Tom Schotte wint Paastoernooi Oudenaarde

Tom Schotte wint Paastoernooi Oudenaarde 10 april 2023

Voor de tiende keer organiseerde de Belgian Othello Association een gezelligheidstoernooi op Paasmaandag. Na zes edities in Gent en twee in Beervelde werd een tweede editie in het landelijke Melden voorzien. Een plaatselijk café werd als locatie aangeduid, maar onze twintig deelnemers stonden onaangekondigd voor een gesloten deur. Dankzij wat laattijdige afzeggingen kon worden uitgeweken naar huize De Moor - Schotte om het toernooi te organiseren. Met de geur van verse koffie en een koelkast vol drankjes kon het toernooi in gang worden gezet.

Gevorderden

Het toernooi werd opgestart met zes gevorderden, netjes tegen elkaar geloot in de eerste ronde. Tom Schotte, Dispong Kiatnarongrob en Nick Reunes namen een blitzstart. Geen onderlinge duels in de tweede ronde met zes overwinningen voor de zes gevorderden. Pas vanaf de derde ronde kwam het toernooi in een stroomversnelling terecht met Dispong, Thais resident, die de overhand nam van Nick Reunes (35-29). Tegelijk stoomde Tom Schotte als enige andere speler door naar 3/3. Een stevig onderling duel diende zich aan. Het eerste duel tussen beide spelers, die elkaar hadden ontlopen op het afgelopen BK, werd beslecht in het voordeel van de Belgische kampioen (14-50). Op hetzelfde moment pikten alle andere gevorderden aan met 3/4, samen met belofte Daphne Demoor.

Tom Schotte had reeds een mooie coëefficiënt opgebouwd dankzij een gemiddelde van 54 stenen in zijn eerste vier partijen, en kon zich naar alle waarschijnlijkheid nog een nederlaag veroorloven. Toch bleef hij ook in de vijfde ronde ongeslagen tegen Nick Reunes (22-42). Het toernooi bleef spannend, want zowel Dispong, Brecht Van Damme als Ralph Reijnders kwamen op vier overwinningen terecht.

Het toernooi naderde een climax, met een klassieker op tafel één: Brecht Van Damme nam de maat van Tom Schotte, maar was welgeteld één enkele seconde buiten tijd. Zijn 34-30 winst werd omgezet naar een 31-33 nederlaag. Jammer genoeg voor hem herhaalde hij dit in de laatste ronde tegen Ralph Reijnders met exacte dezelfde score op het bord, maar eveneens een nederlaag op tijd. Hierdoor bleef hij op vier overwinningen en een vijfde plaats steken. Ralph Reijnders eindigde tenslotte vierde met vijf overwinningen, net als Nick Reunes. Dispong bleef de laatste twee rondes ook ongeslagen en finisht met zes overwinningen knap op de tweede plaats. Tom Schotte had in de laatste ronde geen problemen met belofte Bart Verstuyft en veroverde zo zijn achtste overwinning in tien edities.

Beloften

De negen beloften en vijf nieuwelingen hebben hun uiterste best gedaan, maar slaagden er deze keer niet in om één of meerdere gevorderden te kloppen. Daphne Demoor kwam nog het dichtst met een 30-34 tegen Nadja De Moor. Hij staat op het randje van promotie naar beginner (in plaats van belofte), maar heeft nog een overwinning nodig tegen een gevorderde speler om zijn klassement boven de 1000 te liften. Een nederlaag in de eerste ronde tegen Karen Van Landeghem zorgt er waarschijnlijk voor dat hij er nog minstens één toernooi op moet wachten. Voor het overige presteerde Daphne uitstekend met stevige scores en finishte zo op een zesde plaats als beste belofte en vier overwiningen. Drie andere beloften wonnen ook vier partijen: Bart Verstuyft, Jana Verstuyft en Wout Schotte. Vier van de vijf debutanten wonnen meteen drie partijen, waarbij Patrick Marichal het beste presteerde.

Belgische Grand Prix

Elke speler behaalt 2 punten dankzij dit gezelligheidstoernooi. Meer punten zijn te verdienen tijdens de volgende drie toernooien die meetellen voor de WK-kwalificatie.

Buitenlanders Grand Prix

Er wordt dit jaar geen Buitenlanders Grand Prix georganiseerd.

Junior Grand Prix

Net zoals in het beloftentoernooi in Ursel bezetten Wout Schotte en Jana Verstuyft de eerste twee plaatsen bij de junioren, weliswaar in omgekeerde volgorde. Deze keer verzamelt Jana de vijf punten. Zo komen beide spelers aan de leiding met 8 punten. Sander Schotte blijft derde met 4 punten.

DAN-ranking

Negen van de twintig spelers zijn dit toernooi gepromoveerd. Zowel Daphne Demoor als Nadja De Moor promoveren naar 4 DAN. Yara Demoor and Dispong Kiatnarongrob promoveren naar 3 DAN. Bij de debutanten worden drie spelers meteen 2 DAN: Eva Terras, Patrick en Alexander Marichal. Ook Debutanten Kirsten Janssens en Oceane Hoornaert krijgen een DAN-certificaat, die van 1 DAN.