Belgen in het buitenland: 63e Nederlandse Othello Open26 augustus 2012

Tom Schotte (foto) heeft wederom een prachtig resultaat neergezet in een Nederlands toernooi. Na een eerdere overwinning in het 61e Nederlandse Othello Open en een tweede plaats in het 62e Nederlandse Othello Open werd een tweede plek opgetekend. Het toernooi werd vanaf de eerste ronde op scherp gezet met een duel tussen Tom Schotte en Nicky van den Biggelaar. Een knappe winst voor de Belg (31-33) was het resultaat. Ook in de tweede en derde ronde werd een winst geboekt, respectievelijk tegen Erwin van den Berg (48-16) en Tim Hoetjes (8-56). Deze ruime zeges opende perspectieven mocht een verlies nog om de hoek komen.

Tom Schotte was echter niet de enige Belgische deelnemer. Ook Rosalinde de Boer (foto) was meegereisd vanuit België. Zij begon bijzonder goed aan het toernooi met overwinningen op Patrick Aubroeck (30-34) en debutant Arlfons Geurts (53-11). Jammer genoeg werd in de derde ronde verloren van Mark van Heere (54-10).

In de vierde leed Tom Schotte zijn eerste nederlaag tegen diezelfde Mark van Heere (20-44). Mark van Heere ging alleen aan de leiding met 4/4. Ondertussen waren Nicky van den Biggelaar (tegen Rosalinde de Boer - 16-48), Patrick Aubroeck en Erwin van den Berg eveneens op drie winstpartijen gekomen. In de vijfde ronde won Tom Schotte van zijn rechtstreekse concurrent Patrick Aubroeck (24-40) en tekende Mark van Heere voor 5/5 tegen Erwin van den Berg. Ook Nicky van den Biggelaar won. Voor Rosalinde de Boer was er een nieuwe nederlaag weggelegd tegen Martin Fransen (46-18).

De zesde ronde bracht de spanning volledig terug na de winst van Nicky van den Biggelaar op Mark van Heere. Tom Schotte wist te winnen van Martin Fransen (36-28). Met nog één ronde te gaan stonden dus drie spelers op 5 winstpartijen. Alle drie tenoren hadden een gelijkwaardig BQ. Een ruime zege was dus nodig voor elk van hen om de eindoverwinning te claimen. Mark van Heere zag de overwinning in de laatste ronde door zijn handen glippen na een nederlaag tegen Patrick Aubroeck. Tom Schotte won niet al te ruim van Marcel Sneek (23-41), terwijl Nicky van den Biggelaar uithaalde tegen Erwin van den Berg (9-55). Mede omdat Marcel Sneek slechts op 3 winst en Erwin van den Berg op 4 winst stonden (voor de BQ worden 9 punten toegekend per overwinning), kon Nicky een nieuwe overwinning op zijn conto schrijven. Het BQ-verschil bedroeg exact 9 eenheden. Maar toch wederom een knappe prestatie voor de speler met de meeste reiskilometers op zijn conto! Rosalinde de Boer kon haar goede start niet verzilveren en verloor ook haar zesde en zevende partij tegen respectievelijk Jan de Graaf (6-58) en Jarl Ilbrink (38-26).