Tom Schotte wint Paastoernooi Oudenaarde

Tom Schotte wint Paastoernooi Oudenaarde 1 april 2024

Voor de elfde keer organiseerde de Belgian Othello Association een gezelligheidstoernooi op Paasmaandag. Na zes edities in Gent en twee in Beervelde werd een derde editie in het landelijke Melden voorzien. Wederom was huize De Moor - Schotte de gastlocatie. Met de geur van verse koffie en een koelkast vol drankjes kon het toernooi in gang worden gezet.

Gevorderden

Het toernooi werd opgestart met onderlinge partijen tussen de gevorderde spelers en de beginners. Ook beste belofte Bart Verstuyft werd in deze oefening betrokken om het even te maken. De overige negen spelers werden dan netjes onder elkaar ingedeeld (met uiteraard 1 bye). Dit leidde tot een aantal interessante onderlinge partijen. Ook te vermelden: deze spelers eindigden uiteindelijk ook allemaal in de top 10 van de toernooiuitslag.

In de tweede ronde werd het veld der ongeslagenen wat verder uitgedund. De top vier van de Belgische ranglijst (Tom Schotte, Nick Reunes, Ralph Reijnders en Dimitri Vaes) werd aangevuld met Wout Schotte.

In de derde ronde werd de logica gerespecteerd en wonnen Tom Schotte (10-54 tegen Ralph Reijnders), Nick Reunes (54-10 tegen Wout Schotte) en Dimitri Vaes (10-54 tegen Brecht Van Damme) hun partijen. Van een constant resultaat gesproken! Verschillende andere spelers pikten aan met twee punten: Daphne Demoor, Nadja De Moor, Eva Terras en debutant Felix De Lille (die erna het toernooi moest verlaten wegens andere verplichtingen). Thycho Demoor won voor het eerst in 10 partijen een spel, met 49-15 tegen zijn zus Myrthe en verschijnt zo in de volgende rankingupdate.

Ronde vier stond bol van de spanning met een partij tussen Nick Reunes en Dimitri Vaes die op 31-32 eindigde in het voordeel van Nick Reunes. De verrassing van de dag was de overwinning van belofte Wout Schotte tegen gevorderde Nadja De Moor (34-30). Tom Schotte deed van weer zijn job tegen Daphne De Moor om eveneens op 4/4 te komen (59-5).

In het onderlinge duel voor de eerste plaats tegen Nick Reunes was de winst voor Tom Schotte (17-47). Frauke Van de Moortel verraste tegen Dimitri Vaes (40-24). Ook Eva Terras schitterende met een overwinning tegen de ruim hoger geplaatste Jana Verstuyft (45-19). Wout Schotte speelde een uitstekende partij tegen Ralph Reijnders, maar kon in de tweede helft van de partij zijn niveau niet hooghouden (21-43).

Ronde zes was ook een nerveuze bedoening met Ralph Reijnders die met winst op het bord nipt buiten tijd ging tegen Nick Reunes (dus 31-33). Tom Schotte had moeite tegen Frauke Van de Moortel, maar klaarde uiteindelijk de klus (42-22). Zowel Dimitri Vaes als de vanuit de achtergrond opgerukte Brecht Van Damme kwamen eveneens op 4 punten uit 6 wedstrijden.

In de laatste ronde speelde de top zes van de ranking nog drie onderlinge duels: Tom Schotte versloeg Dimitri Vaes (62-2), Nick Reunes bleek te sterk voor Frauke Van de Moortel (17-47) en Ralph Reijnders stelde zijn derde plaats veilig tegen Brecht Van Damme (17-47). Een hele reeks spelers kwam ook nog op vier punten terecht, waaronder beste beginner Daphne Demoor en beste belofte Bart Verstuyft. Beste come-back was uiteraard voor Bjorn Van Der Auwera. Bij de junioren plaatste Jana Verstuyft zich op drie punten, met een net betere tie-break dan Wout Schotte.

Belgische Grand Prix

Als gezelligheidstoernooi krijgt iedereen twee punten voor de Grand Prix. Ralph Reijnders behoudt dus de leiding voor Tom Schotte. Bij de junioren beent Jana Verstuyft nu Wout Schotte bij en gaan ze samen aan de leiding.

DAN-ranking

Maar liefst 13 van de 19 spelers hebben punten gescoord voor de DAN-ranking. Dit resulteerde in 3 promoties: Bjorn Van Der Auwera wordt in zijn 2e toernooi reeds 3 DAN, terwijl zowel Thycho Demoor als debutant Felix De Lille 1 DAN worden. Frauke Van de Moortel komt op 1 overwinning van promotie naar 5 DAN, waar haar interessante duels wachten met Brecht Van Damme en Ralph Reijnders. Ook Kirsten Janssens staat op het punt om te promoveren: zij heeft nog 1 overwinning nodig voor een promotie naar 3 DAN.