Tom Schotte wint 4e Ursel Othello Open

Tom Schotte wint 4e Ursel Othello Open 14 januari 2023

Voor de vierde keer verzamelden spelers in het landelijke Ursel voor twee toernooien. Gevorderden konden zich uitleven in het 'serieuze' A-toernooi, terwijl de beloften gemoedelijk aan het B-toernooi konden deelnemen. Zes spelers tekenden present in het hoofdtoernooi, terwijl in totaal 13 spelers spelletjes afwerkten in het beloftentoernooi.

A-toernooi

Zes gevorderden en tien ronden was deze editie het concept voor het A-toernooi. Niet alleen beloofde het een strijd te worden tussen de verschillende spelers, maar ook een 'survival of the fittest' door de opeenvolging van de verschillende rondes. Ook de gelimiteerde tijd (15 minuten per persoon per spel) was voor spelers een test voor hun time management. Vaak genoeg werden partijen afgerond met voor beide spelers minder dan 1 minuut op de klok.

Tom Schotte schoot het beste uit de startblokken met twee ruime overwinningen (57-7 en 0-64), maar ook Nick Reunes en Ralph Reijnders wonnen hun eerste twee partijen. Nick Reunes verloor weliswaar van Brecht Van Damme op bord, maar die laatste ging door zijn tijd. Daarna was het aan Ralph Reijnders om over te nemen: hij versloeg beide rechtstreekse tegenstanders en stoomde door naar 4/4 bij de lunch. Na de lunch werd het 31-33 bij Nick Reunes tegen Tom Schotte, terwijl Ralph Reijnders ongeslagen bleef. Frauke Van de Moortel beleefde een goede dag en versloeg zowel Brecht Van Damme als Nancy Darck.

De terugronde zorgde voor dezelfde tegenstanders in dezelfde volgorde, maar dan met het andere kleur. Rondes zes en zeven zorgden voor identieke uitslagen als 's morgens: enkel Nancy Darck kon deze keer Nick Reunes wel kloppen zodat die laatste de voeling verloor met de top twee. Ralph Reijnders moest opletten, want Tom Schotte stapelde de ruime overwinningen op. Een verlies kon nefast zijn met een eventueel mindere tie-break. En zo geschiedde: in ronde acht leed Ralph Reijnders zijn eerste nederlaag (13-51) en kwam Tom Schotte op gelijke hoogte. In ronde negen verloor Ralph Reijnders opnieuw en scoorde Tom Schotte een nieuwe 64-0. Hierdoor stond de Belgische kampioen plots 1 punt voor met een enorme tie-break. De laatste ronde tegen Nick Reunes was dan ook vrij overbodig: beide spelers hadden niets meer te winnen of te verliezen.
Brecht Van Damme redde nog de meubelen met twee overwinningen in de laatste twee partijen en eindigde nog vierde.

Beloftentoernooi

Bij aanvang van het beloftentoernooi waren er 10 spelers. Ook hier slechts 15 minuten op de klok per persoon en per spel. Toch zorgde dit nooit voor problemen bij de spelers. De spellen en rondes werden dan ook in sneltempo afgewerkt.

De usual suspects streden voor de topplaatsen tijdens de eerste paar rondes: de familie Verstuyft. Voor het eerst sinds lang nam dochter Eline de overhand en versloeg vader Bart in een rechtstreeks duel voor 4/4. Ook dochter Jana eindigde met 3/4 bij de lunch na een nederlaag tegen Dimitri Burnay. Die laatste wist zich voor het eerst bij de toppers te nestelen in een beloftentoernooi. Van deze vier spelers moest Jana echter het toernooi verlaten voor een namiddagje basketbal.

Na de middaglunch vervoegden twee spelers het gezelschap voor rondes 5 en 6. Jan Verstuyft voegde spel 22 en 23 aan zijn palmares toe, terwijl Luc Van de Moortel zijn debuut maakte. Hij zal ook in de wereldranglijst terechtkomen na 1 overwinning en 1 nederlaag. Ook vervoegde Mieke Hooghe het gezelschap in de plaats van dochter Jana, zij het met andere verwachtingen. Drie rondes en drie overwinningen later pakte ze nog de zesde plaats in het klassement. Dit zal haar ook een mooie sprong opleveren in haar mondiale ranking.

Bij de toppers volgde een verrassing in ronde 6: Wout Schotte versloeg Eline Verstuyft (43-21), terwijl Bart Verstuyft kon winnen. Zo nestelden beide spelers zich met 5/6 aan kop. Net daarachter met 4/6 Dimitri Burnay en Wout Schotte. In de laatste ronde stelde Dimitri Burnay zijn derde plaats veilig in een rechtstreeks duel (47-17). Beide leiders konden hun wedstrijd winnen en kon Eline Verstuyft haar leiderspositie vasthouden met een verschil van 14 coëfficiëntpunten. Op die manier wint ze voor de tweede keer een beloftentoernooi, na haar overwinningen in het beloftentoernooi van Antwerpen in 2018.

Belgische Grand Prix

Een mooie start in de Belgische Grand Prix waar Tom Schotte niet voor het eerst de leiding neemt. De top van de rangschikking staat vol met herkenbare namen. 

Buitenlanders Grand Prix

Er wordt in 2023 geen Buitenlanders Grand Prix georganiseerd

Junioren Grand Prix

In 2023 wordt voor het eerst de Junioren Grand Prix georganiseerd. De winnaar van de Grand Prix mag als junior naar het WK. Wout Schotte neemt meteen 5 punten mee naar huis, Jana Verstuyft 3. Sander Schotte scoort twee punten, terwijl zowel Ferre Devriendt als Sacha Burnay 1 punt scoren.

Belgische DAN

Ralph Reijnders scoort maar liefst 8 extra punten en wordt zo 5 DAN. Ook Mieke Hooghe promoveert: zij wordt 4 DAN. Drie andere spelers promoveren eveneens: Kerwan Burnay wordt 2 DAN, terwijl Sacha Burnay en Luc Van de Moortel 1 DAN worden.