Ralph Reijnders wint Marche-en-Famenne Othello Open

Ralph Reijnders wint Marche-en-Famenne Othello Open 8 juli 2023

Het weer in België produceerde een prachtige dag en wij hadden het geluk dat we niet ergens in Vlaanderen hadden afgesproken voor het vierde Othellotoernooi van het seizoen. Nassogne, niet ver van Marche-en-Famenne oogde en voelde een stuk frisser dan Vlaanderen, maar was toch meer dan warm genoeg om ten gepaste tijde de schaduw op te zoeken. Het Pavillon du Laid Trou was een uitstekende locatie en verwelkomde 16 spelers.

Gastvrouw Nancy en gastheer Dimitri voorzagen iedereen van drinken en eten, terwijl ze zelf het beste van zichzelf gaven op het bord. De pers kwam zelfs op bezoek voor een interview: Nancy Darck had net de prijs voor sportverdienste ontvangen van de gemeente Nassogne en dat had de interesse gewekt van de lokale media.

Het veld was netjes verdeeld tussen acht gevorderden en acht beloften. Bij de beloften maakte Laurent Grandjean zijn wederoptreden na een afwezigheid van vier jaar, terwijl Pepijn Van Damme debuteerde. Pepijn boekte ei zo na zijn eerste overwinning met een 29-35 tegen Kerwan Burnay en trok erna op zomerkamp (na twee ronden).

Beloftenstrijd


De beloften maakten er een interessante strijd van. Sander Schotte en Romain Volvert wonnen allebei hun eerste partij en werden tegen elkaar uitgeloot in de tweede ronde. Romain Volvert won met 38-26 en stond zo tussen de gevorderden op kop na twee ronden.Vervolgens werd het voor hem een stuk moeilijker, maar kwam toch op een mooie 3/6 na een extra winst in ronde zes. Dit was ook het geval voor Wout Schotte, die achtereenvolgens zijn broer Sander en de broers Sacha en Kerwan Burnay had geklopt. Laurent Grandjean was zelfs al op drie punten gekomen na vijf ronden door winst tegen rechtstreekse concurrent Dimitri Burnay. Hij botste erna echter op twee gevorderden. Toch heerst het gevoel dat hij van de aanwezige beloften het dichtst aanleunt bij het niveau van een beginner. De strijd voor beste belofte werd beslecht in de zevende ronde met een rechtstreeks duel tussen Romain Volvert en Wout Schotte, gewonnen door Wout (49-15). Hierdoor veroverde hij een gedeelde vierde en absolute zevende plaats, waarmee hij zelfs twee gevorderden achter zich kon laten.
Gevorderden

Met zestien spelers is het concept vrij eenvoudig: na vier ronden blijft, behoudens ergens een gelijkspel, een enkele speler over met vier uit vier. En zo geschiedde, want Ralph Reijnders versloeg in die vierde ronde Tom Schotte (41-23) waarmee hij samen aan de leiding stond na drie ronden (met drie uit drie). Door de speling van het lot en de loting had Ralph Reijnders hiermee reeds de drie hoogst geplaatste spelers verslagen. Een fluitje van een cent, zou je dan kunnen zeggen. Niets was minder waar, want in ronde vijf kwam Wouter Thijs op winst met vijf lege vakjes. Echter hij slaagde er niet in deze zet te vinden met minder dan 20 seconden op de klok. Ook Ralph Reijnders zat in die situatie wat een heel stressvolle situatie creëerde. Een zucht van opluchting en uiteindelijk het laatste spannende moment van de dag, omdat de leider hierna relatief makkelijk Laurent Grandjean en Nadja De Moor opzij zette. Tom Schotte bleef verder ongeslagen en legde beslag op de tweede plaats. Voor de strijd om plaats drie won Brecht Van Damme voor het eerst sinds lang nog eens tegen Nick Reunes (26-38) en legde net als vorig jaar beslag op de derde plaats.

Belgische Grand Prix

Met zijn overwinning neemt Ralph Reijnders een optie op de Belgische Grand Prix. Nick Reunes staat nu tweede en Tom Schotte blijft derde. Bij een nationale titel zouden Nick Reunes of Tom Schotte de leider nog kunnen passeren, dus er staat nog heel wat op het spel.

Bij de vrouwen scoort Nancy Darck drie punten, terwijl rechstreekse concurrente Frauke Van de Moortel op 0 punten blijft steken. Nancy Darck heeft nu een punt voorsprong en dwingt Frauke Van de Moortel tot een goed prestatie op het Belgisch Kampioenschap, traditioneel een sterk bezet toernooi.

Buitenlanders Grand Prix

Er wordt dit jaar geen Buitenlanders Grand Prix georganiseerd.

DAN-ranking

Er zijn aardig wat veranderingen in de DAN-ranking, maar slechts één speler promoveert: Romain Volvert promoveert naar 3 DAN. Zes andere spelers gaan vooruit.