Recordaantal spelers ziet Tom Schotte 13e titel veroveren

Recordaantal spelers ziet Tom Schotte 13e titel veroveren 27 november 2022

Voor de eerste keer sinds 2017 vonden de Belgische kampioenschappen plaats op Gents grondgebied. Net zoals toen was er een grote opkomst. Maar liefst 25 spelers tekenden present voor het grootste toernooi sinds 1999 (exclusief Europese Grand Prix toernooien), waar er 28 spelers opdaagden voor een Brussels toernooi.

De toernooifavoriet kwam niet uit België: Tomoki Otaka uit Japan, enkele weken ervoor nog co-commentator op het WK, kwam uit Oostenrijk overgevlogen. Ondanks zijn lagere startrating was hij toch de te kloppen (jonge)man met een rating van 2200+ op de online app OthelloQuest. Ook niet uit België, en als derde geplaatst: Dispong Kiatnarongrob uit Thailand, maar woonachtig in Brussel. Dispong komt dan ook vanaf 2023 in aanmerking voor het Belgische team. Ook de familie Dufour uit Nederland maakte zijn opwachting: Daniel maakte afgelopen WK nog furore en eindigde derde bij de jeugd na overwinningen tegen onder meer Guy Plowman en Daniel Olivares.

Verder hoopten Belgen Tom Schotte, Nick Reunes en Ralph Reijnders op een prestigieuze toernooioverwinning. Hun eerste focus lag echter op een plaats bij de beste twee Belgen en zo een plek in de finale van het BK. Dit was ook het geval voor de vrouwelijke deelnemers en de juniors, elk in hun categorie.
 

Strijd

Terwij de eerste ronde vooral een schiftingsronde was, met slechts een partij tussen gevorderden (Frauke Van de Moortel 16 - 48 Nick Reunes), begon in de tweede ronde het echte werk. Titelverdediger Tom Schotte verloor verrassend van Mark Dufour en bleven enkel Ralph Reijnders en Bart Verstuyft als Belgen over met 2/2. Het was meteen duidelijk dat de buitenlandse bezoekers hun stempel op dit toernooi zouden drukken. Nick Reunes had reeds verloren van Tomoki Otaka (29-35) en dat deed Ralph Reijnders ook in de derde ronde (61-3).

Zo werd een trend gezet die niet meer zou doorbroken worden: Tomoki Otaka stoomde ongeslagen door naar 7 uit 7. Dat gold ook voor Nick Reunes na zijn nederlaag tegen Tomoki Otaka: hij versloeg achtereenvolgens Nancy Darck, Daniel Dufour, Brecht Van Damme, Bart Verstuyft en Dispong Kiatnarongrop en kwalificeerde zich knap met 6/7 voor de finale van het BK.

Achter Nick Reunes was er een open strijd: Tom Schotte speelde met druk na zijn nederlaag tegen Mark Dufour, en een logische nederlaag tegen Tomoki Otaka. Een gelukkige loting in de laatste ronde tegen Frauke Van de Moortel (hij kon het slechter getroffen hebben), leverde hem een 5/7 op. Maar ook Ralph Reijnders en Brecht Van Damme gooiden zich nog in de strijd met 4/6 en een onderling duel in de laatste ronde. Ralph Reijnders sloot die winnend af, maar kwam 17 tie-break tekort voor een plek in de finale Die 61-3 nederlaag tegen Tomoki Otaka bleek doorslaggevend, te meer omdat Tom Schotte de schade had beperkt tot 21-43.

Zeker te vermelden waard is dat één van de buitenlandse spelers zich nog in de top drie had gevestigd, eveneens met 5/7: Daniel Dufour. Heel knap van deze jeugdspeler.

Loting is belangrijk en dat werd nog maar eens duidelijk bij de vrouwen: terwijl Nancy Darck Yara Demoor partij mocht geven en zo vlot op 4/7 terecht kwam, moest Frauke Van de Moortel zoals eerder vermeld tegen Tom Schotte en bleef zo op 3 punten steken. Nadja De Moor had al vier punten na zes partijen, maar had op tie-break de finale niet gehaald mocht Frauke haar partij hebben gewonnen.

Dankzij twee overwinningen in de laatste twee wedstrijden griste Wout Schotte nog de finaleplek bij de junioren, terwijl Jana Verstuyft nog net genoeg had aan een gelijkspel tegen Noa Dufour in de zevende en laatste ronde.

Beloften

Een competitie in de competitie is altijd de strijd om de beste belofte. Eveneens is het voor de beloften altijd een uitdaging om het een gevorderde moeilijk te maken. Nederlandse Ni Haifang slaagde hierin door Nadja De Moor te kloppen. Echter haar vlotte overwinningen tegen haar andere medebeloften laat het beste vermoeden voor het reëel klassement. Bij de Belgische beloften slaagde Daphne Demoor er voor het eerst in een gevorderde te kloppen: hij versloeg Frauke van de Moortel met 27-37. Mede dankzij deze overwinningen, kwamen beide spelers op 4 punten terecht. Ni Haifang had de beste tie-break en eindigde zo als beste belofte.

Finales

Drie finales met drie winnaars:

  • Tom Schotte versloeg Nick Reunes in een heruitgave van de finale van de voorbije twee edities met 18-46 en haalt zo zijn 13e nationale titel binnen.
  • Nancy Darck behaalt haar eerste nationale titel bij de vrouwen na een 36-28 overwinning tegen Nadja De Moor.
  • Jana Verstuyft haalt na drie vice-Belgische titels eindelijk haar eerste Belgische titel bij de jeugd na 20-44 tegen Wout Schotte, die op zijn beurt zijn derde opeenvolgende vice-Belgische titel binnenhaalt.

Belgische Grand Prix

Dit toernooi maakte geen deel uit van de Belgische Grand Prix.

Buitenlanders Grand Prix

Dit toernooi maakte geen deel uit van de Buitenlanders Grand Prix.

DAN-ranking

Zes spelers namen voor het eerst deel aan toernooi op Belgische bodem. Allen behalen ze 2 DAN na hun eerste toernooi. Tomoko Otaka behaalt als enige zelfs meteen 3 DAN.

Bij de habitués promoveert Jan Verstuyft naar 4 DAN. Zowel Daphne Demoor als Mieke Hooghe staan op een winst van 4 DAN. Yara Demoor en Romain Volvert presteerden ook uitstekend en komen op een winst van 3 DAN.