Albert Kortendijk wint Marche-en-Famenne Othello Open 2016

Albert Kortendijk wint Marche-en-Famenne Othello Open 2016 20 februari 2016

Het tradioneel Waals toernooi vond dit jaar plaats in Marche-en-Famenne. Net als in 2014 was brasserie 'Le Cercle' in de binnenstad de locatie waar het Belgisch Othelloseizoen in gang werd geflipt. Er waren minder spelers dan in 2014, maar we konden één nieuwe speler verwelkomen: Brusselaar Frédéric Nicholls, die niet minder dan Marc Tastet als referentie kon opgeven. Er werd met spanning naar zijn spelniveau uitgekeken.

Brecht Van Damme 'on fire'

In de eerste ronde van het toernooi kon Linda Praseptyo meteen verrassen na een winst op Tom Schotte. Twee jaar terug wist ze de Belgisch kampioen ook te kloppen in Marche-en-Famenne, wat hem toen de toernooiwinst kostte en herhaalde dit kunstje. Brecht Van Damme kon Nancy Darck verslaan, terwijl Albert Kortendijk de nieuwkomer professioneel aan de kant schoof. Maar de tweede rond gaf vuurwerk: Tom Schotte klopte Albert Kortendijk, terwijl Brecht Van Damme als enige het maximum behield na een zege tegen Linda Praseptyo met 1 luttele seconde op de klok. Aan de derde tafel wist Frédéric Nicholls zich in de wereldranking te plaatsen na winst tegen Nancy Darck. Maar de Brecht Van Damme-show was nog niet afgelopen: in de derde ronde wist hij voor het eerst in zijn 10-jarige carrière Tom Schotte te kloppen op een live-toernooi. Zowel Albert als Linda wonnen eveneens hun derde partij.

Ervaring haalt het (nipt)

Brecht stoomde, ondanks een lastige partij, door naar 4/4 na winst tegen Frédéric. Op hetzelfde moment kon Albert zijn vriendin verslaan en bleef zo in de nek van Brecht hijgen. Tom behield nog een waterkans op de toernooizege na winst tegen Nancy.
De vijfde (en voorlaatste) ronde zou alles beslissen: Albert versloeg Brecht en veroverde zo de eerste plaats. Gedeeld weliswaar, maar wel met een ruim voordeel op stenen. Debutant Frédéric legde ook Tom het vuur aan de schenen, maar moest finaal het onderspit delven. Nancy behaalde haar eerste overwinning tegen Linda.
In de laatste ronde kon Brecht nog zegevieren tegen Nancy, maar moest tegelijk rekenen op verlies van Albert tegen Frédéric. Op twaalf zetten van het einde had Frédéric nog een winstlijn, maar deze was erg complex en hij wist deze niet te vinden. Albert kon daarna makkelijk uitspelen en behaalt zo zijn achtste zege op Belgische bodem.

Belgische Grand Prix

Het is een tijdje geleden, maar Tom Schotte neemt NIET de leiding in de Belgische Grand Prix na het eerste toernooi. De vorige keer dat dit gebeurde, was in 2010. Brecht Van Damme is de fiere leider met 12 punten. Frédéric Nicholls scoort bij zijn debuut meteen 6 punten en Nancy Darck wordt beste dame met 4 punten.

Buitenlanders Grand Prix

Zowel Albert Kortendijk en Linda Praseptyo nemen een optie op eindwinst in de Buitenlanders Grand Prix van 2016. Net als in 2014 waren zij de enige buitenlanders in Marche-en-Famenne en scoren hierdoor 12 en 8 punten.

DAN-ranking

Brecht Van Damme (5 DAN) deed de beste zaak door 2 winstpunten te scoren tegen respectievelijk Linda Praseptyo en Tom Schotte. Die laatste scoorde dan weer een belangrijk punt na winst tegen Albert Kortendijk en schuift door naar 6.11 DAN.