De oorsprong van Othello

De oudste verwijzing naar een spel gelijkaardig aan othello werd gevonden bij de Chinezen. De regels waren niet identiek, maar gelijklopend. Het spel ging samen met het Chinese rijk ten onder. In 1888 echter, werd in Engeland 'Reversi' geïntroduceerd. Dit was gebaseerd op een spel uit 1870 'Annexation', dat werd gespeeld op een schaakbord. Reversi werd vrij populair, zeker in Europa en Noord-Amerika. Maar er was geen continuïteit en eenheid. Verschillende spellenfabrikanten brachten het spel uit onder verschillende namen en met telkens net iets andere regels. In 1971 toen Goro Hasegawa - een Japanse bordspelfanaat - het idee had om het spel te herintroduceren, werd Othello populair. De invalshoek werd veranderd: het werd een spel vol strategie, maar toch toegankelijk voor het grote publiek.

Na zijn 'uitvinding' werd het spel wereldwijd geproduceerd en verschillende Othellofederaties ontstonden. Tegenwoordig is het spel niet alleen gekend door de bordversie, maar vooral via het internet. Daar is het veelal gekend onder de oude naam 'reversi'. Dit heeft te maken met rechten. De naam 'Othello' is gebaseerd op de gelijknamige tragedie van William Shakespeare. In deze tragedie is er een thema die de kern van het huidige spel weerspiegelt. Toen het stuk in 1604 in première ging, veroorzaakte het een controverse. In dit tijd was het normaal dat een moedige (blanke) officier moest ten strijde trekken tegen de barbaarse (zwarte) Moren. Ook was het niet onlogisch dat de Moren werd voorgesteld als stomme, kwaadaardig en listig. Shakespeare veranderde deze twee tegenstellingen en creëerde een domme, maar moedige Moor officier van het Venetiaanse Koninkrijk die de moed moest opbrengen te vechten met zijn vijand. Die vijand was de blanke en listige Jago.

Goro Hasegawa heeft de naam Othello dus niet zelf uitgevonden, maar rechtstreeks gebaseerd op het stuk. De bestaande contrasten tussen wit (blank) en zwart.

(gebaseerd op een tekst van Rene Boer)