Belgen in het buitenland: 61e Nederlandse Othello Open10 maart 2012

Een driekoppige Belgische delegatie is afgelopen weekend afgezakt naar Lexmond voor het 61e Nederlandse Othello Open. Belgisch kampioen Tom Schotte, Michael May en Akke-lien de Boer waren drie van de 22 aanwezige spelers. De Belgen zorgden voor een opmerkelijke primeur, want Tom Schotte wist het toernooi binnen te halen. Het is de eerste keer dat een Belg een overwinning kon boeken in een Nederlands A-toernooi. Diezelfde Tom Schotte wist in 2009 al het Nederlandse B-kampioenschap op zijn naam te schrijven.

Het toernooi begon goed voor zowel Michael als Tom. Zij wisten te winnen tegen Ben van der Wagt (45-19) en Erwin van den Berg (19-45). Akke-lien verloor niet onverwacht van Nicky van den Biggelaar (50-14). In de tweede ronde waren er opnieuw twee Belgische overwinningen te noteren. Tom won van Patrick Aubroeck (41-23) en Akke-lien won van de Griekse Elena Sahinidou (44-20). Michael verloor nipt van Martin Fransen (35-29). Na de tweede ronde waren nog verschillende spelers ongeslagen. Tom moest tegen Remko Zillig en won (16-48). Ook Roel Hobo en Nicky van den Biggelaar kwamen op drie winstpartijen. Ondertussen verloren zowel Akke-lien en Michael van Ben van der Wagt (59-5) en Linda Praseptyo (15-49).

In de vierde ronde volgde het duel tussen de beste spelers van beide landen. Tom trok aan het langste eind tegen Nicky van den Biggelaar (34-30). Ook Roel Hobo won zodat deze twee spelers zich de twee enige leiders mochten noemen. Akke-lien boekt haar tweede winst, tegen Bauke Kortendijk (58-6), terwijl Michael zijn derde nederlaag liet optekenen tegen Jan de Graaf (37-27).

De vijfde ronde was opnieuwe een succes voor Tom. Hij won van Roel Hobo (28-36) en kwam alleen aan de leiding. Hij had zijn lot nu in eigen handen voor die eerste grote Belgische overwinning in Nederland. De andere Belgen waren echter nog niet warm gelopen. Akke-lien verloor van Mark van Heere (46-18) en Michael liet een nieuwe nederlaag optekenen tegen Anja van Gimst (28-36).

De zesde ronde was spannend en bovenal succesvol voor de Belgen. Tom wist te winnen van Mark van Heere (34-30), terwijl Akke-lien een ruime overwinning boekte tegen Marcel Sneek (53-11). Ook Michael wist nog eens te winnen tegen de Griekse Elena Sahinidou (7-57).

Voor het ingaan van de laatste leek de toernooioverwinning al een feit voor Tom. De naaste achtervolger, Nicky van den Biggelaar had een ruime BQ-achterstand opgelopen en alle andere spelers hadden minimaal twee partijen. Enkel een pijnlijke nederlaag tegen Albert Kortendijk en een heel ruime zege van Nicky van den Biggelaar konden de Belgische overwinning nog tenietdoen. Remko Zillig legde Nicky van den Biggelaar niks in de weg (14-50) en Tom verloor inderdaad van Albert Kortendijk, zij het bijzonder nipt (33-31). Hierdoor was de overwinning een feit. De andere spelers van de Belgische ploeg vochten een rechtstreeks duel uit dat werd gewonnen door Michael (36-28). Hierdoor eindigden beide spelers op 3 winstpartijen.