Tom Schotte wint Paastoernooi Oudenaarde

Tom Schotte wint Paastoernooi Oudenaarde 18 april 2022

Voor de eerste keer in drie jaar kon er opnieuw een Paastoernooi worden georganiseerd. Zoals naar traditie op Paasmaandag. De zon was van de partij en de gaststad was deze keer Oudenaarde, in de deelgemeente Melden aan de voet van de Koppenberg. 19 spelers verschenen op het appel, waarvan drie nieuwe spelers: Andor Verstuyft, Dimitri Burnay en Thycho Demoor. Ook zagen we de langverwachte come-back van Nancy Darck, samen met Dimitri uit het verre Marche-en-Famenne afgereisd. Met vijf gevorderden, drie nieuwelingen en elf beloften beloofde het een leuk toernooi te worden.

Gevorderden

Bij de gevorderden werd het een open strijd, die uiteindelijk werd gewonnen door Tom Schotte. Toch was het rechtstreeks duel met Nick Reunes om de toernooioverwinning op het randje, met wisselende kansen. Daarenboven had die laatste ook het geluk aan zijn zijde tegen Nancy Darck, die sterk (her)debuteerde. Brecht Van Damme verloor wel van de Waalse, maar kon toch de derde plaats pakken. Nancy Darck werd vierde en beste vrouw. Frauke Van de Moortel tenslotte eindigde zevende, want twee beloften waren erin geslaagd om boven haar te eindigen.

Beloften

Bij de beloften speelden zowel Nadja De Moor als Daphne Demoor een heel sterk toernooi. Met nog een partij te spelen stonden beide spelers op 4/6. Daphne moest tegen Nick Reunes en verloor, maar Nadja De Moor lootte een andere belofte en zegevierde tegen Bart Verstuyft; Zo zie je maar dat de loting in de laatste ronde heel belangrijk kan zijn. Ook Jan Verstuyft, die zijn laatste twee partijen won, eindigde met 4 uit 7. Eline Verstuyft eindigde als beste jeugdspeler met 3/7 op een 11e plek. Bij de nieuwelingen wisten zowel Andor Verstuyft als Dimitri Burnay twee partijen winnend af te sluiten. Thycho Demoor deed vooral mee om ervaring op te doen.

Belgische Grand Prix

Elke speler behaalt 2 punten dankzij dit gezelligheidstoernooi. Meer punten zijn te verdienen tijdens de volgende twee toernooien die meetellen voor de WK-kwalificatie.

Buitenlanders Grand Prix

Er wordt dit jaar geen Buitenlanders Grand Prix georganiseerd.

DAN-ranking

Het Paastoernooi heeft heel wat beweging veroorzaakt in de DAN-ranking. Maar liefst 8 van de 19 spelers zijn gepromoveerd. In een rechtstreeks duel verovert Bart Verstuyft 4 DAN tegen zijn dochter Eline. Ook Nancy Darck verzilvert haar come-back meteen met promotie naar 4 DAN. Drie spelers worden 3 DAN: Daphne Demoor, Karen Van Landeghem en Nadja De Moor. Zowel Yara Demoor als debutanten Andor Verstuyft en Dimitri Burnay zijn meteen 2 DAN.