Tom Schotte vice-Europees Kampioen Othello na spannend Amsterdams slotakkoord

Tom Schotte vice-Europees Kampioen Othello na spannend Amsterdams slotakkoord 11 september 2016

De afsluiter van het Europese Othelloseizoen vond plaats in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam. Het spelletjescafé "2 Klaveren" was de gastheer van dit slotakkoord. Er stond nog heel wat op het spel: vier spelers maakten nog kans op de Europese titel. Takuji Kashiwabara (FRA), onze landgenoot Tom Schotte, ex-wereldkampioen Marc Tastet (FRA) en Dmitriy Atamanov (RUS). Daarnaast waren nog verschillende toppers afgezakt naar Amsterdam: Nicky van den Biggelaar en de wereldkampioen van 1982, Kunihiko Tanida (JAP). Andere Nederlandse (sub)toppers tekenden ook present. In totaal 7 ex-winnaars van EGP-toernooien, dus een sterk deelnemersveld. België had ook een tweede vertegenwoordiger: Frauke Van de Moortel speelde haar eerste buitenlandse Europese Grand Prix toernooi. Het was trouwens een mijlpaal voor het Belgische Othello: Belgen namen voor de 100e keer deel aan een toernooi in het kader van de Europese Grand Prix.

De messen werden geslepen en de eerste loting werd gemaakt! Onze landgenoot had een duidelijk doel in zijn queeste naar de Europese titel: minstens derde eindigen en zijn rechtstreekse concurrenten achter zich laten.

Trage start

De eerste ronde begon meteen behoorlijk voor Tom Schotte: een 12-52 overwinning tegen Jarl Ilbrink. De volgende twee rondes waren minder: een 31-33 nederlaag tegen Roel Hobo en en 34-30 verlies tegen Jiska Helmes. Een te vermijden verlies, maar Jiska Helmes stond sterk te spelen. Dat bewees ze in de vierde ronde tegen Dmitriy Atamanov: die versloeg ze namelijk ook. Meteen de overwinning met het hoogste ratingverschil tijdens het hele toernooi.

Op zich waren die twee nederlagen niet zo erg: ook Marc Tastet (tegen Jan de Graaf), Takuji Kashiwabara (eveneens tegen Jan de Graaf) én Dmitriy Atamanov (tegen Nicky van den BIggelaar) kwamen de eerste drie rondes niet ongeschonden door en stonden met twee winstpunten.

Frauke Van de Moortel scoorde voor de middag eveneens haar eerste punt tegen de Brit John Horton.

Knappe remonte

Na de lunch werd een knappe remonte ingezet met een vlotte overwinning tegen Trees van Seggelen (5-59). Tegen een - naar eigen zeggen - slaperige Linda Praseptyo werd ook een vlotte overwinning geboekt (44-20). Dankzij deze ruimte overwinningen en de slechts nipte nederlagen in rondes twee en drie stond onze landgenoot strak bovenaan in het rijtje met drie zeges. Nicky van den Biggelaar stond toen al met vijf of vijf los op kop, terwijl zowel Roel Hobo als Tanida Kunihiko op vier zeges stonden.

Toen moest het nog allemaal beginnen: de zesde ronde zorgde voor het eerste duel tussen de vier kanshebbers op de Europese titel. In de eerste vijf rondes was nog niemand tegen elkaar uitgeloot. Tom Schotte moest vol aan de bak tegen Marc Tastet en wist net als in Cambridge eerder dit jaar te zegevieren: 38-26. Hiermee werd ook een jammerlijke nederlaag van Warschau uitgewist. Door nederlagen van Roel Hobo (tegen Albert Kortendijk) en Tanida Kunihiko (tegen Nicky van den Biggelaar) stonden een zestal spelers op vier winstpunten. Nicky van den Biggelaar stond toen al twee punten los met zes overwinningen.

De laatste ronde was eveneens cruciaal: een partij tegen de wereldkampioen van 1982, Kunihiko Tanida. Geen kandidaat voor de Europese titel, maar wel iemand die een belangrijk rol kon spelen dit weekend. Eerder op de dag had hij al de maat genomen van Takuji Kashiwabara, maar verloren van onder meer Nicky van den Biggelaar en Roel Hobo. Tom Schotte speelde een strak spel en wist met 20-44 te winnen. Op deze manier werd met een gedeelde tweede plaats de eerste dag afgesloten.

Frauke Van de Moortel, onze andere Belgische vertegenwoordiger, wist in de namiddag nog een overwinning te boeken tegen Rémi Tastet en ook nog een knap gelijkspel tegen Martin Fransen.


 

De avond werd afgesloten in de Foodhallen, een grote hangar met wel 30 eettentjes. Voor elk wat wils: van Nederlandse bitterballen, ribbetjes, Chinees tot Vietnamese loempia's. Smoothies, ijsjes, en heerlijke koffies. Voor elk wat wils. Een aanrader: http://www.foodhallen.nl/home.html

Gemiste kansen op dag 2

Op de tweede zou het allemaal gaan gebeuren. Na een verkwikkende nachtrust werd de queeste verdergezet. De openingspartij was tegen Nicky van den Biggelaar: een evenwichtige partij met mooi spel aan beide kanten. Jammer ging Tom Schotte helemaal de mist in rond zet 45 en werd het nog een zware 13-51. De volgende ronde ging al een stuk beter tegen Albert Kortendijk: 40-24. Hoewel de partij ook een stuk spannender kon geweest zijn. Gelukkig verloor op hetzelfde moment Takuji Kashiwabara van Nicky van den Biggelaar (en ook al even zwaar). In de 8e ronde hadden Dmitriy Atamanov en Albert Kortendijk trouwens gelijkspeeld. Ook Marc Tastet liet nog een verliespartij optekenen.

