Tom Schotte wint XOT-toernooi Lochristi

Tom Schotte wint XOT-toernooi Lochristi 15 december 2018

Voor de vijfde opeenvolgende keer organiseerde de Belgian Othello Association een XOT-toernooi. Een standaard Othellotoernooi, maar dan met een andere beginstelling. Twaalf spelers verzamelden in Lochristi, waar de Pomerans Snooker en Lounge Bar ons verwelkomde. Uiteraard maakten we gebruik van de mogelijkheid om ons in de lounge te installeren voor de namiddag. 

Deze jubileumeditie van het XOT-toernooi werd een blij weerzien van Dimitri Vaes, die voor het laatste speelde in 2017. Verder waren er zes andere gevorderde spelers (wat het totaal op zeven bracht) en vijf beloften (waaronder vier junioren). 
 

Zes ronden vol rare openingen

Bij XOT komt er telkens een beginstelling op het bord na acht gespeelde zetten, min of meer in een gelijke positie. Voor elk spel werd een andere positie gekozen. Afkijken was dus niet mogelijk. 

Bij de gevorderden wonnen Brecht (van Nick) en Dimitri (van Fred) hun rechtstreeks duel. Tom, Rosalinde en Frauke wonnen van beloftes. Ook in de tweede ronde waren er een aantal rechtstreekse duels waarbij Tom (van Frauke), Nick (van Fred) en Dimitri (van Brecht) de dans leidden; Rosalinde raapte haar tweede punt tegen Eline. In het duel om de leiding won Tom ternauwernood van Dimitri, terwijl Rosalinde zich verslikte tegen Nick. Hierdoor kwam Tom al alleen aan de leiding na drie gespeelde spellen. Op Fred na stonden alle gevorderden na deze ronde op twee punten. Een open veld en iedereen maakte nog een kans.

Tom ging het rijtje met tegenstanders af. In een interessant spel tegen Nick kon hij de zege nipt vasthouden (35-29). Brecht en Rosalinde wonnen belangrijke duels en klommen op drie punten. Dat betekende ook dat Brecht in de vijfde ronde tegen Tom moest uitkomen. Ook dit werd een zeer interessante partij, gewonnen door Tom. Rosalinde won eveneens haar partij en bleef zo als enige in het kielzog van de leider, met een een onderling duel in het verschiet. 

De laatste ronde werd een hele belangrijke. Rosalinde had uitstekend gespeeld gedurende het toernooi en had een groot aantal stenen gescoord tegen haar tegenstanders. Bij een winst tegen Tom sprong ze zo op tie-break over hem. Er stond dus een toernooioverwinning op het spel! Echter werd met 18-46 terug naar af gestuurd. Door overwinningen van Nick en Brecht in de laatste ronde zakte ze zelfs nog naar de vierde plaats. Nick werd uiteindelijk tweede en Brecht derde, allen met vier winstpunten. 

Vier op een rij 

Tom Schotte wint zo zijn vierde opeenvolgende keer het reguliere XOT-toernooi. In 2015, toen er met een handicap werd gespeeld, won Albert Kortendijk.
Bij de beloften slaagde Bart Verstuyft er als enige in om drie partijen te winnen. De zusjes Verstuyft scoorden twee punten, waarbij Eline het zusterduel winnend afsloot. De broertjes Schotte tenslotte eindigden beide op één punt. Hier won Wout het onderlinge duel.

Algemene Vergadering

Het toernooi werd afgesloten met de Algemene Vergadering waar Tom Schotte een uiteenzetting deed van het afgelopen seizoen en de plannen voor 2019 ontvouwde. 

Belgische Grand Prix

Het XOT-toernooi telde mee als 'gezelligheidstoernooi' en iedereen scoorde twee punten. Ook in het eerste toernooi van het seizoen te Zottegem was dit het geval. Verschillende spelers namen aan hun tweede toernooi deel en staan nu op vier punten. Bij het volgende toernooi (in Ursel) worden opnieuw volle punten uitgedeeld (12-8-6-4-3-2-1) en dat zal het klassement grondig overhoop halen.

Buitenlanders Grand Prix

Net als in Zottegem waren er geen buitenlandse spelers. Dit betekent dat iedereen op nul punten blijft.

DAN-ranking

Dit toernooi telde niet mee voor de DAN-ranking (en trouwens ook niet voor de wereldranglijst).