Albert Kortendijk wint 10e Antwerpen Othello Open

Albert Kortendijk wint 10e Antwerpen Othello Open 21 mei 2015

Voor de jubileumeditie van het Antwerpen Othello Open had Jan Van Damme een prachtige locatie gezocht: Hof De Bist. Met zicht op de kasteeltuinen verzamelden zich 20 spelers voor twee toernooien: een A-toernooi en een beloftentoernooi. 14 spelers onderscheidden zich in het A-toernooi terwijl 6 beloftevolle spelers hun uiterste beste deden in het beloftentoernooi.

Beloftentoernooi

Frank Ivo, de vader van Jan Van Damme stelde het leeftijdsrecord opnieuw een jaartje scherper. Hijzelf en zijn echtgenote Joke van den Brandt weerden zich kranig en werden respectievelijk derde en vierde. De tegenstand was niet min: drie junioren en een dappere mama waren helemaal uit Alkmaar gekomen om het beste van zichzelf te geven. Uiteindelijk wist juniore Anne Dorbeck de overwinning in de wacht te slepen. Ze eindigde net boven Anouk de Vries.

Albert grijpt de macht

Ondertussen zorgde Albert Kortendijk bij de hoofdmacht voor de verrassing. Na solide spel tegen onder meer de hoger geplaatste Nicky van den Biggelaar en Tom Schotte hees hij zich alleen aan de leiding. Ook de andere subtoppers beten hun tanden stuk op de ijzersterke Albert. Hij bleeft dan ook ongeslagen tot op het einde van de namiddag.

Beloften wagen hun kans

Ondertussen hadden vier beloften zich aangesloten bij de veertien A-spelers. Zo kregen we in de namiddag een toernooi met 18 spelers. De beloften wisten onderling elk nog één partij te winnen, maar konden niet stunten tegen de gevorderde spelers. Hoewel... Anne Dorbeck had een winnende lijn op het bord tegen Roel Hobo, maar zag deze jammer genoeg over het hoofd en verloor finaal met 30-34.

Namiddag zonder verrassingen

De hoogstgeplaatste Nicky van den Biggelaar liet geen steken meer vallen en wist met 6 uit 7 de tweede plaats te pakken. Tom Schotte en Jan de Graaf werden drie en vier na een gelijkspel in de zesde ronde. Dankzij zijn derde plaats is Tom Schotte nu tien opeenvolgende toernooien beste Belg. Dit is een unieke prestatie en nooit eerder vertoond in België. Het wordt tijd om hem het vuur aan de schenen te leggen!

Het was opnieuw een leuk toernooi en iedereen kijkt al halsreikend uit naar de 11e editie van het Antwerpen Othello Open, ergens in mei 2016.

Belgische Grand Prix

Brecht Van Damme bezet voor het eerst in zijn carrière de tweede plaats in de Belgische Grand Prix. Terwijl Tom Schotte reeds een comfortabele voorsprong heeft opgebouwd, springt Brecht Van Damme over Michael May naar een tweede stek. Nick Reunes komt met stip binnen op een vierde plaats, maar ziet zijn remonte meteen gecounterd omdat hij niet kan deelnemen aan het volgende toernooi. Bij de vrouwen behaalde Frauke Van de Moortel één punt en kom zo langszij bij Nancy Darck.

Buitenlanders Grand Prix

Met een knappe overwining in het Antwerpen Othello Open hijst Albert Kortendijk zich aan de leiding van de Buitenlanders Grand Prix. Hij wist de eindzege van dit criterium reeds in 2014 in de wacht te slepen en er kan gerust nog een titel bij op zijn palmares. Momenteel is Albert Kortendijk niet ingeschreven voor de Europese Grand Prix te Gent, dus het blijft een open strijd. Nicky van den Biggelaar neemt de tweede plaats en hij kan wel scoren in Gent, net als Jan de Graaf.

DAN-ranking

Afgelopen weekend tekenden maar liefst vijf van de zes 6 DAN-spelers present in Antwerpen. Daarenboven stond drie spelers op slechts één puntje van promotie naar de hoogste DAN-graad. Albert Kortendijk profiteerde optimaal van zijn toernooiwinst en winst maar liefst vijf punten te winnen. Ook Nicky van den Biggelaar scoorde vier extra punten en neemt opnieuw de eerste plaats in ten koste van Tom Schotte.

Ook Jan de Graaf en Dimitri Vaes wisten als achtste en negende speler toe te treden tot een select clubje. Het zal nog even wachten zijn vooraleer een speler naar 7 DAN promoveert. Zo heeft Nicky van den Biggelaar nog 27 punten nodig. Hij kan deze verzamelen bij overwinningen tegen zijn acht medespelers.

Zowel Anne Dorbeck en Anouk de Vries wisten te promoveren naar 3 DAN, wat een mooie mijlpaal is voor beloften. Wie weet kunnen ze de komende jaren doorgroeien naar 4 DAN.