Winst in de 10e ronde tegen Dmitriy Atamanov betekende een zekere play-off en eens kans op de Europese titel. Een finaleplaats was eerder onwaarschijnlijk omdat Roel Hobo nog altijd één punt voorsprong had. Tom Schotte had 6/9, terwijl Dmitriy Atamanov als enige 5.5/9 had. De andere concurrenten stonden met 5/9. Wederom een knappe partij van onze landgenoot en wederom een winnende positie die hij niet kon verzilveren. Onze landgenoot viel terug naar een gedeelde vierde plaats, maar wel met een mooie voorsprong qua stenen op de concurrentie. Wat het verlies extra jammer maakte, was dat Roel Hobo een onverwacht verlies leed tegen Linda Praseptyo. Zo werd een kans op de finale professioneel de nek omgewrongen.

De laatste ronde dan: Tom Schotte tegen Erwin van den Berg, Roel Hobo tegen Marc Tastet en Dmitriy Atamanov tegen Takuji Kashiwabara. Kunihiko Tanida, eveneens met 6 winstpunten, speelde zijn partij tegen Jarl Ilbrink. Zowel Tom Schotte als de Japanner wonnen vlot hun partij. Onze landgenoot tekende zo alvast voor een play-off. Dit betekende echter niet vanzelfsprekend een kans op de Europese titel: winst voor Marc Tastet en Dmitriy Atamanov betekende dat de Rus de finale zou spelen tegen Nicky van den Biggelaar en al zekerheid kon verwerven over de Europese titel. Echter wonnen zowel Takuji Kashiwabara (31-33) en Roel Hobo hun partij. Ondanks de winst miste Takuji Kashiwabara de play-off: Kunihiko Tanida had een beter coëfficiënt.

Frauke Van de Moortel kon jammer genoeg geen punten meer pakken op de tweede dag, maar speelde bijvoorbeeld tegen Takuji Kashiwabara wel een aardige partij. Op deze manier hielp ze Tom Schotte nog een handje.

All-in tegen Tanida

Het eerste deel van de opdracht - alle concurrenten achter zich houden - was al tot een goed einde gebracht. Het tweede deel van de opdracht - minstens een derde plaats - was nog niet gelukt. De derde plaats na de voorrondes was nog geen zekerheid want een play-off tegen de vierde van de voorrondes was een verplicht nummer. Een nieuw duel tegen Kunihiko Tanida moest gaan beslissen over de Europese titel van 2016.

Als derde van de voorrondes kon Tom Schotte kiezen tussen kleur (zwart/wit) of een winst bij gelijkspel. Het werd het laatste. Kunihiko Tanida koos voor wit: theoretische pariteit. Ook was dit het andere kleur dan in de voorrondes waar Tom Schotte nog won.Een herkenbare opening en ééntje met een slechte voorgeschiedenis: zowel tegen Nicky van den Biggelaar als Dmitriy Atamanov werd deze Bat/Cambridge variant aangesneden. Tegen beide spelers werd in het eindspel respectievelijk een gelijkopgaande en winnende positie weggegeven. Eigenlijk was dit de kroniek van een aangekondigd verlies. Het spel ging gelijkop tot en met zet 39, waar een theoretisch gelijkspel op het bord lag. Kunihiko Tanida maakte daar echter een -6 zet waar Tom Schotte tot nadenken werd verplicht. Twee mogelijke keuzes, naast elkaar, maar met een heel andere spelverderzetting. Jammer genoeg werd hier de verkeerde keuze gemaakt (+0 in plaats van +6) en de zet erna werd een verlieszet gespeeld. De gelijkspelzet was een aartsmoeilijke sequentie en was ook geen deel van het uitgedachte plan. Uiteindelijk werd deze play-off verloren met 25-39 en werd Kunihiko Tanida derde terwijl onze landgenoot tevreden moest zijn met een vierde stek.In de finale kon Nicky van den Biggelaar zijn favorietenstatus niet waarmaken: hij verloor zowel de eerste en derde partij van Roel Hobo die op deze manier zijn tweede toernooi wint in de Europese Grand Prix.

Net geen Europees kampioen

Die derde plaats was echt wel van cruciaal belangrijk voor een Europese titel. De behaalde vierde plaats volstaat om Takuji Kashiwabara bij te halen op basis van de vier beste toernooien. Echter in de Europese regels is vastgelegd dat er bij een ex-aequo wordt gekeken naar het vijfde resultaat. Daar scoort Takuji Kashiwabara met een vijfde plaats in Amsterdam beduidend beter dan de twaalfde plaats van Tom Schotte in Kopenhagen. Zo wordt Takuji Kashiwabara voor de tiende en zesde opeenvolgende keer Europees kampioen Othello.


Europese Grand Prix eindstand

Dit seizoen speelden drie Belgen Europees: Tom Schotte speelde vijf toernooien, Michael May en Frauke Van de Moortel telkens één. Dankzij een gedeelde zevende plaats in Cambridge eindigt Michael May 42e in het eindklassement. Frauke Van de Moortel eindigde in Amsterdam buiten de punten en heeft dus geen klassement.


Seizoen ten einde

Het Europese Othelloseizoen loopt stilaan op zijn einde. Alle belangrijke toernooien zijn gespeeld en de focus wordt stilletjes verlegd naar het WK in Japan, dat zal plaatsvinden van 2-4 november in Mito. Onze Belgische vertegenwoordigers zijn Tom Schotte en debutante Frauke Van de Moortel.