Tom Schotte wint Antwerpen Othello Open

Tom Schotte wint Antwerpen Othello Open 28 mei 2017

Een zonnige zondag eind mei was het ideale scenario voor een buiten-onder-het-afdak-maar-nog-steeds-frisser-dan-binnen-toernooitje in Ekeren. Voor de twaalfde keer al verzamelden Othellospelers in de buurt van Antwerpen voor dit jaarlijkse evenement. Ook vond er al voor de achtste keer een beloftentoernooi plaats. Net als de voorbije jaren waren we te gast in de Muziekacademie.


 

A-spelers

Vijf Belgische spelers waren op het appel verschenen: de nummers 1, 4, 10, 14 en 17 van de Belgische ranglijst. Er werd besloten om een heen- en terugronde af te werken zodat iedereen twee keer tegen elkaar uitkwam. De heenronde was er één met weinig verrassingen: Tom Schotte sloot deze af met 5/5, terwijl Frauke Van de Moortel 2/5 haalde en Jan Van Damme 1/5 scoorde. Let wel: elke speler noteerde ook een vrije winstronde die ook een punt opleverde. De enige shock was de winst van Frédéric Nicholls tegen Nick Reunes, waardoor beide spelers respectievelijk met 4/5 en 3/5 de heenronde afsloten.

Dankzij een reeks van zeven ruime overwinningen had Tom Schotte de toernooizege al binnen handbereik, maar hij eindigde uiteindelijk nog met heel wat zweet op zijn voorhoofd na twee moeilijke spellen in rondes 8 en 9 (ronde 10 had hij een bye). Frauke Van de Moortel liet een mooie winstkans onbenut in de achtste ronde, terwijl tegen Nick Reunes het eindspel door beide spelers heel snel moest worden gespeeld in een gelijkwaardige positie. Toch werden beide spellen in het voordeel van de Belgische kampioen beslecht en bleef hij ongeslagen. 

De strijd om de tweede plaats bleef spannend tot en met de laatste ronde: Frédéric Nicholls had net als Nick Reunes tegen de lager geplaatste spelers gewonnen en een onderling duel moest gaan uitmaken wie er tweede zou worden. Nick Reunes had een ruime zege nodig en slaagde door ook in (52-12). Hierdoor kon hij nog nipt de tweede plaats afsnoepen. 17 stenen was genoeg geweest voor zijn tegenstander, maar dat doel werd niet behaald. Jan Van Damme stak in die laatste ronde ook nog een tandje bij en kon dankzij een zege tegen Frauke Van de Moortel nog op gelijke hoogte komen (22-42). Desondanks bleef hij op de vijfde plaats steken.

Beloften

Ook in het beloftentoernooi waren er vijf deelnemers. De habitués Frank Ivo Van Damme en Joke van den Brandt, maar ook drie nieuwe spelers. Dankzij de initiatielessen van Jan Van Damme in een Antwerpse basisschool had hij twee kinderen (en één vader) kunnen overtuigen om af te zakken naar de Muziekacademie: Vader Ivan en zoon Gerben Vechter, maar ook Dimitar Krastev was van de partij. Die laatste zette meteen de toon door in de eerste ronde te gaan winnen van Frank Ivo Van Damme. Dimitar had na een bye in de tweede ronde en winst tegen Gerben in de derde ronde zelfs een ongeslagen status. Die moest hij delen met Joke, die naast een bye ook zegevierde tegen Ivan en Gerben.

In de vierde ronde viel alles te herdoen: Frank Ivo won van echtgenote Joke en Dimitar verloor van Ivan. Dit zorgde voor drie spelers met drie punten. In de vijfde en laatste ronde kreeg Dimitar de kans om zich voor de finale te plaatsen in een rechtstreeks duel met Joke, maar kon niet zegevieren. Frank Ivo was toen al zeker van de finale door een bye in diezelfde laatste ronde.

De finale verliep uiterst sereen met een winst van Joke op Frank Ivo (23-41) en de kleine finale werd gewonnen door Dimitar met 44-20 die zo revanche kon nemen op Ivan. Joke van den Brandt wint zo voor het eerst het beloftentoernooi van Antwerpen.

Belgische Grand Prix

Rosalinde de Boer was niet aanwezig in Antwerpen en daar profiteerden Tom Schotte en Nick Reunes van om een serieuze optie te nemen op de eerste twee plaatsen. Dankzij zijn overwinning neemt Tom Schotte wel alleen de leiding in deze editie. Frauke Van de Moortel en Frédéric Nicholls blijven de nummers vier en vijf, maar zitten Rosalinde de Boer nu op de hielen.

Buitenlanders Grand Prix

Geen enkele buitenlander was in Antwerpen aanwezig en zo blijft Jan de Graaf aan de leiding. Anderen hebben hun kans gemist om die positie over te nemen.

DAN-ranking

Er werden heel wat DAN-punten uitgedeeld in Antwerpen. Zo sluipt Tom Schotte twee DAN-punten dichterbij voor promotie naar 7 DAN. Frédéric Nicholls promoveert naar 4 DAN dankzij enkele knappe zeges. Bij de beloften promoveert debutant Dimitar Krastev naar 2 DAN, terwijl Ivan Vechter 1 DAN wordt.

Het volgende toernooi is het 2e Waarschoot Othello Open op zaterdag 24 juni 2017. Het toernooi wordt buiten gespeeld (bij goed weer). Beloften en junioren nemen gratis deel, waarbij lunch en drankjes zijn inbegrepen. Afsluitend is er een BBQ.