Jan de Graaf wint 31e Belgisch Kampioenschap, Tom Schotte pakt 6e titel

Jan de Graaf wint 31e Belgisch Kampioenschap, Tom Schotte pakt 6e titel 7 september 2014

Een zonnige zondag in september en de historische Graslei in het hartje van Gent vormden dit jaar het kader voor het 31e Belgisch Kampioenschap Othello. Geen Othello op de kademuren, wel op de eerste verdieping van het historisch pand aan de Graslei 6, waar tegenwoordig het restaurant "De Witte Leeuw" is gelegen. Daar verzamelden twaalf spelers en in de loop van de dag maar liefst negen supporters om hun helden aan te moedigen. Samen gingen ze op zoek naar de opvolger van Tom Schotte, Belgisch kampioen in 2013.

Ook dit jaar was Tom Schotte (foto) de grootste kanshebber op de Belgische titel, maar oud-kampioenen Jeroen De Wael en Nick Reunes daagden de Belg uit. Voor de toernooiwinst waren er verschillende kanshebbers: de Nederlanders Sido Helmes en Jan de Graaf dichtten zich een kans toe.

In de eerste ronde werden de Belgen meteen met beide voeten op de grond gezet: Jeroen De Wael (foto links) verloor van Jiska Helmes, terwijl Tom Schotte het onderspit moest delven tegen Sido Helmes. Nick Reunes had een slechte dag en zette die in met een nederlaag tegen Jan Van Damme.

In de tweede ronde zette Nick Reunes (foto links) zijn off-day verder met een verlies tegen Marcel Sneek, terwijl zowel Jeroen De Wael als Tom Schotte zich herstelden. Ondertussen stonden drie Nederlanders op kop: Sido Helmes, Jan de Graaf en Jiska Helmes scoorden hun tweede winst.

De derde ronde leverde een strijd op tussen broer en zus. Sido Helmes (foto links) was de betere van Jiska (foto rechts). Ook Jan de Graaf (tegen Jan Van Damme) kwam op drie winstpartijen. Zowel Tom Schotte, Michael May als Jeroen De Wael markeerden hun tweede punt.

Halverwege het toernooi begon de spanning reeds te stijgen. Jan de Graaf (foto) wist met moeite Sido Helmes te kloppen en kwam zo alleen aan de leiding. Jiska Helmes versloeg Michael May en Tom Schotte claimde een belangrijke overwinning tegen Jeroen De Wael.

De vijfde ronde zette het hele toernooi terug op zijn kop. Tom Schotte versloeg Jan de Graaf en Jiska Helmes was de betere van Frauke Van de Moortel. Plotseling waren er drie leiders, waarbij Tom Schotte het voordeel had op BQ. Daarachter drie spelers met drie punten. Jeroen De Wael verspeelde zijn kans op de Belgische titel na een gelijkspel tegen Marcel Sneek.

Jiska Helmes moest nog tegen haar twee medeleiders en de loting bracht haar uit tegen Jan de Graaf. Die laatste wist te zegevieren, terwijl Tom Schotte Brecht Van Damme versloeg. Michael May bezorgde Sido Helmes zijn derde opeenvolgende nederlaag. Na die zesde ronde was Tom Schotte al zeker van de Belgische titel. Zijn enige overgebleven concurrent, Michael May, telde slechts één punt achterstand, maar had ook een BQ-nadeel van om en bij de 60. De toernooiwinst was voor Tom Schotte ook binnen handbereik, want zijn BQ-voordeel op Jan de Graaf bedroeg ook meer dan 25. Gewoon de laatste ronde winnen was de boodschap...
In die laatste ronde stond Tom Schotte voor een eenvoudigere opdracht dan Jan de Graaf. Terwijl de Nederlander Jeroen De Wael partij moest geven, speelde Tom Schotte tegen zijn landgenoot Michael May (foto). Net als in Antwerpen eerder dit seizoen wist Michael May Tom Schotte echter een serieuze hak te zetten met een 33-31 overwinning. Jan de Graaf bleef koel, versloeg Jeroen De Wael, en claimde opnieuw een Belgisch toernooi. Dankzij zijn knappe overwinning, wist Michael May de vierde plaats en de vice-Belgische titel te nemen. Jiska Helmes zette in de laatste ronde Brecht Van Damme nog aan de kant en werd derde. Tom Schotte vierde zijn zesde Belgische titel dus een beetje in mineur.

Opnieuw een spannend toernooi, tot en met de laatste momenten! Daar staat Belgisch Othello voor garant. Op naar nieuwe en opwindende toernooien!

Belgische Grand Prix

Voor aanvang van het vijfde en beslissende toernooi van de Belgische Grand Prix was de spanning al lang gaan vliegen. Zowel Tom Schotte (foto links) als Nick Reunes (foto rechts) waren al zeker van hun eerste en tweede plaats. Voor Tom Schotte is het zijn zevende eindoverwinning, terwijl Nick Reunes voor de derde maal de tweede plaats wist te behalen.
Interessant was zeker nog de strijd voor de derde plaats in de Belgische Grand Prix en die voor de beste vrouw. Voor aanvang van het toernooi stonden Jeroen De Wael (foto links) en Akke-lien de boer (foto rechts) aan de leiding en dit was na het toernooi ook nog het geval. Jeroen De Wael hield Michael May nipt af, terwijl Akke-lien de Boer Frauke Van de Moortel op ruime afstand kon houden. Akke-lien de Boer werd zo voor de tweede keer best vrouw in de Belgische Grand Prix. Hier gaat haar zus Rosalinde de Boer met vijf eindoverwinningen nog altijd ruim op kop.

Buitenlanders Grand Prix

Net zoals in de Belgische Grand Prix was de Buitenlanders Grand Prix al lang beslist. Albert Kortendijk (foto links) en Linda Praseptyo (foto midden) eindigden zonder te spelen op één en twee. Jan de Graaf (foto rechts) wipte dankzij zijn overwinnng nog naar de derde plaats.

Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Buitenlanders Grand Prix dat de winnaar zijn prijs niet kwam ophalen tijdens het Belgisch kampioenschap. Meestal wordt de winnaar pas tijdens het laatste toernooi bekend, zodat die speler dan ook altijd op het toernooi zelf aanwezig is. Dankzij de grootse voorsprong voorsprong, konden zowel Albert Kortendijk en Linda Praseptyo thuisblijven. Volgend seizoen opnieuw meer spanning?

DAN-ranking

Verschillende spelers hebben een goede zaak gedaan voor de Belgische DAN-ranking. Negen deelnemers waren 5 DAN of meer en dit leverde veel mooie duels op. De winnaar van het toernooi, Jan de Graaf (foto links), wist vier DAN-punten te scoren. Michael May (foto rechts), die in de laatste ronde van 6 DAN-speler Tom Schotte wist te winnen, voegt drie DAN-punten aan zijn score toe. Zowel Sido Helmes, Marcel Sneek als Jiska Helmes gingen 2 punten omhoog.

Brecht Van Damme (foto) was de enige 4-DAN speler en komt dankzij drie strategische overwinningen op één puntje van een verdiende promotie naar 5 DAN. Bij de 3 DAN-spelers wisten zowel Frauke Van de Moortel als Jan Van Damme op te schuiven.