Belgen in het buitenland:3e Pijnacker Othello Open

Belgen in het buitenland:3e Pijnacker Othello Open 1 oktober 2023

In grote getale waren onze Belgen en residenten naar Pijnacker afgezakt voor de derde editie van het Pijnacker Othello Open. Net zoals bij het 107e Nederlandse Othello Open, ook te Pijnacker, maakten Ralph Reijnders, Nadja De Moor en Tom Schotte de verplaatsing. Ook Qiny en Qizheng Zhang maakten hun opwachting.

Blijkbaar was er een opsplisting tussen de jeugd en de volwassenen, waardoor Qhizeng in een apart toernooi werd ingedeeld. Hij deed het meer naar behoren en bewijst dat hij het spelletje steeds beter snapt. Die opdeling was dan weer nadelig voor Qinyi, die als laagst geplaatste speler moest deelnemen aan het hoofdtoernooi. Toch wist hij een gelijkspel te behalen tegen WK-deelneemster Isabel Zillig.

De andere drie Belgen streden voor hun plekje: Tom Schotte was als 7e geplaatst, Ralph Reijnders als 13e en Nadja De Moor als 18e.

Tom Schotte begon sterk, ondanks kansen voor zijn tegenstanders, met een drie uit drie en winst tegen de hoger geplaatste Roel Hobo. Echter in de vierde ronde werd een pijnlijk verlies opgetekend tegen Daniel Dufour ondanks een ruime voorsprong tijdens het spel. Hierdoor miste hij zijn galawedstrijd tegen Makoto Suekuni in ronde vier. Daarin leed hij een logische nederlaag tegen Nicky van den Biggelaar, maar herpakte zich hierna tegen Albert Kortendijk (gelijkspel) en Mark Dufour (winst) met een vijfde plek tot gevolg.

Ralph Reijnders speelde een solide toernooi zonder uitschieters. In de laatste ronde maakte hij nog een halve slipper met een gelijkspel tegen de lager geplaatste Haiyan Che en eindigde hierdoor 14e.

Nadja De Moor eindigde uiteindelijk 18e en dus precies op haar plaats, ondanks twee 31-33 nederlagen. Ze verloor jammer genoeg ook tegen een lager geplaatste speler, maar maakte het daarentegen twee hoger geplaatste spelers erg moeilijk.

Het toernooi werd gewonnen door Makoto Suekuni voor Daniel Dufour. Uitdager Nicky van den Biggelaar moest voortijdig vertrekken en bleef steken op vier winstpartijen (uit zes partijen).