Belgen in het buitenland: Europese Grand Prix Oslo

Belgen in het buitenland: Europese Grand Prix Oslo 14 mei 2017

Frauke Van de Moortel is de derde Belgische vrouw die op haar eentje België vertegenwoordigde op een toernooi in het kader van de Europese Grand Prix Othello. Uiteraard heeft Monique Lecat dit al enkele keren gepresteerd in haar tweede thuisland Frankrijk, maar ook Virginie Ortegat deed haar dit al voor. In 2006 speelde zij de Europese Grand Prix in Hoorn, Nederland. Frauke Van de Moortel verslaat deze dames ruim qua afstand dankzij haar tripje naar Oslo.

Voor dit toernooi waren verschillende Europese toppers opgedaagd. De tegenstand was dus niet min. Vijf van de zeventien spelers hadden reeds een Europees toernooi gewonnen en twee anderen waren reeds in de top vier geëindigd. Toch leverde Frauke Van de Moortel enkele mooie prestaties: zo was er onder meer de nipte 33-31 nederlaag tegen Tor Birger Skogen in de tweede ronde. Jammer genoeg werd de eerste dag afgesloten zonder overwinning met enkel een punt door een vrije ronde. Ondertussen vochten de aanwezige toppers een verbeten strijd met de verrassende Oskar Eklund op kop met 6/7 met net erachter Marc Tastet met 5,5 en Matthias Berg / Takuji Kashiwabara met 5 winstpunten.

Op dag twee kon Frauke Van de Moortel de ban breken tegen de hoger geklasseerde Benkt Steentoft. na deze 46-18 overwinning in de achtste ronde bleef onze landgenote dapper verder strijden, maar bleef finaal op twee punten hangen. Een zeventiende plaats was haar deel. De overwinning ging naar Oskar Eklund, die Marc Tastet versloeg in een spannende finale. De Zweed winst zo voor het eerst een toernooi in de Europese Grand Prix. Matthias Berg werd derde voor Martin Odegard, die Takuji Kashiwabara op een vijfde plaats hield.