2e ReuzeSpelPlezier Othello Open trekt 12 spelers

2e ReuzeSpelPlezier Othello Open trekt 12 spelers 9 maart 2018

Voor de tweede keer verzamelde de Belgian Othello Association in spellenwinkel ReuzeSpelPlezier te Zottegem voor een avondtoernooi. De laatste keer, september vorig jaar, waren er zes deelnemers. Deze keer waren er bij aanvang van het toernooi negen spelers, waarvan twee gevorderden (Tom & Nick). Verder was er de familie Verstuyft (Jana, Eline, Mieke en Bart), Annie (Toms moeder), Sofie (Nicks vriendin) en Ruben (uitbater). Tijdens het toernooi kwamen er nog wat nieuwsgierigen van en drie van hen (Niki, Benjamin en Eddy) besloten om het toernooi te vervoegen. Dit betekende vanaf ronde 3 twaalf spelers.

Een totaal van 10 minder ervaren spelers leverde heel wat leuke partijen op. Al in de eerste ronde moest vader Bart aan de slag tegen zijn dochter Jana, wat bijna resulteerde in dé verrassing van het toernooi. Het werd een uiterst krappe 31-33 voor Bart. Een andere interessante partij was die tussen Ruben en Sofie. Ook in september kwamen ze tegen elkaar uit. Net als toen wist Sofie te winnen (52-12). De overwinning van Ruben in de tweede ronde tegen Eline (36-28) levert hem een plekje op in de wereldranking. Ook Sofie (die al van Ruben won) en Bjorn (die in september van Ruben én Sofie won maar er nu niet bij was), komen zo in het wereldwijde klassement terecht.

Gevorderden Tom en Nick kenden geen problemen met al hun tegenstanders en maakten tijdens de spellen van de gelegenheid gebruik om iedereen nog wat tips mee te geven. In de derde ronde bleven de tips achterwege, want dan stond hun onderlinge duel op het programma. Tom won met 27-37 en zette koers naar een nieuwe toernooioverwinning. Ook in die derde ronde kwamen de twee hoogstegeplaatste beloften elkaar tegen: Annie verloor van Bart (14-50). Dit betekende een 3 op 3 voor Bart en een gedeelde leidersplaats. Bovendien - er viel heel wat te beleven - won één van de drie debutanten meteen: Benjamin versloeg Jana (25-39).

De laatste twee ronden waren absoluut geen formaliteit: de strijd om plaats drie in het klassement barstte los. Bart, die verloor van Tom, en Mieke, die won van Eline, kwamen met 3 op 4 in een kansrijke positie. Beide spelers moesten echter nog tegen respectievelijk Tom en Nick spelen, dus probeerden ze de schade te beperken. Zowel Ruben als Annie wonnen eveneens hun derde partij, maar haalden te weinig stenen om zich nog in de top vier te nestelen. Mieke (13) en Bart (16) haalden nog wat stenen binnen en dankzij die extra punten haalde Bart het met 2 luttele stenen verschil en legde beslag om de derde plaats. Mieke kreeg de vierde plaats en een troostprijs: een verloting onder de deelnemers van een waardebon van 20€ bij ReuzeSpelPlezier viel op positie nummer vier!

Bij de debutanten won Niki van van Eddy (9-55) en ook van Eline (26-38). Zo verovert ook zij een plaats in de wereldranglijst, samen met Benjamin. Eddy wist jammer genoeg niet te winnen en krijgt zo geen ranking.

Ook de titel van "Kampioen van Zottegem" stond op het spel. Zowel Eddy, Benjamin en Ruben kwamen in aanmerking voor deze titel. Ruben, die twee partijen meer speelde dan zijn concurrenten, verlengt zo zijn titel. Een onderling duel tussen hem en Benjamin in de laatste ronde zorgde voor de beslissing.

In het najaar plannen we alvast het 3e ReuzeSpelPlezier Othello Open. De exacte datum wordt later bekend gemaakt.

Belgische Grand Prix

Geen grote verschuivingen in de Belgische Grand Prix. Met nog twee 12-puntentoernooien te gaan blijft de top zeven ongewijzigd. Nick Reunes schuift twee punten dichter bij Rosalinde de Boer en volgt nu op drie punten van de tweede plaats. Tom Schotte, met veertien punten voorsprong, lijkt op weg naar een nieuwe eindoverwinning; de tiende op rij en de elfde in totaal.

Buitenlanders Grand Prix

Er waren geen buitenlanders aanwezig op dit toernooi. Jan de Graaf blijft zo aan de leiding voor Sha Jiang die volgt op twee punten.

DAN-ranking

Tien van de twaalf deelnemers waren 0, 1, 2 of 3 DAN. Dus er waren heel wat onderlinge partijen die iets konden opleveren. Zowel Ruben Soetens als Mieke Hooghe promoveren naar 2 DAN. Bart Verstuyft won het enige duel tussen 3 DAN-spelers tegen Annie Flockman.
Nieuwelinge Niki Van Dorpe wordt meteen 2 DAN, terwijl Benjamin Aurousseau 1 DAN wordt.