Drie rankingtoernooien in Oudenaarde

Drie rankingtoernooien in Oudenaarde 30 juni 2024

Om het begin van de zomervakantie te vieren organiseerden Tom en Nadja bij hun thuis in Melden (Oudenaarde) een gezellig tuintoernooi. Van heinde en ver werden spelers uitgenodigd, in alle mogelijke categorieën. Uiteindelijk verschenen er 21 spelers op het appel en werden er drie toernooien georganiseerd: beloften (rating <1000), beginners (rating 1000-1250) en gevorderden (rating>1250). Om eventueel regendruppels op te vangen (wat nodig bleek tegen het einde van de middag), werden twee tenten opgesteld. De drank stond fris in de koelkast en het flippen kon beginnen!

Beloftentoernooi

Maar liefst twaalf beloften tekenden present, waarvan drie nieuwe spelers. Daarnaast waren er ook drie spelers die hun tweede toernooien speelden. Negen deelnemers waren junioren. Het beloftentoernooi was heel condens. Er speelden slechts drie spelers mee met een rating boven de 500. Dit zorgde voor heel wat open, spannende en onvoorspelbare partijen. Voor de eerste vier plaatsen werd de logica gerespecteerd: Wout Schotte bleef ongeslagen en hield concurrent Karen Van Landeghem af in een rechtstreeks duel. Sander Schotte en Patrick Marichal eindigden met drie punten en behoorlijk veel stenen. Thycho Demoor, de laagste geplaatste speler, behaalde drie punten. Hij verloor slechts één keer, want speelde tweemaal gelijk. Debutante Sara Talloen wist ook meteen drie partijen te winnen. Stan Roos eindigde op twee punten en sloot af met een 64-0 tegen Myrthe Demoor. Het spel was reeds na 13 zetten afgelopen en eindigde op 17-0. Beide spelers waren verbaasd en speelden daarna nog maar een extra spelletje voor hun plezier. Eervolle vermelding voor Pepijn Van Damme, die zijn eerste spelletjes wist te winnen. Zowel Manuel als Merel May debuteerden met een winst uit drie partijen. Alexander Marichal kon deze keer geen spelletjes winnen. Vorig jaar was hij nog goed voor drie uit zeven op het Paastoernooi. Maar gezien een aantal heel nipte partijen, kon het ook helemaal anders zijn gelopen. Alle nieuwe spelers komen na dit toernooi in de wereldranglijst terecht!

Beginnerstoernooi

Vier beginners, waarvan twee inactieve spelers werden bereid gevonden voor een apart beginnerstoernooi. Voor de eerste keer in de geschiedenis van de Belgian Othello Association werden beginners gesplitst van de beloften en gevorderden. Ook Jan Van Damme sloot aan (als gevorderde), met een rating in de buurt van het toegelaten maximum voor dit toernooi. Hij won zijn vier partijen, maar tegen Pierre Poliakoff (inactief sinds 2017) werd het nipt 33-31. Kristoffel Jacobs, inactief sinds 2009, had de laagste rating. Toch sloot hij het toernooi af op de tweede plaats met 3.5/5. Alle aanwezige beginners wonnen een partij. Een geslaagd experiment en zeker voor herhaling vatbaar.

Gevorderdentoernooi

Met al twee toernooien op de agenda, kon een derde niet ontbreken. Uiteindelijk werd er ook een gevorderdentoernooi(tje) georganiseerd. De einduitslag van het toernooi weerspiegelde uiteindelijk de plaatsing van de vier spelers. Michael May speelde voor het eerst sinds 2021 en verraste Tom Schotte. Echter, door nederlagen tegen Brecht Van Damme en Nadja de Moor eindigde hij tenslotte toch op een tweede plaats. Tom Schotte won en Brecht Van Damme eindigde derde.


DAN-ranking

Door de vele nieuwe spelers zien we enkel op de lagere DAN-graden veel verschuivingen. Kristoffel Jacobs, Thycho Demoor en Sara Talloen worden 2 DAN. Pepijn Van Damme, Merel May en Manuel May 1 DAN. Zowel Stan Roos als Patrick Marichal staan op een overwinning van 3 DAN.