Tom Schotte wint XOT-toernooi

Tom Schotte wint XOT-toernooi 26 november 2016

Voor de derde opeenvolgende keer organiseerde de Belgian Othello Association een XOT-toernooi na het einde van het seizoen. Voor de derde opeenvolgende keer was Arena Snooker & Pool, één van onze sponsors, de gastheer van dit toernooitje. Twaalf spelers verzamelden en begonnen aan het toernooi waarbij er alternatieve openings op het bord werden getoverd. Deze waren netjes voorbereid door de toernooiorganisatie zodat alles vlot kon verlopen.


Afvallers

Sander Schotte, zoon van, speelde ook een spelletje mee. Vorig jaar was hij ook al van de partij. De zesjarige verloor van Josbert van de Zande, die voor de gelegenheid instapte. Beide spelers zochten na hun partij andere interessante bezigheden zoals tekenen (meer iets voor Sander) of poolen (meer iets voor Josbert). Ook Akke-lien de Boer stapte uit het toernooi en dit na twee spelletjes. In de eerste ronde had ze wel een spannende partij winnend kunnen afsluiten tegen Frédéric Nicholls (33-31).


Nick Reunes heerst halfweg

Een andere opmerkelijke winst was die van Frauke Van de Moortel tegen Luigi Puzzo. Deze spelers kwam speciaal uit Italië over om deel te nemen aan dit toernooi. Ook in juni had hij al de verplaatsing gemaakt voor het gezelligheidstoernooi van Waarschoot. Na twee ronden waren er nog twee spelers zonder nederlaag: Tom Schotte versloeg zowel Linda Praseptyo als Albert Kortendijk - alias 'het koppel', terwijl Nick Reunes de vloer aanveegde met Rosalinde en Akke-lien de Boer - alias 'de zussen'. Wat volgde was een logische loting tussen de twee leiders waar Nick Reunes verrassend (maar wel zeer verdiend) de Belgische kampioen uitspeelde. Samen met Tom Schotte stonden na de derde ronde ook Luigi Puzzo en Brecht Van Damme met twee punten.

Ommekeer in de tweede helft

In de vierde van zes ronden behield Nick Reunes zijn maximum tegen Brecht Van Damme, terwijl Tom Schotte zich alleen op de tweede plaats nestelde na een gelukkige winst tegen Luigi Puzzo. De Italiaan controleerde het hele spel een minidiagonaal, maar vergat op het einde de pariteit om te keren en verloor.

De vijfde ronde bleek de ommekeer in te luiden omdat Nick Reunes verloor van diezelfde Luigi Puzzo en waarbij Tom Schotte zijn vierde punt scoorde tegen Frauke Van De Moortel. Twee spelers op vier punten dus, met een klein voordeel van 4 Brightwell punten voor Nick Reunes. Luigi Puzzo met drie punten kon ook nog aanspraak maken op de eindoverwinning door een ruim Brightwellvoordeel op zijn concurrenten.

In de laatste en beslissende ronde wist Luigi Puzzo te winnen tegen Rosalinde de Boer en zette zo zijn concurrenten onder druk. Beide Belgen speelden tegen tegenstanders met drie winstpunten. Met slechts één winstpunt minder zochten zij ook nog naar een goede uitslag. Brecht Van Damme werd afgeleid en kon geen spel op het bord krijgen tegen Tom Schotte: 53-11. Nick Reunes wist wat hem te doen stond tegen Albert Kortendijk, maar kwam niet verder dan een 32-32 gelijkspel. Door deze remise wist hij wel nog de tweede plaats vast te houden. Tom Schotte won na 2014 zijn tweede XOT-toernooi.

Algemene Vergadering

Het toernooi werd afgesloten met de Algemene Vergadering waar Tom Schottes presidentschap met twee jaar werd verlengd. Jeroen De Wael en Nick Reunes mogen ook nog twee jaar aanblijven als secretaris en penningmeester.

Belgische Grand Prix

Voor de gelegenheid telde dit toernooi mee voor de Belgische Grand Prix als 'gezelligheidstoernooi'. Dit betekende dat iedereen twee punten kreeg toebedeeld. Dit toernooi wordt op deze manier gelijkgesteld aan het Paastoernooi.

Buitenlanders Grand Prix

Het tiende seizoen van de Buitenlanders Grand Prix werd feestelijk op gang geschoten met drie deelnemers. Zowel Albert Kortendijk, Linda Praseptyo en Luigi Puzzo scoorden hun eerste twee punten.

DAN-ranking

Dit toernooi telde niet mee voor de DAN-ranking (en trouwens ook niet voor de wereldranglijst).