Tom Schotte wint 3e Ursel Othello Open

Tom Schotte wint 3e Ursel Othello Open 19 januari 2020

Voor het derde jaar op een rij verzamelden heel wat bekende en minder bekende gezichten in Ursel voor het eerste toernooi van het kalenderjaar. Vijftien spelers in totaal, verdeeld over twee toernooi. Een mooie prijzentafel stond en lag op hen te wachten.

A-toernooi

Er was een oneven aantal gevorderde spelers opgedaagd, dus vervoegde Bart Verstuyft in de voormiddag het toernooi. En dat deed hij met verve. Zo boekte hij zijn eerste overwinning tegen een gevorderde speler. Frauke Van de Moortel was het ondankbare slachtoffer. Als compensatie boekte zij in de loop van de dag een overwinning tegen Carlo Affatigato en een gelijkspel tegen Nick Reunes. Zo kon ze de balans in evenwicht brengen. Ook Brecht Van Damme was van de partij, maar kon niet verrassen. Hij verloor tweemaal van de lager gerangschikte Italiaanse speler Carlo Affatigato en eindigde zo vierde. De derde plaats was voor de Italiaan, die er niet in slaagde om Nick Reunes punten af te snoepen. Echter nam hij wel de maat van Tom Schotte, die zo een reeks van 29 opeenvolgende overwinningen onderbroken ziet. Plek drie was voor hem. Buiten het gelijkspel tegen Frauke Van de Moortel speelde Nick Reunes een sereen toernooi. Dat bracht hem op plek twee. De overwinning was voor de derde maal op rij voor Tom Schotte, die zo al zijn 36e overwinning boekt in een officieel Belgisch A-toernooi.

Beloftentoernooi

Bij aanvang van het beloftentoernooi waren er tien spelers, waarvan drie debutanten die het spel voor het eerst speelden. De familie Robyn speelde dapper drie ronden mee, vooraleer ze naar huis moesten terugkeren. Dave en Yonas wonnen een partij, Katia bleef zegeloos. Dat gold ook voor Myrthe Demoor, die traditioneel gewijs ongeveer drie spellen meespeelt. Wat ook al hee knap is voor een 6-jarige. Haar zus Yara kon, in tegenstelling tot het Paastoernooi vorig jaar, de zusterstrijd wel winnen en komt zo in de wereldranglijst terecht.

De top vijf dan maar. Deze werd een rechtstreeks duel tussen de familie Verstuyft en het opkomende talent van de familiale tandem Demoor - Van Landeghem. Die laatste beten één voor één hun tanden stuk of de pater familias, Bart Verstuyft. DIe kon zijn toernooi bekronen met een ongeslagen status en een eerste overwinning in een beloftentoernooi. Daphne won de strijd tegen zijn echtgenote Karen. Ook Jana en Eline wonnen drie partijen, maar streden nooit mee voor de eindoverwinning.

Belgische Grand Prix

Een mooie start in de Belgische Grand Prix waar Tom Schotte niet voor het eerst de leiding neemt. De top van de rangschikking staat vol met herkenbare namen. 

Buitenlanders Grand Prix

Uit sympathie met de komst van Carlo Affatigato werd de Buitenlanders Grand Prix 2020 toch maar opgestart. Hij neemt meteen een optie op de eindzege.

Belgische DAN

De uitschieter van de dag is de promotie van Carlo Affatigato naar 4 DAN. Drie spelers worden 1 DAN: Yara Demoor en de broers Dave en Yonas Robyn.