Albert Kortendijk wint 9e Antwerpen Othello Open

Albert Kortendijk wint 9e Antwerpen Othello Open 18 mei 2014

Voor het tweede jaar op rij werd het Antwerpen Othello georganiseerd in de muziekacedemie van Ekeren. Door het uitstekende weer was het mogelijk om buiten te spelen en alle dertien aanwezigen stemden volmondig in met dit voorstel. Negen spelers tekenden present voor het A-toernooi, terwijl vier spelers het beloftentoernooi aanvatten. In de namiddag, na het eindigen van het beloftentoernooi, voegde Frauke Van de Moortel zich bij de elite.

Er waren bij aanvang twee favorieten voor de toernooizege: Albert Kortendijk (foto links) en Tom Schotte (foto rechts). Daarnaast waren er verschillende uitdagers zoals Nick Reunes, Linda Praseptyo en Jan de Graaf om zich in de strijd voor de ereplaatsen te werpen.

De eerste ronde gaf meteen een duel tussen twee outsiders: Jan de Graaf versloeg Nick Reunes, terwijl Albert Kortendijk met een bye rustig kon toekijken. In de tweede ronde Kon Nick Reunes zijn verlies goedmaken na een winst tegen Linda Praseptyo. Tom Schotte boekte zijn tweede winst tegen Jan de Graaf. Door het lage aantal deelnemers hadden alleen Tom Schotte en Albert Kortendijk twee punten na twee ronden.

Tom Schotte versloeg Albert Kortendijk in de derde ronde en kreeg meteen zicht op de toernooiwinst. Hij moest nog vier lastige, maar in theorie haalbare opstakels overwinnen. Zowel Nick Reunes, Jan de Graaf als Linda Praseptyo nestelden zich naast Albert Kortendijk met twee winst.

In de vierde ronde vervoegde Frauke Van de Moortel (foto) het A-toernooi, waardoor de bye wegviel. Ze wist meteen een gelijkspel te noteren tegen Marcel Sneek. Ook in de vijfde ronde verbaasde ze met een winst tegen Jan Van Damme, onze gastheer. Ondertussen was Tom Schotte doorgestoomd naar 5/5 dankzij moeizame zeges tegen Nick Reunes en Linda Praseptyo. Albert Kortendijk daarentegen hield de druk hoog met ruime zeges tegen Martin Fransen en Jan de Graaf.

In de zesde ronde liet Nick Reunes kansen liggen om een mooi resultaat tegen Albert Kortendijk neer te zetten, terwijl Tom Schotte zijn laatste lastige obstakel wist te vloeren: Martin Fransen. De verrassende Marcel Sneek stonden op een knappe derde plaats met 3.5 winst. De nummers één en twee waren toen al bekend. Toch was de rangschikking nog niet definitief. Albert Kortendijk had al zijn partijen ruim gewonnen en had zo een belangrijk BQ-stenenvoordeel op de leider. Bij een verlies van Tom Schotte in de laatste ronde en een winst van Albert Kortendijk werd de rangschikking nog ondersteboven geschud.

De zevende en beslissende ronde. Marcel Sneek (foto links) tegen Albert Kortendijk en Michael May (foto rechts) tegen Tom Schotte. Vanaf het begin was duidelijk dat Tom Schotte heel veel moeite zou hebben om een winst te halen, terwijl Marcel Sneek een mooie stelling op het bord wist te plaatsen. Hierdoor kwam ook Albert Kortendijk in de problemen. Een nederlaag was onafwendbaar voor Tom Schotte, die voor het eerst in competitie verloor van Michael May (na acht overwinningen). Toch was de hoop op toernooiwinst nog niet verloren. Marcel Sneek stond namelijk op winst tegen Albert Kortendijk. Jammer genoeg voor de Belgische kampioen wist hij deze positie niet vast te houden en miste de winnende sequentie op zet 53. Hierdoor wist Albert Kortendijk de partij en het toernooi binnen te halen in de spreekwoordelijke blessuretijd van de wedstrijd.

