Basisregels

1 Doel
Het doel van het spel is heel simpel: probeer op het einde van het spel zoveel mogelijk stenen te veroveren.

2 Het spel

Het spel wordt normaal gezien gespeeld op een 8x8 bord. Behalve een speelbord heb je ook 64 schijven nodig, die zwart aan de ene kant en wit aan de andere kant. Spelers kiezen en kleur en plaatsten 2 schijven op het bord (Figuur 1)

Figuur 1

Zwart begint altijd en dan doen beide spelers om de beurten een zet.

3 Een zet doen
Beide spelers spelen afwisselend. Je kan enkel een schijf plaatsen op een nog leeg vakje naast een steen (of meerdere stenen) van je tegenstander. Dit moet op een manier waardoor stenen van je tegenstander worden 'gevangen'. Je kan enkel stenen 'vangen' de stukken van je tegenstander in te sluiten tussen de geplaatste steen en één of meerdere stenen die al op het bord liggen. De figuren 2 en 3 tonen duidelijk hoe het kan. Alle ingesloten stenen van je tegenstander - zowel horizontaal, verticaal en diagonaal - mag je naar eigen kleur veranderen (door deze om te draaien).

Figuur 2

Figuur 3

Enkel stenen die rechtstreeks worden ingesloten mogen worden gedraaid.

 

Zwart plaatst 1 (links), B en C worden niet 'rechtstreeks' ingesloten.

4 Pas
Het kan gebeuren dat één van beide spelers geen legale zet meer kan doen (dus geen enkele steen van de tegenstander insluiten). Hij moet passen en de andere speler mag nog eens. Hierna mag de eerste speler opnieuw. Het kan wel gebeuren dat een speler meermaals na elkaar moet passen.

5 Het einde van het spel
Wanneer alle 64 vakjes zijn opgevuld, is het spel afgelopen. Elke spelers telt de stenen in zijn/haar kleur en de speler met de meeste stenen is de winnaar. De som moet altijd 64 zijn. Wanneer beide spelers 32 hebben, eindigt het spel in remise - gelijkspel. Toch is het mogelijk dat een spel eindigt terwijl er nog lege vakjes zijn op het bord. Dit kan wanneer een speler geen stenen meer over heeft (wipe) of wanneer geen enkele speler nog een legale zet kan doen. De speler met de meeste stenen krijgt de lege vakken.