Belgen in het buitenland: Europese Grand Prix Warschau

Belgen in het buitenland: Europese Grand Prix Warschau 18 maart 2018

In het weekend van 17 en 18 maart verzamelden twaalf lokale helden en acht buitenlanders te Warschau voor het tweede toernooi in het kader van de Europese Grand Prix 2018. In de Poolse hoofdstad werd er op zoek gegaan naar de opvolger van Takuji Kashiwabara, die twee jaar geleden zijn landgenoot Marc Tastet klopte in een spannende finale. Beide spelers waren opnieuw van de partij. Ook onze landgenoot Tom Schotte, die in 2016 nog derde werd, nam opnieuw deel. De winnaar van het eerste Europese toernooi van het seizoen was er ook: de Duitser Matthias Berg probeerde zo zijn leidersplaats te verdedigen. Andere kandidaten voor de overwinning waren Pools: Pawel Peczkowski, Dominik Nowak, Bartlomiej Sury en Arkadiusz Zieba.

Sterke, doch nietszeggende start

De eerste dag begon voorspoedig voor Tom Schotte met drie opeenvolgende overwinningen. Hiermee kwam hij samen met Matthias Berg op kop te staan van het klassement. Toch zei dit niet veel over zijn prestatie. Waar Matthias Berg overwinningen boekte tegen Bartlomiej Sury, Pawel Peczkowski en Arkadiusz Zieba; boekte onze landgenoot zijn overwinningen tegen Lukasz Terlecki (0-64), Robert Zaniewski (53-11) en Chiara Gigliucci (0-64). Dan waren de tegenstanders van de Duitser toch van een ander niveau.

Vanaf ronde nummer vier begon het Belgische verval. Er werd verloren tegen Matthias Berg (46-18), Takuji Kashiwabara (25-39) en Bartlomiej Sury (33-31). In alle partijen waren er echter mogelijkheden. Vooral tegen Takuji Kashiwabara werd een kansrijke positie verspeeld. In de laatste ronde van de eerste dag kon er nog een winstpunt worden toegevoegd tegen Kasia Szmoniewska (64-0). 

Ondertussen had Matthias Berg reeds tegen alle sterke opponenten gespeeld en rekende zich met enkel een nederlaag tegen Marc Tastet in ronde 7 al rijk voor de finale. Bartlomiej Sury wierp zich op als potentiële tegenstander voor de finale. Hij stond na de eerste dag ook op zes winstpartijen, met overwinningen tegen onder meer tegen Marc Tastet en Takuji Kashiwabara. Tom Schotte stond op een gedeelde vijfde plaats, met een hoog BQ dankzij driemaal 64-0. Toch beloofde de tweede dag een zware dobber te worden met nog vier spelers uit de top acht te gaan.

Balen

Met hernieuwde moed werd de tweede dag aangevat. Jammerlijk was een nieuwe verliespartij nefast voor de kansen op een play-off. Pawel Peczkowski bleek met 37-27 te sterk na opnieuw een voorsprong in het middenspel voor Tom Schotte. Na een relatief eenvoudige winst tegen Rémi Tastet (48-16) kon er voor het eerst in het weekend een topper worden opzij gezet. Dominik Nowak (24-40) was het slachtoffer. Jammer genoeg waren de andere uitslagen zo komen te vallen dat een play-off niet meer tot de mogelijkheden behoorde. Tom Schotte had slechts een punt achterstand op respectievelijk Pawel Peczkowski en Bartlomiej Sury, maar zij hadden alle sterke tegenstanders reeds gehad en kregen dan ook een eenvoudige winstpartij voorgeschoteld. Voor Toms tegenstander stond er wel veel op het spel: Marc Tastet verloor bij een verliespartij naar alle waarschijnlijkheid zijn plaats in de finale aan één van de Polen. Uiteindelijk won de Franse ex-wereldkampioen met 28 - 36, in een partij waar één foute zet de uitslag bepaalde. Tot zet 43 stond onze Belgische kampioen op winst.Matthias Berg kende op dag twee geen moeilijkheden en pakte tegen Michal Buka zelfs uit met de experimentele x-square opening, waarna hij toch nog een gelijkspel wist te behalen. Marc Tastet, de andere finalist kende wat geluk na een 'winst op tijd' tegen Arkadiusz Zieba, die net 1 seconde tekort kwam om een winnende positie te verzilveren. Ook al omdat Bartlomiej Sury tegen twee landgenoten van zijn pluimen liet: in rondes 8 en 9 werd er verloren van Pawel Peczkowski en Dominik Nowak.


De finales


Matthias Berg won de finale tegen Marc Tastet (2-0 met 26-38 en 38-26) en Pawel Peczkowski was in de play-off te sterk voor Bartlomiej Sury (27-37). Dankzij deze overwinning loopt Matthias Berg uit tot 120 punten op naaste achtervolger Marc Tastet. Zowel Pawel Peczkowski (Polen) als Niklas Wettergren (Zweden) volgen met 90 punten al op 310 eenhden. Tom Schotte zakt van zes naar negen in de tussenstand en heeft nu 38 punten.

Voor de volledigheid: Maria Serena Vecchi won de finale bij de vrouwen (Chiara Gigliucci won op bord met 20-44, maar verloor op tijd) en Rémi Tastet won tegen Ireneusz Krawiec in de jeugdfinale (14-50).

Het volgende Europese toernooi is het toernooi van Stockholm in het weekend van 28 en 29 april. Momenteel zijn er geen Belgen ingeschreven.