Belgen in het buitenland: 62e Nederlandse Othello Open15 juli 2012

Tom Schotte (foto) heeft een knappe tweede plaats behaald in het 62e Nederlandse Othello Open. Hij had genoeg aan vijf overwinningen om deze plaats te claimen. Het toernooi was reeds veelbelovend begonnen na overwinningen op Roel Hobo (16-48), Linda Praseptyo (54-10) en Mark van Heere (24-40). In de vierde ronde kwam hij tegenover Albert Kortendijk te staan, die eveneens ongeslagen was. Die laatste had favoriet Nicky van den Biggelaar in de eerste ronde al geklopt. Albert Kortendijk ging op zijn elan door en versloeg ook de viervoudig Belgisch kampioen (26-38).

Ondertussen was ook Nicky van den Biggelaar op 3 overwinningen terecht gekomen net als Jan de Graaf. Tom Schotte verloor logischerwijs van de meervoudig Nederlands kampioen (41-23). Ondertussen wist Albert Kortendijk zijn maximum te behouden tegen Jan de Graaf. Met nog twee ronden te gaan leek een derde plaats het hoogst haalbare. Verschillende spelers waren namelijk ook op drie overwinningen terecht gekomen terwijl Albert Kortendijk (5/5) en Nicky van den Biggelaar (4/5) de moeilijkste spelers al hadden gehad.

De zesde ronde bracht Tom Schotte in goede positie voor de derde stek na een overwinning op Tim Hoetjes (47-17). Albert Kortendijk verloor verrassend van Linda Praseptyo, terwijl Nicky van den Biggelaar op gelijke hoogte klom na een overwinning tegen Jan de Graaf. Een nieuwe zege van Nicky van den Biggelaar leek in de maak (door een groot BQ-voordeel) en hier werd de logica gerespecteerd na een overwinning tegen Linda Praseptyo. Tom Schotte kon ondertussen zijn derde plaats veilig stellen na winst tegen Martin Fransen (15-49). Echter Albert Kortendijk verloor voor de tweede keer op rij, dit keer tegen Erwin van den Berg en strandde uiteindelijk op de derde plaats. Hierdoor kon onze Belgische vertegenwoordiger nog een plekje opschuiven naar mooie tweede plek.