Nick Reunes wint 7e Paastoernooi Gent

Nick Reunes wint 7e Paastoernooi Gent 2 april 2018

Voor de zesde keer verzamelde een groep enthousiaste spelers in Gamecenter The Outpost voor het zevende Gentse Paastoernooi. Op de erelijst stonden enkele klassieke namen: Tom Schotte (4x), Jan de Graaf (1x) en Nicky van den Biggelaar (1x). Van deze ex-winnaars stond enkel Tom Schotte op de deelnemerslijst, die overigens volledig Belgisch kleurde. Voor het eerst dit seizoen zagen we geen debutanten, wel speelden Jan Verstuyft, Akke-lien de Boer, Sander Schotte en Wout Schotte hun eerste toernooi van dit kalenderjaar. De families Verstuyft/Hooghe en Schotte/de Boer maakten 83% van de deelnemers uit, aangevuld met Nick Reunes en Fred Nicholls.

Het werd een toernooi vol interessante en onverwachte wendingen. De eerste ronde tekende meteen voor de prestatie van het toernooi: Eline Verstuyft hield Nick Reunes op een gelijkspel. Zij is de eerste belofte van de nieuwste generatie die een gevorderde speler puntenverlies kan toebrengen. Voor het overige wonnen alle gevorderde spelers hun spelletjes, terwijl Bart Verstuyft als belofte een eerste punt scoorde tegen zijn dochter Jana.

Een gewaarschuwd man is er twee waard, dus begon Nick Reunes aan een missie van onoverwinnelijkheid. Hij liet niets liggen tegen Jana Verstuyft en legde Rosalinde de Boer over de knie. Ondertussen was Tom Schotte nog de enige speler met het maximum van drie uit drie. Bij de beloften had Jan Verstuyft zijn tweede winstpunt reeds te pakken en boekte Wout Schotte zijn eerste overwinning in zijn carrière tegen zijn broer Sander (vorig jaar had reeds een gelijkspel afgedwongen tegen Eline Verstuyft).

In de vierde ronden bracht Nick Reunes de spanning volledig terug in het toernooi met een overwinning tegen Tom Schotte, zijn eerste in een officiële partij sinds 2010. Tussendoor waren er wel enkele overwinningen in offcieuze toernooi te noteren zoals het XOT-toernooi van 2016 en het 88 Othello toernooi in 2013. Maar deze keer was het raak voor echt. Zowel Rosalinde de Boer als Fred Nicholls zagen hun kans schoon en kwamen ook op drie punten, slechts een half punt achter de ongeslagen leider.

Deze leider behield zijn toppositie na overwinningen tegen al zijn rechtstreekse concurrenten om vervolgens af te sluiten met een zege tegen belofte Jan Verstuyft. Tom Schotte bleef bij een slipper en stoomde door naar 6 uit 7. Rosalinde de Boer vervolledigde de top drie met 5 winst. Bij de beloften stond voor de laatste ronde Bart Verstuyft op kop met 3.5 uit 6 en zag het doemscenario van Ursel eerder dit jaar alweer verschijnen, toen zijn dochter Jana in de laatste ronde hem nog voorbijging. Deze keer zag zijn andere dochter, Eline, de kans schoon om hetzelfde te doen. Nota bene tegen haar moeder kreeg ze een uitstekende mogelijkheid voor een vierde punt, maar moest nipt (29-35) de duimen leggen. Zo bleef Bart Verstuyft beste belofte, net voor Eline, Jan en Mieke.

Belgische Grand Prix

Tom Schotte wint voor de tiende keer op rij, de elfde keer in totaal, de Belgische Grand Prix. Zijn voorsprong op dichtste achtervolger Nick Reunes bedraagt nu dertien punten. De strijd om de tweede plaats is nog open: Rosalinde de Boer volgt slechts op drie punten van Nick Reunes. Zij is wel al zeker van haar positie van beste vrouw en dat al voor de achtste keer de afgelopen elf seizoenen. Enkel Akke-lien de Boer (tweemaal) en Frauke Van de Moortel (eenmaal) hielden haar van een elf op elf.

Bij de junioren ligt nog alles open: het verschil tussen Jana en Eline Verstuyft bedraagt slechts een punt. Alles zal worden beslist op het laatste toernooien het seizoen: het Belgisch Kampioenschap in Ekeren op 3 juni aanstaande.

Buitenlanders Grand Prix

Er waren geen buitenlanders aanwezig op dit toernooi. Jan de Graaf blijft zo aan de leiding voor Sha Jiang die volgt op twee punten.

DAN-ranking

Dankzij zijn zeges tegen Tom Schotte en Rosalinde de Boer stijgt Nick Reunes twee DAN-punten. Hij komt zo derde te staan op de eeuwige ranglijst en dat op slechts twee overwinningen van de tweede plaats!

In totaal hebben acht van de twaalf spelers gescoord. Naast Nick Reunes vieren nog drie spelers hun promotie: Jana en Jan Verstuyft stijgen naar drie DAN, terwijl Wout Schotte promoveert naar 1 DAN.