Belgen in het buitenland: 22e Nederlandse Kampioenschap

Belgen in het buitenland: 22e Nederlandse Kampioenschap 2 juli 2023

Ralph Reijnders maakte dit weekend zijn klavertje zeven vol en nam daardoor deel aan alle zeven kwalificatietoernooien voor team Nederland voor het Wereldkampioenschap in Italië later dit jaar. De beste vier resultaten telden mee en onze beste resident zette zich uiteindelijk op een achtste plaats.

Het werd een spannend toernooi, zowel voor de toppers in hun race naar WK-kwalificatie als voor de 'gevorderden' (elitespelers wonnen reeds een Nederlands toernooi), want vier spelers stonden heel dicht op elkaar om de beste gevorderde van 2023 te worden. Marc Bertrandias stond aan de leiding, maar was niet aanwezig op het NK. De eerste opdracht van Ralph Reijnders was duidelijk: minstens vier overwinningen boeken. Dit lukte, want met overwinningen tegen Isabel Zillig (18-46), Bauke Kortendijk (46-18), Patrick Aubroeck (28-36) en Tobias Saakes (57-7) schoof hij alvast een plekje op. Nederlagen tegen Jan de Graaf (15-49), Erwin van den Berg (21-43) en Remko Zillig (45-19) waren acceptabel. Twee andere gevorderden, Mark en Daniel Dufour, maakten ook nog een kans op de titel van beste gevorderde: zijn moesten vijf op zeven halen. Beide strandden op vier punten en zo bracht Ralph Reijnders de prijs voor beste gevorderde mee naar huis.

Voor de titel van kampioen van Nederland misten we regerend kampioen Nicky van den Biggelaar, maar zijn plaats werd met verve opgevuld door resident Makoto Suekuni. Hij won zeven partijen en de finale tegen Jan de Graaf (33-31). Ook tijdens het toernooi was hun partij heel erg spannend (30-34). Na titels in Japan en Singapore (die laatste ook als resident) behaalt Makoto Suekuni nu ook een nationale titel in Nederland. Dankzij de sterke prestatie van Jan de Graaf plaatst hij zich ook voor het WK ten koste van Roel Hobo. Nicky van den Biggelaar en Makoto Suekuni waren reeds geplaatst. Daniel Dufour mag zijn bronzen medaille van vorig jaar geen verdedigen en over de dames was er nog geen uitsluitsel.