Tom Schotte wint Brussel Othello Open 2018

Tom Schotte wint Brussel Othello Open 2018 25 februari 2018

Twaalf maanden na de eerste passage in Groot-Bijgaarden, verzamelden acht spelers in 'den Apostroff' voor een nieuw toernooi 'in de buurt van Brussel'. De goede kant van Brussel, voor de meeste Vlamingen. Naar de redenen waarom we opnieuw afzakten naar de locatie hoeven we niet ver te zoeken: leuk zaaltje op de eerste verdieping, vriendelijke bediening en een uitstekende lunch. Daarom was het ook vanzelfsprekend dat alle deelnemers van vorig jaar ook deze editie op het appel verschenen. Deze vijf spelers maakten ook meteen het contingent 'gevorderden' uit. Drie extra spelers stonden op de inschrijvingslijst: Tuur Jena, een Vlaming die aan 'de verkeerde kant van Brussel' woont, speelde voor het eerst op bord. Laurent Grandjean kwam samen met zijn vriendin Sha Jiang uit het verre Herve naar Groot-Bijgaarden Afgezakt. Laurent maakte zo zijn come-back na een afwezigheid van vijf jaar. De Chinese Sha heeft Othello slechts één maand terug leren kennen en kwam vooral ervaring opdoen.

Strijd om de eerste (tweede, derde...) plek

Wie van de gevorderde spelers kon de gevestigde pikorde verstoren? Ook was het vooraf onduidelijk of Laurent of Tuur zich konden mengen in de debatten. Uiteindelijk bleek dit niet het geval. Hun onderlinge duel zou gaan uitmaken wie er aanspraak kon maken op de zesde plaats. 

Minstens één en maximaal twee partijen tussen gevorderden per ronde. Tom begon tegen Frauke en won (18-46), terwijl Rosalinde Fred klopte met dezelfde cijfers (46-18). In de tweede ronde slechts één topduel: Tom versloeg Nick (40-24) in het duel tussen de twee hoogstgeplaatste spelers. 

Door het latere aanvangsuur werd er meteen na de tweede ronde geluncht. De heerlijke geur van gegratineerde witlof, spaghetti bolognaise, stoverij en scampi's verspreidde zich op de bovenverdieping. En het was allemaal nog lekkerder dan het al rook. Onze complimenten voor de chef!

Meteen na de lunch werden opnieuw twee gevorderdenduels gespeeld. Nick versloeg Rosalinde (50-14) en Fred en Frauke speelden gevleid gelijk; iets met afleiding, tijdsgebrek en veel gebabbel. In de daaropvolgende ronde haalde Tom het van Fred (27-37). De vijfde ronde leverde ook geen verrassing op: Rosalinde versloeg Frauke (14-50).

In de zesde ronde diende zich een revanchemomentje aan: Tom tegen Rosalinde. Rosalinde had vorige maand in Ursel nog hun onderlinge duel gewonnen. Deze keer trok Tom aan het langste eind (26-38). Omdat Nick op hetzelfde moment verloor van Fred (35-29), betekende dit een nieuwe toernooioverwinning voor Tom Schotte. Met nog één ronde te spelen was zijn marge reeds twee punten.

De laatste ronde leverde nog één duel op tussen de gevorderde spelers. Nick verloor verrassend van Frauke, waardoor hij zijn kansen op de tweede plaats verspeelde. Door die zure nederlaag zakte hij zelfs nog naar een vijfde plaats in de eindrangschikking. Slechts twee spelers eindigden met een gelijk aantal punten: Fred en Frauke deelden de derde plaats met 4.5 punten. Fred had over zeven partijen twee stenen meer gescoord en verwees Frauke zo naar de vierde plek. Rosalinde kende geen problemen met debutant Tuur en claimde plek twee.

Laurent vs Tuur

Debutante Sha leerde zoals eerder vermeld Othello pas één maand terug. Toch speelde ze verstandig en gecontroleerd. De eerste taktieken (klein spelen, geen hoeken weggeven) werden voortreffelijk toegepast, maar tegen de meer ervaren tegenstanders kon ze niet op. Een achtste en laatste plaats was haar deel, maar dat gebeurde met opgeheven hoofd. Het duel voor de zesde plaats vond plaats in de zesde ronde. Een spannend spel, dat door onze verslaggever ter plaatse van nabij werd gevolgd. Beide spelers wisten op een bepaald moment in het spel een duidelijk voordeel te bekomen, maar verzuimden het dit uit te spelen. Uiteindelijk miste Tuur de winnende move op zet 58, waarbij twee van de drie zetten winnend waren. Zo kon Laurent toch zegevieren, weliswaar met een krappe 33-31.


Nick tegen Sha


Rosalinde tegen Frauke


Fred tegen Tuur, inclusief een 'vette vinger van de fotograaf'

Belgische Grand Prix

Tom Schotte scoort voor de zesde keer op rij een twaalfpunter. In zijn zog voegt Rosalinde de Boer, net als in Ursel, acht punten tot op haar totaal. Zo loopt ze reeds vijf punten uit op haar dichtste belager. Nick Reunes blijft op de derde plaats, maar ziet Frauke Van de Moortel naderen tot op één enkel punt.

Buitenlanders Grand Prix

Slechts één buitenlandse op de deelnemerslijst: Sha Jiang uit China scoort twaalf punten en nadert zo tot op twee punten van Jan de Graaf.

Belgische DAN

Een historisch moment diende zich aan. Dankzij zijn overwinning in de tweede ronde tegen Nick Reunes promoveerde Tom Schotte als eerste speler naar 7 DAN. In 2009 was hij ook de eerste speler die zich 6 DAN speler mocht noemen.

Bij de andere spelers wisten Nick Reunes, Frédéric Nicholls en Frauke Van de Moortel één punt te scoren. Debutant Tuur Jena promoveert naar 1 DAN.