Tom Schotte wint Paastoernooi Gent

Tom Schotte wint Paastoernooi Gent 17 april 2017

Maar liefst 18 spelers verzamelden in de Outpost van Gent voor het traditionele Paastoernooi op Paasmaandag. Al sinds 2012 wordt dit evenement georganiseerd. De zesde editie was een heel speciale: met maar liefst zeven jeugdspelers werd een mooi record neergezet. Wendy en Jasmijn de Graaf speelden hun eerste buitenlandse toernooitje, terwijl de 5-jarige Wout Schotte zijn debuut maakte. Daarenboven maakte Pierre Poliakoff zijn comeback na een afwezigheid van drie jaar.
 

A-spelers

Bij de A-spelers waren er drie uitgesproken favorieten: Tom Schotte, Jan de Graaf en Nick Reunes. Echter in de eerste ronde kregen de ambities van Jan de Graaf al een serieuze knauw na een nederlaag tegen Brecht Van Damme. Die laatste toonde zich een waardige tegenstander, maar moest in ronde 4 en ronde 6 zijn meerdere erkennen in Tom Schotte en Nick Reunes. Een gelijkspel tegen Marcel Sneek in de vijfde ronde kostte hem uiteindelijk een derde plaats. Ook Jan de Graaf en Nick Reunes moesten hun meerdere erkennen in Tom Schotte. Toch was zeker Nick Reunes niet kansloos: een gelijkwaardige partij met op het laatste enkele kostbare foutjes. Verrassend genoeg moesten Nick Reunes en Jan de Graaf niet tegen elkaar in de zevende en laatste ronde. Zodoende eindigden de spelers op plaatsen twee en drie. Tom Schotte werkte het toernooi af zonder nederlaag en schrijft zijn vierde Paastoernooi op zijn palmares.

Beloften

Bovenop de zeven jeugdspelers betraden nog twee volwassen beloften het terrein: Kris Van Daele en Bart Verstuyft. Het werd een uiterst spannende strijd voor de topposities: in de allerlaatste ronde stonden Kris Van Daele en Anouk de Vries tegenover elkaar: de Nederlandse Anouk trok aan het langste eind en eindigde zo knap met vier winstpunten op de negende plaats. Elke belofte scoorde minstens een half punt: Wout Schotte en Eline Verstuyft speelden gelijk in de vierde ronde. Dit zorgt ervoor dat Wout Schotte de jongste Belg ooit wordt in de wereldranglijst!

Belgische Grand Prix

Door de afwezigheid van twee spelers uit de top vijf van het klassement hebben de andere spelers twee punten extra kunnen scoren voor de Belgische Grand Prix. Dit vriendschappelijk toernooi leverde elke deelnemer namelijk twee punten. Nick Reunes en Tom Schotte blijven samen op de eerste plaats en hebben nu vier punten voorsprong op Rosalinde de Boer.

Buitenlanders Grand Prix

Geen enkele buitenlander heeft optimaal geprofiteerd van de twee vriendschappelijke toernooien. Niemand heeft aan beide toernooien deelgenomen. Met zijn deelname aan het Paastoernooi loopt Jan de Graaf wel twee punten uit op de concurrentie. Hij heeft nu zes punten voorsprong op Benkt Steentoft.

DAN-ranking

Nog 11 overwinningen: zoveel heeft Tom Schotte er nog nodig om als eerste speler naar 7 DAN te promoveren. Hij zal al heel sterk moeten spelen om dit in 2017 te presteren. In Gent voegde hij alvast twee punten aan zijn totaal toe. Hij hoopt uiteraard op veel 6 DAN-spelers in Antwerpen. Van de andere toppers wist enkel Brecht Van Damme nog te score: hij staat nu bijna halverwege 5 en 6 DAN.
In de lagere regionen wisten debutantes Mireille Blijleven, Wendy de Graaf en Jasmijn de Graaf meteen op 2 DAN te komen, terwijl Sander Schotte zijn 1 DAN-certificaat mag inlijsten.

Het volgende toernooi is het 12e Antwerpen Othello Open op zondag 28 mei 2017. Traditioneel organiseren we ook een apart beloftentoernooi in de voormiddag.