Tom Schotte wint Brussels Othello Open

Tom Schotte wint Brussels Othello Open 25 februari 2017

Het Belgische Othelloseizoen werd dit jaar afgetrapt in de buurt van Brussel. Vorig jaar trokken we nog helemaal naar Marche-en-Famenne, maar dit seizoen had Groot-Bijgaarden de eer om het jaar te openen. Taverne Den Apostroff leverde ons een gezellig zaaltje op hun eerste verdieping met een directe lijn naar de bar. Ook 's middags konden we daar terecht voor een voortreffelijke lunch.

Slechts vijf spelers daagden op: organisator Frédéric Nicholls en een schare Vlamingen: Tom Schotte, Nick Reunes, Frauke Van de Moortel en Rosalinde Boer (nouja, Vlaming...). Een voorproefje van onze WK-delegatie? Wie weet...

Sterke heenronde van Rosalinde

Twee partijen, vier spelers en iemand die een ronde mocht rusten. Dit was het concept van de dag. Er werd besloten om een dubbele round robin te spelen met 15 minuten op de klok. Dit zorgde doorheen de dag voor heel wat partijen waarbij tijdsnood een rol zou gaan spelen. Maar dat bracht natuurlijk wat extra spanning in het spel. Er werd ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om per ronde een spel op LiveOthello te brengen. De beste start in de heenronde was ontegensprekelijk voor Rosalinde de Boer: met overwinningen tegen Nick Reunes en Tom Schotte ging ze ongeslagen aan kop bij de lunch. Ook na de lunch wist ze haar andere concurrenten te kloppen en ging met 5 uit 5 de heenronde uit. Tom Schotte scoorde 4 punten, terwijl Frédéric Nicholls met 3 punten aan de haal ging. Nick Reunes stelde teleur met 2 punten en Frauke Van de Moortel wist geen enkele partij te winnen en stond dan ook laatste met 1 punt.


Ommekeer in de terugronde

De terugronde werd in dezelfde volgorde gespeeld als de heenronde, waarbij de kleuren werden omgewisseld. Maar ook de uitslagen werden de eerste rondes omgewisseld: Rosalinde de Boer verloor van Nick Reunes en Tom Schotte, terwijl Frauke Van de Moortel won van Frédéric Nicholls. Nick Reunes tenslotte wist in de 7e ronde Frédéric Nicholls wel te kloppen.

Toch werd de ommekeer niet volledig gerespecteerd: vanaf de achtste ronde ging er vanalles verkeerd. Tom Schotte en Nick Reunes wonnen opnieuw van respectievelijk Frédéric Nicholls en Frauke Van de Moortel. Uiteindelijk bleef de logica gerespecteerd: Tom Schotte won ook zijn laatste twee partijen, terwijl Rosalinde de Boer zich rechthield tegen Frédéric Nicholls. Echter in de laatste ronde werd ze nog verrast door Frauke Van de Moortel. Dit weerhield haar er echter niet van om de tweede plaats te nemen met 7/10. Een mooi resultaat. Nick Reunes werd derde met 6/10, terwijl de andere twee spelers samen met 4/10 eindigden.

Belgische Grand Prix

Spanning troef dit jaar in de Belgische Grand Prix. Tom Schotte scoorde zijn eerste twaalf punten van het seizoen, terwijl Rosalinde de Boer opnieuw acht punten wist op te tekenen. En Nick Reunes voegde dan weer zes punten toe aan zijn totaal. Hierdoor komen deze drie spelers op respectievelijk 20 (de mannen) en 18 (Rosalinde) punten terecht. Op het Paastoernooi worden slechts twee punten uitgedeeld, dus de spanning blijft er zeker in! Ook de andere deelnemers, Frédéric Nicholls en Frauke Van de Moortel, doen een goede zaak in de kwalificatierace voor het WK Othello in Gent later dit seizoen.
 

Buitenlanders Grand Prix

Geen buitenlanders op dit toernooi, dus ook geen punten voor de Buitenlanders Grand Prix. Jan de Graaf blijft dus op kop voor Benkt Steentoft en Martin Fransen.
 

DAN-ranking

Vier van de vijf deelnemers gaan erop vooruit, enkel Nick Reunes wist niet te scoren. Hij kon enkel scoren tegen Tom Schotte, maar slaagde daar niet in. Tom Schotte daarentegen scoorde dus wel twee punten en komt op 13 overwinningen van promotie naar 7 DAN. De kans zit erin dat dit nog dit seizoen gebeurt. Ook Rosalinde de Boer komt in de buurt van promotie na twee winstpunten. Ze komt op 6 overwinningen van 6 DAN. Frédéric Nicholls voegt ook twee punten toe aan zijn totaal en is nu bijna 4 DAN. Dat is een knappe prestatie voor iemand die pas 1 seizoen meedraait. Frauke Van de Moortel tenslotte krijgt 1 DAN-punt erbij. Zij is net 4 DAN geworden en moet nog een hele weg afleggen.

Het volgende toernooi is het Paastoernooi op Paasmaandag 17 april 2017.