Tom Schotte wint Louvain-la-Neuve Othello Open

Tom Schotte wint Louvain-la-Neuve Othello Open 22 februari 2015

Naar jaarlijkse gewoonte zakten verscheidene Vlamingen af naar Wallonië voor de opener van het Belgische Othelloseizoen. Deze keer was Monique Lecat onze gastvrouw in Louvain-la-Neuve. Zij wist de aanwezigen te plezieren met vers gezette koffie. Naast Monique waren nog drie andere oud-spelers aanwezig die de koffieklets boven het toernooi prefereerden. Het was net als vorig jaar een aangenaam weerzien met Stéphanie Saufnay en Alexandre Cordy. Ook Alain Daix sprong nog even binnen. Eén Waalse speelsters nam het toch op tegen de Vlamingen: Nancy Darck bond de strijd aan tegen vijf anderen: Frauke Van de Moortel, Brecht Van Damme, Michael May, Dimitri Vaes en Tom Schotte. Dit betekent dat er geen buitenlanders (en zelfs geen residenten) aanwezig waren op het toernooi. Dat is een eeuwigheid geleden (meer dan 10 seizoenen).

De eerste 5 ronden

Er werd besloten om 7 ronden te spelen. Dat betekende dus dat iedereen tegen twee anderen tweemaal ging moeten spelen. Twee van die spelers bleven na drie ronden nog ongeslagen: Tom Schotte en Michael May. Toch werden ze in de vierde nog niet tegen lakar uitgeloot. Dat had zo zijn gevolgen: Michael May verloor van Brecht Van Damme (31-33). In de vijfde stelde Michael May de bordjes terug in evenwicht na winst tegen Tom Schotte (29-35). Brecht Van Damme verzuimde zijn vierde winst te nemen na verlies tegen Frauke Van de Moortel. Zo had na vijf gespeelde spellen elke speler al minimaal één verlies- en één winstpartij staan.

Herhaling

De speling van het lot (of de nukkigheid van het pairingprogramma) bepaalde dat de leiders niet meer tegen elkaar hoefden te spelen. Met een minimaal verschil in BQ was het belangrijk om zo zuim mogelijk te gaan winnen. Tom Schotte zette Michael May onder druk met een 40-24 tegen Brecht Van Damme, terwijl Michael May 35 stenen haalde tegen Nancy Darck. Dan maar de beslissing in de laatste ronde... Daar wist Michael May de lijn van zijn sterk toernooi niet door te trekken en verloor van Dimitri Vaes, terwijl Tom Schotte wel won van Frauke Van de Moortel. Zo zegeviert hij voor de vierde keer in Wallonië (2x Ottignies, 1x Luik).

Belgische Grand Prix

Het Belgische Othellojaar is opnieuw van start gegaan en meteen neemt Tom Schotte de leiding in zijn favoriete klassement. Hij won de Belgische Grand Prix reeds zeven keer en is erop gebrand een achtste titel aan zijn palmares toe te voegen. Dankzij zijn winst in Louvain-la-Neuve neemt hij meteen een voorsprong van vier punten op Michael May. Nancy Darck is momenteel beste dame.

Buitenlanders Grand Prix

Op het eerste Belgische Othellotoernooi van het seizoen 2015 was geen enkele buitenlandse speler aanwezig. Voor het eerst sinds 2005 was dit het geval. De komende vier toernooien zullen dus beslissend worden wie de zevende editie van de Buitenlanders Grand Prix gaat winnen.

DAN-ranking

Slechts zes actieve spelers op het toernooi van Louvain-la-Neuve, maar iedereen (behalve Tom Schotte die geen punten kon winnen) gaat erop vooruit. Brecht Van Damme (foto links) promoveert naar 5 DAN, terwijl Dimitri Vaes (foto rechts) op één winst komt van promotie naar de hoogste DAN-klasse van 6 DAN.

  • Volledige uitslag
  • Belgische Grand Prix 2015
  • Buitenlanders Grand Prix 2015
  • DAN-ranking
  • Uitslag Marche-en-Famenne Othello Open 2014
  • Foto's van het toernooi