Tom Schotte wint 32e Belgisch Kampioenschap

Tom Schotte wint 32e Belgisch Kampioenschap 6 september 2015

Het 32e Belgisch Kampioenschap Othello vond dit jaar plaats in Zonhoven. De opkomst was matig met 5 Belgen en 2 Nederlanders, maar elke speler begon het toernooi met het nodige enthousiasme. Zeven spelers, dat betekende dat iedereen één keer tegen mister bye moest en dus een 33-31 winst mocht noteren. In de overige zes spellen moesten de ‘echte’ tegenstanders worden bevochten.

Dimitri Vaes verrast

Café/brasserie Quo Vadis was meteen getuige van een eerste verrassing: Dimitri Vaes nam de maat van Tom Schotte, de favoriet voor de titel. Zijn grootste uitdager, Marcel Peperkamp, nam wel de eerste horde door Jan de Graaf te kloppen. Dat resulteerde in de tweede ronde meteen in een belangrijk duel: Tom Schotte trok aan het langste eind tegen Marcel Peperkamp. Dimitri Vaes stoomde ondertussen door met overwinningen tegen Marcel Sneek, Frauke Van de Moortel en Nick Reunes naar een solide 5/5. Zowel Tom Schotte als Marcel Peperkamp bleven in rondes 3 tot 5 ongeslagen en zaten de leider zo op de hielen.

Stenen zoeken

In de zesde ronde speelde Dimitri Vaes de belangrijkste partij uit zijn carrière, maar verloor van Marcel Peperkamp. Ondertussen haalde Tom Schotte uit tegen Frauke Van de Moortel. Met nog één ronde te gaan stonden dus 3 spelers met 5 winstpartijen. Marcel Peperkamp had onderweg de meeste stenen verzameld, maar kreeg in de laatste ronde een bye. Hij moest lijdzaam toezien hoe Tom Schotte minstens 39 stenen zocht (en vond) tegen Nick Reunes. Dimitri Vaes op zijn beurt zocht minstens 46 stenen tegen Jan de Graaf, maar verloor. Dit betekent een 7e titel voor Tom Schotte, die zo zijn derde titel op rij laat optekenen.

Belgische Grand Prix

Tom Schotte had reeds zekerheid verworven over zijn achtste eindoverwinning in de Belgische Grand Prix, maar de strijd om de andere plaatsen was open. Door de afwezigheid van Michael May, wist Dimitri Vaes de tweede plaats te veroveren. Marcel Peperkamp spingt dankzij zijn vice-Belgische titel naar de derde plaats in de Belgische Grand Prix en de daarbijhorende WK-plek. Frauke Van de Moortel pakte dankzij haar deelname nog de plaats van beste vrouw. Dat is voor haar de eerste keer.

Buitenlanders Grand Prix

Nicky van den Biggelaar heeft zijn eerste eindoverwinning geboekt in de Buitenlanders Grand Prix en breidt zijn palmares zo verder uit. Albert Kortendijk was de enige die hem nog van deze titel kon houden, maar hij was niet aanwezig. Jan de Graaf komt nog op gelijke hoogte, maar hij behaalde deze punten in drie toernooien. Nicky van den Biggelaar verzamelde twintig punten in twee toernooien.

DAN-ranking

Er waren 4 spelers aanwezig met een certificaat van 6 DAN op de schouw. Zowel Tom Schotte en Dimitri Vaes wisten twee partijen te winnen. Nick Reunes en Jan de Graaf wonnen er elk 1.

Marcel Peperkamp wist vijf partijen te winnen en vier daarvan leverden hem punten op. Hij komt zo in de buurt van 6 DAN. Bij een volgend toernooi wordt hij waarschijnlijk de 10e speler met 6 DAN.