Tom Schotte 3e in Europa na winst in Europese Grand Prix Moskou

Tom Schotte 3e in Europa na winst in Europese Grand Prix Moskou 9 september 2018

Voor het laatste toernooi van het Europese Othelloseizoen werd er verzamelen geblazen in Moskou. Toch stond er niet bijzonder veel op het spel. De eerste plaats van Matthias Berg was al een zekerheidje, dankzij een voorsprong van meer dan 200 punten op de concurrentie. Mede hierdoor zakte de concurrentie ook niet af naar de Russische hoofdstad. Onze landgenoot Tom Schotte kampeerde na onder meer een vierde plaats in Rotterdam op de 12e plaats van de Europese ranking. Hij was één van de twee buitenlandse spelers die de verplaatsing maakte. De Wit-Rus Uladzimir Khlebnikau was de andere. Voor het overige kwamen twaalf Russen aan de start, waaronder de sterke Dmitry Atamanov. Hij was dan ook meteen toernooifavoriet, samen met underdog Tom Schotte. Voor aanvang van het toernooi realiseerden zij vijf Europese overwinningen. Twee jaar terug was Dmitry Atamanov nog te sterk in de finale, toen in Sint-Petersburg. 

Solide start

Het was uitkijken wie van de overige deelnemers de twee favorieten voor de finale weerwerk konden bieden. Ook het onderlinge duel tussen beide spelers beloofde interessant te gaan worden.

Onze landgenoot had het niet onder de markt. Tihon Dubov (19-45) vormde in de eerste ronde geen enkel probleem. Echter zowel Vadim Maryanin (56-8), Dmitry Grishin (48-16) en vooral Maksim Dorodnykh (27-37) hadden winstkansen. Tussendoor werd wel verloren van Dmitry Atamanov (35-29). Gelukkig bleek deze partij later van geen tel te zijn. De partijen in rondes 6 en 7 waren dan weer iets relaxer, waarbij telkens gecontroleerd werd gewonnen. Aleksey Dubov (38-26) en Uladzimir Khlebnikau (14-50) waren de ongelukkige tegenstanders. Mede dankzij de resultaten in de andere partijen had Tom Schotte een voorsprong van anderhalf punt op de derde plaats van Tihon Dubov en was er al tegen de top acht gespeeld.


Focus op de finale

Met anderhalf punt voorsprong werd de tweede dag aangevangen. Met enkel spelers uit de onderkant van het klassement werd een rustige voormiddag verwacht. Toch zorgde Roman Livanov in ronde 8 (34-30) nog voor een spannend spel. De andere drie tegenstanders werden vrij vlot aan de kant gezet. Andrey Perelman (56-8), Tatyana Handzhan (10-54) en Vladislav Vinokurov (48-16) konden geen vuist maken. Een plaats in de finale was reeds na de negende ronde een zekerheid met een voorsprong van 2,5 punten op de concurrentie.


De finales

Een finale in een Europees toernooi wordt traditioneel gespeeld over maximaal drie partijen. Tom Schotte moest dus op zoek gaan naar twee overwinningen. Wetende dat hij nooit eerder van van zijn tegenstander kon winnen, begon hij aan een moeilijke opdracht. De finale in Sint-Petersburg twee jaar geleden eindigde op 0.5-2.5 voor zijn Russische opponent.

Atamanov koos voor wit in het eerste spel. Hij koos voor een reeds eerder gespeelde lijn, maar varieerde op zet 16. Gelukkig voor Tom Schotte was dit een bekende variant. Toen dit ook bleek uit zijn snelle antwoorden, varieerde de Rus nog een keer op zet 22. Echter dit was een niet zo een goede variant, waardoor een riante voorsprong werd verkregen. Op zet 42 werd onze Belg voor een belangrijke keuze gesteld. Hier werd gereageerd met de enige correcte zet en hierna werd de partij winnend uitgespeeld (37-27)In het tweede spel van de finale werd opnieuw een gunstige positie afgedwongen, maar toen kon Tom Schotte de juiste zet niet vinden. Hierna ging het steil bergaf en werd er met 40-24 verloren.In de derde en beslissende partij speelde Tom Schotte opnieuw zwart. Het werd een interessante strijd na het nemen van een hoek, waarbij het uitermate belangrijk werd om wit (Atamanov) te dwingen om eerste g8 te spelen om vervolgende g7 terug zwart te maken. Dit lukte en resulteerde in een hele mooie 53. b2. Mede dankzij deze zet claimde Tom Schotte de winst met 40-24.Deze overwinning is de vierde winst in een toernooi in het kader van de Europese Grand Prix. Hij komt hiermee op gelijke hoogte van de Pool Milosz Cupial. Nu zijn er nog slechts 13 spelers met meer Europese overwinningen. Takuji Kashiwabara staat nog altijd ver voor op de concurrentie met 25 overwinningen (en 11 Europese titels).

De kleine finale werd gewonnen de 20-jarige Tihon Dubov na een 30-34 winst tegen de 64-jarige Wit-Rus Uladzimir Khlebnikau. 

Brons in Europa

Dankzij de overwinning is Moskou, springt Tom Schotte nog van twaalf naar drie in de eindrangschikking van de Europese Grand Prix 2018. 200 extra Rusische punten leveren hem een voorsprong van vijf punten op de vierde plaats van de Brit Imre Leader en acht punten op de vijfde plaats van de Zweed Niklas Wettergren. Een peulenschil, maar het is die derde plaats die telt. Na vice-Europese titels in 2009 en 2016 is dit brons het derde eremetaal voor onze Belg. Enkel goud ontbreekt nog op zijn palmares.


Vooruitkijken

De Europese kalender van dit seizoen is afgewerkt, waardoor de focus nu verschuift richting het Wereldkampioenschap. Van 9 tot en met 12 oktober is Praag de Othellohoofdstad van de wereld. België vaardigt maar liefst 5 spelers af!

Tussendoor is er nog een opwarmtoernooitje in Zottegem op zaterdag 29 september vanaf 19h.