Daniel Dufour wint Antwerpen Othello Open

Daniel Dufour wint Antwerpen Othello Open 28 mei 2023

In een zonovergoten Ekeren verzamelden spelers van heinde en ver. Het werd een heus internationaal toernooi met spelers van den Belgische, Nederlandse en Chinese nationaliteit. Dat die laatste met de fiets vanuit Antwerpen kwamen, laten we hier even buiten beschouwing. In totaal vijftien spelers maakten de verplaatsing. Tom Schotte miste voor het eerste sinds mensenheugenis een Belgisch toernooi (27 april 2008 - even opgezocht), waardoor het veld wijd open kwam te liggen in het A-toernooi. Negen spelers streden voor winst in dat deel van het toernooi, terwijl zes anderen hun opwachting maakten in het beloftentoernooi. Iedereen was netjes opgelijnd on de luifel voor een gezellig toernooi.

Te noteren: wederom een excellent toernooi georganiseerd door Jan Van Damme met een uitgebreide zelf-te-smeren broodjeslunch en hulde aan Nick Reunes om de parings in goede banen te leiden.

Gevorderden

Negen deelnemers begonnen aan de race naar succes, met vier uitgesproken kandidaten: zowel Nick Reunes, Daniel Dufour, Mark Dufour als Ralph Reijnders kamperen tussen de 1700 en 1800 op de wereldranking en zagen hun kans schoon. Toch was het Jan Van Damme, onze organisator, die na drie ronden met 3/3 stonden te pronken (samen met Daniel Dufour). Overwinningen tegen Mark en Ralph. Daarna ging het echter steil bergaf, waardoor Jan uiteindelijk nog voorlaatste eindigde met 3/7. De laatste plaats was voor Haifang Ni, die met een ranking van 1050 tot het gevorderdentoernooi was 'veroordeeld'. Ze verweerde zich dapper, maar een 26-38 tegen Ralph was beste resultaat.

Met niet overdreven zware scores boekte Daniel Dufour met zeven uit zeven zijn eerste toernooioverwinning. Met scores van 36-28, 34-30, 28-36 en 29-35 kwamen een aantal spelers in de buurt. Op de plaatsen twee en drie eindigden Nick en Mark. In het onderlinge duel was Mark te sterk (31-33), maar Nick had een betere coëfficiënt na elk vijf overwinningen. Ralph en Brecht bezetten plaatsen vier en vijf, terwijl Frauke Van de Moortel op plaats zes het onderlinge duel tegen Nancy Darck naar haar hand zette (weliswaar zonder tegen elkaar te moeten spelen), en zo een grote stap zet richting WK-kwalificatie.

Beloften

Zes beloften met twee debutanten: zoon Qhizeng en vader Qhinyi maakten hun opwachting. Ze moesten samen met Noa Dufour favoriet Dimitri Burnay het vuur aan de schenen te leggen. Eva Terras en Kirsten Janssens, die op het vorige Paastoernooi debuteerden moesten dan weer proberen het die eerste drie namen lastig te maken.

En zo geschiedde: Noa Dufour wist Dimitri Burnay een punt af te snoepen, maar die laatste snelde met 6/7 richting toernooiwinst. Noa verloor nog een half punt tegen Qizheng en zag zo de toernooiwinst aan haar voorbij gaan. Ze had onderweg veel meer stenen verzameld dan Dimitri, maar kwam uiteindelijk een steen tekort tegen Qizheng, die zelf derde werd. Die verzamelde vier punten, want Eva slaagde in haar opzet om iets af te snoepen van haar tegenstanders. Qhinyi eindigde ook op vier punten en Eva uiteindelijk op 1.5. Kirsten kon vandaag niets winnen, maar deed wederom ervaring op.

Belgische Grand Prix

Nick Reunes proifteerde optimaal van de afwezigheid van de leider en springt dankzij twaalf punten naar de eerste plaats. Ralph Reijnders volgt nu op twee punten. Bij de vrouwen neemt Frauke Van de Moortel een extra punt voorsprong op Nancy Darck.

Buitenlanders Grand Prix

Er wordt dit jaar geen Buitenlanders Grand Prix georganiseerd.

Junior Grand Prix

Zowel Jana Verstuyft als Wout Schotte ontbraken en daar profiteerden Qizheng Zhang en Kirsten Janssens optimaal van. Zij bezetten nu plaatsen drie en vier.

DAN-ranking

Zowel Daniel als Mark Dufour worden beloond voor hun sterk toernooi en stijgen naar 3 DAN. Daniel Dufour scoort zelfs een punt voor elke partij. Nog drie strategische overwinningen en hij wordt al na drie toernooien 4 DAN. Vader en zoon Qhinyi en Qhizeng Zhang promoveren meteen naar 2 DAN.
Ondertussen is Frauke Van de Moortel nog slechts twee overwinningen verwijderd van promotie naar 5 DAN.