Albert Kortendijk wint 2e Marche-en-Famenne Othello Open

Albert Kortendijk wint 2e Marche-en-Famenne Othello Open 1 februari 2014

Zoals elk seizoen organiseerde de Belgian Othello Association een toernooi in Wallonië. Na twee in Luik te hebben gespeeld, verhuisde het Othellocircus naar Marche-en-Famenne. Het was de tweede keer dat er een toernooi werd georganiseerd in March-en-Famenne. De vorige keer was in 2009, toen Alexandre Cordy zegevierde. Diezelfde Alexandre Cordy, zijn vriendin Stéphanie Saufnay en hun dochtertje waren deze keer ook van de partij. Weliswaar als supporter, maar het was voor velen een leuk weerzien na verschillende jaren. Brasserie "Le cercle" was de locatie van dit alles.

Het toernooi begon met slechts 10 spelers. Dimitri Vaes verwittigde dat hij de eerste ronde ging missen en werd niet ingedeeld voor de eerste ronde. Vijf tafels bezet en meteen twee belangrijke partijen. Tom Schotte nam de maat van Nick Reunes en Jeroen De Wael versloeg Linda Praseptyo. Zowel Tom Schotte (tegen Corentin Volvert) als Albert Kortendijk (tegen Jeroen De Wael) wonnen hun tweede ronde. Ook Josbert van de Zande, kersvers Belgisch resident, klom met twee overwinningen aan de leiding.

In de derde ronde bleven twee spelers overeind: Tom Schotte versloeg Josbert van de Zande en Albert Kortendijk versloeg Nick Reunes. Jeroen De Wael boekte zijn tweede overwinning en pikte aan op de derde plaats. De vierde ronde bracht Albert Kortendijk alleen aan de leiding, hij liet Tom Schotte samen met Jeroen De Wael achter op de tweede plaats. Ondertussen was Linda Praseptyo opgerukt naar 2.5 winst. Ze liet onderweg nog een steekje vallen tegen Pierre Poliakoff.

De laatste tweede ronden zouden de beslissing brengen. Albert Kortendijk had zijn lot in eigen handen, maar liet het afweten tegen zijn vriendin. Tom Schotte versloeg in een Belgische strijd Jeroen De Wael en hield zijn kansen gaaf op de eindwinst met een beter BQ dan Albert Kortendijk. Het enige was hij moest doen is met een redelijk aantal stenen winnen van Linda Prasptyo. Dit liep echter anders dan verwacht en er werd verloren. Linda kon het toernooi ook nog winnen bij een nederlaag van Albert Kortendijk tegen Josbert van de Zande. Dit gebeurde echter niet waardoor Albert Kortendijk voor de vijfde keer in de geschiedenis een Belgisch toernooi op zijn naam kon schrijven. Hij komt hiermee op gelijke hoogte van Roel Hobo en moet als buitenlander enkel nog Albert Viviani en Nicky van den Biggelaar voor zich dulden die elk 7 keer wonnen in België. Linda Praseptyo werd knap tweede en zet haar beste prestatie ooit neer in een Belgisch toernooi. Tom Schotte wordt uiteindelijk nog beste Belg met vier winst.

Belgische Grand Prix

Tom Schotte (foto) als eerste de leiding genomen in de Belgische Grand Prix 2014. Hij eindigde op de derde plaats als eerste van 10 Belgen. De enige twee niet-Belgen (of residenten) eindigden boven hem in de eindrangschikking. Zowel Jeroen De Wael als Nick Reunes wonnen evenveel partijen als de regerende Belgische kampioen, maar wisten minder BQ-punten te scoren. We noteren ook vier punten voor Josbert van de Zande. Deze Nederlander is vanaf dit seizoen Belgisch resident en koos ervoor om voor België uit te komen dit jaar. Bij de vrouwen was Nancy Darck de enige Belgische, maar scoorde geen BGP-punten. Het is wachten tot andere Belgische vrouwen in competitie treden om punten toe te kunnen kennen.

Buitenlanders Grand Prix

Het eerste Belgische Othellotoernooi van het seizoen 2014 werd gewonnen door Albert Kortendijk. Hierdoor scoort hij ook meteen 12 waardevolle punten voor de Buitenlanders Grand Prix. Er was slechts één andere deelnemer aanwezig die ook meedoet voor die Buitenlanders Grand Prix, namelijk Linda Praseptyo. Beide spelers nemen dan ook een mooie voorsprong op hun toekomstige concurrenten.

DAN-ranking

Het Marche-en-Famenne Othello Open heeft één promotie opgeleverd. Linda Praseptyo's overwinning op Albert Kortendijk in de vijfde ronde levert haar 5 DAN op. Haar overwinning tegen Tom Schotte in de laatste ronde was dan weer een bonus. Albert Kortendijk en Josbert van de Zande waren de enige andere spelers die minstens twee punten aan hun totaal konden toevoegen. Die laatste staat nu op de rand van promotie naar 4 DAN.