Belgen in het buitenland: Europese Grand Prix Cambridge

Belgen in het buitenland: Europese Grand Prix Cambridge 18 februari 2018

Een zonnig weekend in Cambridge opende het Europese Othelloseizoen 2018. Traditioneel gezien begint het seizoen in januari in Rome, maar dit toernooi wordt dit jaar in mei gehouden vanwege de komst van wereldkampioen Yusuke Takanashi. De Engelse studentenstad bij uitstek zag niet minder dan 35 spelers opdagen uit zes verschillende landen met veel sterke spelers, waaronder de vier sleutelfiguren van vorig seizoen: Takuji Kashiwabara en Marc Tastet uit Frankrijk, Matthias Berg uit Duitsland en Imre Leader uit Groot-Brittannië. Met Oskar Eklund uit Zweden, Emmanuel Lazard uit Frankrijk en Albert Kortendijk uit Nederland waren er nog drie spelers van de partij die in het verleden reeds een internationaal toernooi hadden gewonnen. Tom Schotte was de enige Belgische vertegenwoordiger en tevens titelverdediger. Twee jaar was hij een superspannnende finale nog te sterk voor 11-voudig Europeees kampioen Takuji Kashiwabara. 

Zweden boven

Onze landgenoot begon voortvarend met drie opeenvolgende overwinningen: Sophie Brand (10-54), Marc Tastet (52-12) en Albert Kortendijk (20-44) gingen voor de bijl. Na drie ronden bleef hij ongeslagen met drie andere spelers, allen uit Zweden: Niklas Wettergren, Oskar Eklund en Kim Freiburghaus. Het spel tegen Marc Tastet was trouwens merkwaardig, waarbij de Fransman als wit begon met een parallelle opening. Ook Benkt Steentoft uit Zweden begon erg goed met een overwinning tegen onder andere Takuji Kashiwabara.

Ook in de vierde ronde slaagde Tom Schotte erin te zegevieren, in een nipte partij tegen Niklas Wettergren (34-30). Maar in de vijfde ronde werd zijn streak gestopt na een nederlaag tegen Oskar Eklund (40-24), die zo alleen aan de leiding ging.

Franse remonte

Ondertussen waren er een aantal spelers op vier punten terecht gekomen na vijf ronden. Eén van die spelers was Daniel Rossler met een duel tegen Tom Schotte als gevolg. Ook hier kon de Belgisch kampioen winnen (39-25). De laatste ronde werd er één van de Franse slag: Marc Tastet versloeg de tot dan ongeslagen Oskar Eklund,  Thierry Levy Abegnoli versloeg Daniel Rossler en Emmanuel Lazard versloeg Tom Schotte (47-17). Ondanks de uitslag zat er meer in die laatste (complexe) partij. Dit resulteerde in een gedeelde derde plaats na dag 1, die werd afgesloten met de traditionele Indiër.


Gemiste kansen

Het doel van dag twee was duidelijk: minstens drie partijen winnen om zich richting play-off the manouvreren; een vier op vier was waarschijnlijk nodig voor een plaats in de finale. Er stonden potentieel nog drie topwedstrijden te wachten: Imre Leader, Matthias Berg en eventueel tegen de oprukkende Takuji Kashiwabara.

De achtste ronde was meteen tegen Imre Leader. Er werd een voorsprong bekomen in het middenspel, maar deze werd door Tom Schotte vakkundig de nek omgewrongen (26-38). De negende ronde was er één tussen de verslagenen. Matthias Berg had in de achtste ronde eveneens verloren en een plaats in de finale leek nog schier onmogelijk. Al zeker voor onze landgenoot na een nieuwe, kansloze nederlaag (44-20). Het moet worden gezegd dat Matthias Berg uiteindelijk nog wel de finale haalde, dankzij een sterk stenenaantal over alle partijen heen én een onvoorziene nederlaag van Imre Leader in de laatste ronde tegen Albert Kortendijk waadoor de nummers 2-4 op acht punten eindigden. Marc Tastet was toen al ongestoord blijven winnen en eindigde met 10 uit 11. Oskar Eklund kende een baaldag en viel nog terug naar plaats zes. Zijn landgenoot Niklas Wettergren wist wel nog de play-off te halen en moest tegen de onfortuinlijke Imre Leader.

Diezelfde baaldag leek er ook aan te komen voor Tom Schotte met 5 uit 9 met twee partijen te gaan. Gelukkig won hij nog zijn twee partijen tegen Ben Pridmore (37-27) en Benkt Steentoft (34-30) met een gedeelde zesde plaats als gevolg en 19 punten voor de Europese Grand Prix.Matthias Berg won de finale tegen Marc Tastet (2-0) en Niklas Wettergren was in de play-off te sterk voor Imre Leader.

Het volgende Europese toernooi is het toernooi van Warschau in het weekend van 17 en 18 maart. Tom Schotte heeft zich ook voor dit toernooi ingeschreven.