Roel Hobo wint 11e Antwerpen Othello Open

Roel Hobo wint 11e Antwerpen Othello Open 15 mei 2016

De 11e editie van het Antwerpen Othello Open vond net als in 2013 en 2014 plaats in de Muziekacademie van Ekeren. Geen mooi weer dit jaar, dus trokken we ons terug in één van de klaslokalen. Twaalf spelers voor het A-toernooi en drie spelers voor het beloftentoernooi, een totaal van 15 aanwezigen dus.

Beloftentoernooi

Frank Ivo, de vader van Jan Van Damme, won het toernooi voor zijn echtgenote Joke. Linda Klatten uit Nederland werd derde. Frank Ivo wist al zijn partijen te winnen en wordt zo de oudste winnaar ooit van een Belgisch toernooi op de zeer respectable leeftijd van 83.


Roel Hobo grijpt de macht

Roel was vooraf de hoogstgeplaatste speler en maakte zijn reputatie zonder meer waar. In de eerste ronde al versloeg hij de als tweede geplaatste Tom Schotte (30-34) en stoomde door naar 4/4 dankzij overwinningen Brecht Van Damme (33-31) en Nick Reunes. In de namiddag ging hij op dat elan verder met overwinningen tegen Jan de Graaf en Josbert van de Zande. Echter in de zesde ronde moest hij een gelijkspel toestaan tegen de sterk spelende Rosalinde de Boer, die op dat moment nog op de tweede plaats stond. In de laatste ronde verloor ze ook nog van Tom Schotte (die zo tweede werd) om zo vijfde te eindigen (en beste vrouw). Nick Reunes werd derde met 5 overwinningen.

Belgische Grand Prix

Tom Schotte neemt na zijn tweede plaats voor het eerst dit seizoen de leiding in de Belgische Grand Prix. Brecht Van Damme wist zijn voorsprong van twee punten niet vast te houden, maar blijft wel comfortabel de tweede plaats. Frédéric Nicholls staat nu derde.

Buitenlanders Grand Prix

De leider in de Buitenlanders Grand Prix voor dit toernooi was Albert Kortendijk. Echter Roel Hobo komt dankzij zijn overwinning op gelijke hoogte. Jan de Graaf rukt op naar een derde plaats op slechts twee punten. Zowel Linda Praseptyo als Marcel Sneek staan op slechts vier punten van de leiding. Het belooft een spannende Buitenlanders Grand Prix te worden.

DAN-ranking

Winnaar Roel Hobo deed de beste zaak dankzij drie overwinningen tegen andere 6 DAN-spelers. Zowel Tom Schotte als Nick Reunes winnen één punt. Bij de 5 DAN-spelers wint iedereen één punt.

Josbert van de Zande wint 2 punten en is nu steviger 4 DAN. Frauke Van de Moortel staat op één overwinning van 4 DAN.

Bij de beloften stijgt Frank Ivo Van Damme naar 3 DAN, terwijl Linda Klatten haar eerste DAN-punt heeft veroverd.