Tom Schotte wint Marche-en-Famenne Othello Open

Tom Schotte wint Marche-en-Famenne Othello Open 9 juli 2022

Voor het eerst sinds 2016 keerde de Belgian Othello Association terug richting Marche-en-Famenne voor een Othellotoernooi. Voor de vierde keer verzamelden spelers in de provincie Luxemburg, op zoek naar een opvolger voor Albert Kortendijk. Die laatste won zowel in 2014 als 2016. In 2009 won dan weer Alexandre Cordy de eerste editie.

Ook deze keer was er een kleine kans op een Nederlandse winst: Ralph Reijnders maakte na enkele jaren zijn come-back en woont ondertussen in België. Met zijn (inactieve) rating was hij meteen tweede geplaatst. Ook Wouter Thijs kwam voor het eerst sinds 2014 nog eens meespelen. Beide spelers zouden een grote invloed hebben op het resultaat van dit toernooi. Met Ferre Devriendt, Romain Volvert, Kerwan Burnay en Sasha Burnay waren er maar liefst vier debutanten. Ook Corentin Volvert speelde voor het eerst sinds 2016 nog eens mee.

Tijdens het toernooi kregen we nog het bezoek van oud-winnaar Alexandre Cordy en Stéphanie Saufnay. Jammer genoeg waren ze niet te overtuigen om enkele spelletjes mee te spelen.

Na twee ronden hadden we vier eerder verrassende leiders: Brecht Van Damme (hij versloeg Tom Schotte), Wouter Thijs, Frauke Van de Moortel en Nadja De Moor. Ook Ralph Reijnders (tegen Tom Schotte) en Nancy Darck (tegen Frauke Van de Moortel) hadden al een partij laten liggen. In het duel der gevorderden haalde Brecht Van Damme het van Frauke Van de Moortel, terwijl het duel der beginners werd beslecht in het voordeel van Nadja De Moor. In het daaropvolgende duel bleef Brecht Van Damme als enige ongeslagen speler over. Ook Tom Schotte, Ralph Reijnders en Wouter Thijs pikten aan met drie winst. Die laatste had zijn eerste gevorderde scalp al te pakken na een overwinning tegen organisator Nancy Darck. De strijd om de toernooiwinst kon nu echt beginnen!

In de vijfde ronde werd het toernooi overhoop gehaald: Wouter Thijs versloeg ook Brecht Van Damme en met overwinningen van Tom Schotte en Ralph Reijnders hadden we plots opnieuw vier leiders. Maar er restten nog enkele onderlinge duels! In de zesde ronde opende het toernooi in het voordeel van de Belgisch kampioen: na winst tegen Wouter Thijs en een gelijkspel tussen de andere twee leiders, nam Tom Schotte alleen de leider. Na een winst tegen Frauke Van de Moortel kon hij voor een hiaat in zijn palmares opvullen met een winst in Marche-en-Famenne. Ralph Reijnders en Brecht Van Damme vervolledigden het podium, met een onderling verschil van slechts vijf stenen op zeven spellen. Ook de strijd voor beste vrouw werd ongemeen spannend met vier vrouwen met vier uit zeven. Nadja De Moor (BQ 401) haalde het nipt voor Frauke Van De Moortel (BQ 396) en Nancy Darck (BQ 395).

Bij de beloften haalden twee spelers vier uit zeven. Eline Verstuyft (BQ 369) haalde het hier ook nipt voor haar vader Bart (BQ 364). Bij de nieuwe spelers wist Ferre Devriendt zijn drie mededebutanten te kloppen en eindigde zo knap 13e.Belgische Grand Prix

Spanning alom in de Belgische Grand dit jaar. Na twee toernooien en met nog een kwalificatietoernooi te spelen, maken nog veel spelers kans op een plaats in de top vier. Dit levert wk-kwalificatie op. Ook bij de juniors blijft de spanning erin.

Buitenlanders Grand Prix

Er wordt dit jaar geen Buitenlanders Grand Prix georganiseerd.

DAN-ranking

Een toernooi na haar vader, promoveert ook Eline Verstuyft naar 4 DAN. Corentin Volvert promoveert naar 2 DAN, net als debutanten Romain Volvert en Ferre Devriendt. Kerwan Burnay tenslotte promoveert naar 1 DAN.