Tom Schotte verovert 4e plaats in Europese Grand Prix toernooi Praag

Tom Schotte verovert 4e plaats in Europese Grand Prix toernooi Praag 19 februari 2017

De start van het Europese Othelloseizoen vindt in oneven jaren traditioneel plaats in Praag. De laatste jaren is het toernooi van Praag uitgegroeid tot één van de grootste en best georganiseerde van Europa. Ook dit jaar brak Praag zijn eigen deelnamerecord: in totaal speelden 44 deelnemers minstens een halve dag mee. Er waren maar liefst 11 nationaliteiten onder deelnemers, waaronder spelers uit Japan en Israel. Een mooi internationaal veld van wisselende sterkte. Zoals altijd was er een schare kinderen onder de deelnemers, maar ook verscheidene Europese topspelers. Eén Belg maakte de reis: Tom Schotte speelde voor de vijfde opeenvolgende keer mee in Praag.

Op recordjacht

Een ander record dat in Praag aan diggelen werd gespeeld, was het totaal aantal overwinningen dat de deelnemers al behaald hebben in EGP-toernooien. Tien deelnemers slaagden hier reeds in en zij totaliseerden voor aanvang van het toernooi maar liefst 75 overwinningen. Dat zijn er ruimschoots meer dan de 64 van Cambridge 2016. Door dit sterk deelnemersveld was Tom Schotte slechts 11e  geplaatst.Dag 1 - strak gespeeld

Op de eerste dag van onze landgenoot valt weinig aan te merken:
  • Ronde 1: Winst - Jan Rybarik (CZE) 63-1
  • Ronde 2: Winst - Milosz Cupial (POL) 26-38
  • Ronde 3: Verlies - Takuji Kashiwabara (FRA) 12-52
  • Ronde 4: Winst - Benkt Steentoft (SWE) 28-36
  • Ronde 5: Winst - Domenico Palladino (ITA) 40-24
  • Ronde 6: Winst - Pawel Peczkowski (POL) 31-33 (32-32 op het bord, maar winst op tijd)
  • Ronde 7: Winst - Marc Tastet (FRA) 34-30
Met deze knappe reeks kwam Tom Schotte op een gedeelde eerste plaats terecht, samen met Matthias Berg en Takuji Kashiwabara. Nicky van den Biggelaar volgde in hun kielzog met 5.5 punten. Ook Pawel Peczkowski, Marc Tastet, Tanida Kunihiko en Roel Hobo maakten nog een goede kans op de finale met 5 winstpunten.


Marc Tastet 30 - 34 Tom Schotte

Dag 2 - het zit net niet mee

Op de tweede dag moest er meteen vol aan de bak worden gegaan tegen Matthias Berg. Onze Belgisch kampioen ging door op zijn elan en dwong een overwinning af met zwart (35-29). Ondertussen had Nicky van den Biggelaar aan Takuji Kashiwabara laten zien wie de baas was.

In de negende ronde ging Nicky van den Biggelaar met 7.5 op 9 resoluut naar de leiding met een ruime 46-18 winst tegen Tom Schotte. Matthias Berg won eveneens zijn partij en kwam zo met 7/9 op een gedeelde tweede plaats. Toch had de Duitser het psychologisch voordeel door een veel betere coëffiiënt. Dit betekende ook dat onze landgenoot zijn lot niet meer in eigen handen had voor de finale: als zijn beide concurrenten de resterende twee partijen wonnen, kon hij hen nog onmogelijk voor (niet op punten en niet op coëfficiënt). Daar bovenop aasden nog verschillende spelers 'in de achtergrond' op een mogelijke finaleplek en/of een plaats in de play-offs. Door zijn inferieure coëfficiënt moest onze Belg de laatste twee partijen er nog vol tegenaan.

Partij nummer 10 was er één op revanche: wereldkampioen van 1982, de Japanner Kunihiko Tanida, had enkele maanden geleden Tom Schotte de Europese Othellotitel ontnomen in de play-off van het toernooi in Amsterdam. Nu kwam het erop aan om de focus te houden en zo de overwinning in de wacht te slepen. In een zenuwslopende partij trok de Belg aan het langste eind met een krappe 31-33 overwinning. Jammer genoeg wonnen ook zijn rechtstreekse concurrenten. In de achtergrond maakten Takuji Kashiwabara, Marc Tastet en Pawel Peczkowski nog jacht op een ticket voor de play-offs.

De laatste ronde werd een broederstrijd met Roel Hobo, die ook winnend werd afgesloten (45-19). Echter wonnen beide concurrenten opnieuw... Een plekje in de play-offs dus en dat tegen Takuji Kashiwabara omdat Marc Tastet en Pawel Peczkowski beide hadden verloren. Negen winst op elf partijen en toch geen finale, dat is heel erg jammer!

Playoff - kroniek van een aangekondigd verlies

Het is altijd sneu om een play-off af te werken na net de finale te zijn misgelopen. Onze landgenoot moest opnieuw aan de slag tegen Takuji Kashiwabara waar hij een dag eerder reeds een verlies had tegen opgelopen. Het werd een open partij, niet-standaard (wat vrij zeldzaam is tussen beide spelers) en Tom Schotte wist een winnende positie op te bouwen. Echter werd een bepaalde situatie verkeerd ingeschat en meteen een grove verlieszet gespeeld. De Fransman won uiteindelijk met 46-18 en claimde zo de derde plaats.

In de finale trok Matthias Berg met 2-1 aan het langste eind nadat Nicky van den Biggelaar de eerste partij had gewonnen. Zo wint hij zijn vijfde Europese Grand Prix toernooi in zijn carrière. Eerder won hij telkens een toernooi in de jaren van het WK voetbal (2002, 2006, 2010 en 2014). Hij heeft zich dus bij deze een jaartje misrekend.Na het toernooi kon iedereen zich te goed dan aan een uitgebreide prijzentafel. Iedereen kon zijn goesting doen en met leuke, kleine prullaria richting thuisfront vertrekken.

Het volgende toernooi van de Europese Grand Prix vindt plaats in Athene, in het weekend van 1 en 2 april 2017. Voorlopig zijn er nog geen landgenoten ingeschreven.