Beloftentoernooi


Naar jaarlijkse gewoonte werd er ook een beloftentoernooi georganiseerd. Dit toernooi wordt al sinds 2010 georganiseerd en was dan ook toen aan zijn vijfde editie. Ook naar jaarlijkse gewoonte waren er vier deelnemers. Enkel in 2013, het recordjaar, waren dat er maar liefst zes. Het is beloftentoernooi is altijd relatief klein, maar wel supergezellig.

Het beloftentoernooi van dit jaar werd gespijsd door een opmerkelijke come-back: Frauke Van de Moortel (foto) speelde voor het eerst sinds 2005 nog eens mee. Haar uitdagers waren Natascha Fonseca Neves en het echtpaar Frank Ivo Van Damme en Joke van den Brandt. Die laatsten stelden het record van oudste deelnemers aan een Belgisch toernooi alweer een jaartje scherper. Uw voorzitter is vanaf heden verplicht om nog 53 jaar actief te blijven wil hij dit record te evenaren. Het jaar 2067 met andere woorden.

Frauke was duidelijk haar talenten nog niet kwijt gespeeld en won het beloftentoernooi op overtuigende wijze. Natascha werd knap tweede. Joke derde en Frank Ivo, vorig jaar nog tweede op zes deelnemers, werd dit jaar slechts vierde. Na de middag speelde Frauke nog mee in het A-toernooi met het gekende goede resultaat. Voor volgend jaar zullen haar drie metgezellen een nieuwe speler moeten zoeken.

Belgische Grand Prix

Tom Schotte (foto) wist het Antwerpen Othello Open niet te winnen, maar wist wel opnieuw twaalf punten te scoren. Hij kan verder op jacht gaan naar zijn zevende eindoverwinning in de Belgische Grand Prix en een mogelijk maximum in alle toernooien. Het is de eerste keer dat hij erin slaagt om de eerste drie toernooien als beste Belg te eindigen.

Nick Reunes schuift door naar de tweede plaats en staat meteen zeven punten voor op zijn dichtste achtervolger. Frauke Van de Moortel scoorde vier punten in Ekeren en wordt meteen beste vrouw. Kan zij de hegemonie van de zussen de Boer dit jaar verbreken?

Buitenlanders Grand Prix

Opnieuw zijn Albert Kortendijk (foto links) en Linda Praseptyo (foto rechts) één en twee geëindigd bij de buitenlanders in een Belgisch toernooi. Terwijl Albert Kortendijk zijn tweede overwinning van het seizoen vierde, werd Linda Praseptyo vierde. Hiermee scoren ze opnieuw hevig voor de Buitenlanders Grand Prix en lijken de plaatsen één en twee reeds beslist. Marcel Sneek, die derde buitenlander werd, staat al op een enorme achterstand.

DAN-ranking

Het was lang stil en eenzaam aan de top van de Belgische DAN, maar sinds dit seizoen is de spanning niet meer weggeweest. Opnieuw doen Tom Schotte (foto) en Nicky van den Biggelaar haasje-over. De Belgische kampioen neemt na het toernooi van Ekeren (Antwerpen) de leiding opnieuw over na het scoren van twee punten. Ook Nick Reunes scoorde voor het eerst als 6 DAN-speler en haalt Martin Fransen bij.

Bijna alle spelers hebben punten gewonnen, maar Albert Kortendijk (foto) doet wel de beste zaak. Hij wist maar liefst 5 DAN-punten te winnen en ziet plots promotie naar 6 DAN wel heel nabij komen. Ook Jan de Graaf, Marcel Sneek en Linda Praseptyo winnen 2 eenheden. Michael May is de nieuwste 5 DAN-speler. Na winstpartijen tegen Linda Praseptyo en Tom Schotte weet hij zelfs al op 5.02 DAN uit te komen.