Tom Schotte wint XOT-toernooi Lochristi

Tom Schotte wint XOT-toernooi Lochristi 25 november 2017

Voor de vierde opeenvolgende keer organiseerde de Belgian Othello Association een XOT-toernooi. Een standaard Othellotoernooi, maar dan met een andere beginstelling. Twaalf spelers (en enkele supporters) verzamelden in Lochristi, waar de Pomerans Snooker en Lounge Bar ons verwelkomde. Uiteraard maakten we gebruik van de mogelijkheid om ons in de lounge te installeren voor de namiddag. Het eerste rondje was zoals elk jaar op kosten van de voorzitter, waardoor de sfeer er meteen inzat. 

Een vooral erg gezellige opkomst, met maar liefst vijf junioren en het debuut van Mieke (mama van Jana en Eline). Daarnaast een hele rits vaste waarden uit het Belgische circuit. Uiteraard werd er ook een toernooi gespeeld. Bij aanvang waren er - bij afwezigheid van Nick Reunes - slechts twee toernooifavorieten: thuisspeler Tom Schotte en Nederlander Jan de Graaf.

Jan de Graaf heerst halfweg

Beide toernooifavorieten speelden in de eerste twee ronden feilloos en ontmoetten elkaar in de derde ronde. Jan de Graaf won deze partij met 31-33. Daarnaast slaagde Brecht Van Damme erin om in die eerste drie partijen ongeslagen te blijven met toch al twee mooie overwinningen tegen Mireille Blijleven en Fred Nicholls. In een rechtstreeks duel met Jan de Graaf kwam hij echter tekort (18-46), waardoor de Nederlander alleen op kop kwam met nog twee partijen te gaan. Ook Tom Schotte boekte zijn derde overwinningen. De verrassing kwam echter van Wendy de Graaf, die Frauke Van de Moortel met 31-33 opzij zette. Hierdoor kwam ook zij op drie punten te staan uit vier partijen. Maar Jan de Graaf stond op dat moment in de beste positie om zijn eerste XOT-toernooi binnen te halen.

Ommekeer in de tweede helft

Tijdens de pauze konden de chauffeurs van dienst hun blauwe schijf gaan verplaatsen, zodat zij het einde van het toernooi konden halen zonder verkeersboete. Na deze pauze werden de laatste twee partijen afgewerkt.

Na zijn nederlaag tegen Jan de Graaf, kon Brecht Van Damme ook tegen Tom Schotte niet winnen ondanks een veelbelovende positie onderweg (49-15). Wendy de Graaf moest ook de rol lossen na een logische nederlaag tegen haar vader (27-37). De laatste ronde moest uitsluitsel brengen, waarbij Jan de Graaf genoeg had aan een gelijkspel tegen Mireille Blijleven. Tom Schotte werkte zijn partij tegen Fred Nicholls in sneltempo af en boekte zijn vijfde punt (18-46) en kon zodoende het einde van die andere belangrijke partij volgen. Daar speelde Mireille de Graaf een knappe partij en wist een overwinning te behalen (27-37). Bij het ingeven van de resultaten hing de spanning in de lucht, maar finaal kon Tom Schotte toch zijn XOT-titel verlengen met een verschil van 5 stenen over 6 partijen. 

Mireille Blijleven claimde dankzij haar overwinning in de laatste ronde nog de derde plaats, eveneens met 5 stenen voorsprong om de verrassende vierde plaats van haar dochter Wendy de Graaf. Die laatste won haar laatste partij tegen debutante Mieke Hooghe (45-19).

Algemene Vergadering

Het toernooi werd afgesloten met de Algemene Vergadering waar Tom Schotte een uiteenzetting deed van het afgelopen seizoen en de plannen voor 2018 ontvouwde. Dit alles gebeurde tijdens een spaghetti, perfect georganiseerd door de Pomerans Snooker & Lounge Bar.

Belgische Grand Prix

Het XOT-toernooi telde mee als 'gezelligheidstoernooi' en iedereen scoorde twee punten. Ook in het eerste toernooi van het seizoen te Zottegem was dit het geval. Enkel Tom Schotte speelde beide toernooien en gaat dus aan de leiding met totaal vier punten. Maar liefst twaalf andere spelers hebben twee punten.

Buitenlanders Grand Prix

De familie de Graaf-Blijleven scoorde twee punten per gezinslid, een traditie voor gezelligheidstoernooien. Omdat in het eerste toernooi van het seizoen te Zottegem geen buitenlanders deelnamen, gaat het gezin dan ook samen aan de leiding.

DAN-ranking

Dit toernooi telde niet mee voor de DAN-ranking (en trouwens ook niet voor de wereldranglijst).