Tom Schotte wint 1e ReuzeSpelPlezier Othello Open30 september 2017

Het 41e Wereldkampioenschap Othello te Gent nadert met rasse schreden, maar Belgen (en residenten) kregen reeds de kans om te scoren voor de editie van 2018. Het was 's avonds verzamelen geblazen in Zottegem, in spellenwinkel ReuzeSpelPlezier. Gastheer van de avond was Ruben Soetens, die ook zijn eerste stapjes waagde in de Othellowereld. Hij was ook zo vrij de Belgian Othello Association uit te nodigen voor een initiatie en demosessie in de namiddag, ter gelegenheid van de dag van de klant. Othello kwam als een mooie aanvulling op het aanbod van andere bordspellen.

Zes spelers verschenen uiteindelijk op het appel voor het avondtoernooi. Voor de eerste maal in de geschiedenis van de Belgian Othello Association werden in 's avonds offciële spellen gespeeld. Deze avondaanpak loonde, want vier nieuwe spelers daagden op. 

De twee gevorderde spelers, Nick Reunes en Tom Schotte, speelden voor de eerste plaats. Tom Schotte, de Belgisch kampioen, won de onderlinge strijd met 20-44. Bij de nieuwelingen won Bjorn Van Der Auwera zijn drie partijen vrij makkelijk (55-9, 53-11 en 4-60), vooral dankzij zijn online ervaring met het spelletje. De andere drie, Sofie, Ruben en Tom, speelden voor het eerst.

Dankzij zijn overwinning tegen Tom Leenaert, kroonde Ruben Soetens zich tot Zottegems kampioen Othello.

Belgische Grand Prix

Het ReuzeSpelPlezier Othello Open was de eerste in een reeks van minimaal twee gezelligheidstoernooien dit seizoen. Elke speler kreeg dus een gelijk aantal van twee punten voor de Belgische Grand Prix.

Buitenlanders Grand Prix

Aan de seizoensopener namen geen buitenlanders deel, dus het is nog koffiedik kijken wie er de opvolger wordt van Jan de Graaf..

DAN-ranking

Dankzij zijn overwinning tegen Nick Reunes komt Tom Schotte op drie overwinningen van een historische 7 DAN. De kans dat hij die nog in 2017 behaalt is minimaal. Het enige toernooi waar er nog DAN-punten scoren zijn, is het Wereldkampioenschap, maar als organisator neemt Tom Schotte niet deel. Het XOT-toernooi later dit jaar telt niet mee voor de DAN-ranking.

Vier spelers startten zonder DAN-ranking aan het toernooi. Zowel Bjorn Van Der Auwera als Sofie D'Haeyer promoveren reeds naar 2 DAN, terwijl Ruben Soetens 1 DAN wordt.