mark als Daniel waren zeker uitdagers voor de toernooiwinst. De overige 23 spelers streden voor één of meerdere nationale titels, waaronder residenten uit Nederlands, Thailand en China.

We noteerden de come-back van Marcel Peperkamp (Belgisch kampioen 2009 en 2012) en Dimitri Vaes die voor het laatste in 2017 actief waren. Ook maakte Min Dai, moeder van Qhizeng Zhang haar debuut.Met 12 gevorderden, 1 beginner, 13 beloften en 1 debutant was een mooie spreiding van niveau.

Gevorderden

Slechts één speler bleef ongeslagen nar vijf rondes: Tom Schotte had enkele spannende spellen, waaronder een winst op tijd tegen Mark Dufour met een gelijkspel op het bord. Op korte afstand met vier punten volgden nog drie spelers: Marcel Peperkamp, Ralph Reijnders en Nick Reunes. Ook nog in de running voor een finaleplek waren resident Dispong Kiatnarongrob en Dimitri Vaes met 3.5/5. Daniel en Mark Dufour voelden zich waarschijnlijk minder extatisch omdat er een plaats bij de beste twee hen geen finaleplek opleverde. Zij hadden eveneens vier punten en rekenden op een misstap van de leider.

Terwijl Tom Schotte in rondes 6 en 7 respectievelijk Ralph Reijnders en Dimitri Vaes elimineerde voor de finale, werd er op tafel twee en drie een virtuele halve en finale afgewerkt. Eerst kwamen Marcel Peperkamp (tegen Nick Reunes) en Dispong Kiatnarongrob (tegen Daniel Dufour) op 5 uit 6, waarna Marcel Dispong versloeg in de zevende ronde en zich zo voor de finale wist te plaatsen.

Dankzij de hierboven vermelde nederlagen en overwinningen in de laatste ronde plaatsten Mark en Daniel Dufour zich nog op drie en vier in de uitslag.

Beloften

Geen aparte finale of prijzen voor de beste belofte, maar dit verdient zeker een aparte categorie. Twee beloften eindigden met vier overwinningen: Daphne Demoor en Noa Dufour. Gefeliciteerd! Waar Noa nog onderaan het rijtje eindigde, wist Daphne twee gevorderden en een beginner achter zich te laten Eveneens versloeg hij beginner Haifang Ni, wat hem de nodige ratingpunten zal opleveren.

Jeugd

De strijd bij de jeugd was spannend tot en met de laatste ronde. Jana Verstuyft had een goede start en droomde na 2/3 met ruime overwinningen al een beetje van de vrouwenfinale, maar bleef daarna wat hangen. Na zes ronden stonden vijf van de zes juniors met twee punten. Kirsten Janssens en Sander Schotte speelden nog tegen elkaar, gewonnen door Kirsten (49-15). Ook Jana Verstuyft speelde tegen een andere junior, namelijk Qizheng Zhang en won (46-16). Wout Schotte tenslotte moest winnen van Min Dai en slaagde daar ook in (37-27). Op basis van de tie-break haalden Jana en Wout de finale.


Vrouwen

Door het afzeggen van Frauke Van de Moortel waren er twee favorieten voor de vrouwenfinale: Nancy Darck en Nadja De Moor. De anderen moesten op de verrassing spelen. Zoals eerder gezegd kwam Jana Verstuyft in de buurt, maar kwam uiteindelijk toch een overwinning tekort. Uiteindelijk kwam Eva Terras nog het dichtst met 3/6 en een duel tegen beginner Haifang Ni, maar schoot net tekort (21-43). Beide favorietes speelden trouwens ook een onderling duel, gewonnen door Nadja De Moor (13-51). Dat was de eerste overwinning van Nadja De Moor tegen haar concurrente.

Finales

Drie finales met drie winnaars:
  • Tom Schotte versloeg Marcel Peperkamp met 44-20 en haalt zo zijn 14e nationale titel binnen. Marcel Peperkamp blijft steken op twee nationale titels en wordt voor de vierde keer vice-Belgisch kampioen.
  • Nadja De Moor behaalt haar eerste nationale titel bij de vrouwen na een 28-36 overwinning tegen Nancy Darck in een heruitgave van de finale van vorige jaar
  • Jana Verstuyft haalt haar tweede Belgische titel bij de jeugd na 16-48 tegen Wout Schotte, die op zijn beurt zijn vierde opeenvolgende vice-Belgische titel binnenhaalt. Dit was ook een heruitgave van de finale van vorig jaar.

Belgische Grand Prix

Voor aanvang van het toernooi, met het sterke deelnemersveld, stond Ralph Reijnders in pole position om de Grand Prix voor het eerst te veroveren. Echter, door zijn overwinning en de bijhorende twaalf punten springt Tom Schotte nog van drie naar één. Ralph Reijnders eindigt zo tweede en Nick Reunes derde. Nancy Darck is de beste vrouw op een vijfde plaats. Beste junior is Wout Schotte op een 10e plek. Hij wint ook de aparte Junior Grand Prix met 16 punten, drie meer dan Jana Verstuyft.

Buitenlanders Grand Prix

Er wordt dit jaar geen Buitenlanders Grand Prix georganiseerd.

DAN-ranking

Met de come-back van Dimitri Vaes en Marcel Peperkamp traden 2 extra spelers met 6 DAN aan. Marcel Peperkamp speelde tegen Nick Reunes en won. Andere onderlinge duels waren er niet een beide spelers konden niet winnen van Tom Schotte. Links en rechts werden bij de 4 en 5 DAN spelers één of twee eenheden gescoord.

De echte winst zat bij de 3 DAN spelers: Daniel Dufour won 5 eenheden en stijgt naar 4 DAN. Ook Wout Schotte promoveert naar 4 DAN, maar is daar nu de laagste gerangschikte speler. Dispong Kiatnarongrob stijgt 4 eenheden en heeft nog één overwinning nodig voor een promotie naar 4 DAN.

Verder zien we de promotie van drie spelers naar 3 DAN: Haifang Ni, Noa Dufour en Qhinyi Zhang. Kirsten Janssens, Océane Hoornaert en Min Dai (bij haar debuut) worden 2 DAN.