Tom Schotte wint 5e Paastoernooi Gent

Tom Schotte wint 5e Paastoernooi Gent 28 maart 2016

Het Paastoernooi te Gent vierde afgelopen weekend zijn eerste jubiluem met de vijfde editie. Het toernooi begon als een experiment in 2012, maar heeft ondertussen een volwaardige plaats op de Othellokalender veroverd. Een snelle blik op de geschiedenis van dit toernooi leert ons dat enkel Michael May en Tom Schotte de vijf toernooien speelden. Martin Fransen en Kris Van Daele waren vier keer van de partij. Deze keer vonden slechts 11 spelers de weg naar de Outpost te Gent, maar veel habitués waren op reis of vierden een verjaardag elders.

Toernooi

Zeven ronden spelplezier met telkens 15 minuten op de klok voor elke speler. Dat stond er op het programma. Twee favorieten voor de eindzege: Tom Schotte als hoogstgeplaatste speler (winnaar in 2012 en 2013), met Jan de Graaf daar net achter (winnaar in 2015). Martin Fransen (derde geplaatst) was schijnbaar niet akkoord met de favorietenrol van de Belgische kampioen en legde hem meteen het vuur aan de schenen in de eerste ronde. Hij flipte een mooie voorsprong bij elkaar, maar wist deze niet vast te houden. Uiteindelijk hielden beide spelers elkaar in evenwicht: 32-32.

Dimitri neemt de leiding

Een verrassing in de tweede ronde: Dimitri Vaes wist naar eigen zeggen voor het eerst te winnen van Jan de Graaf. Enige research leert ons dat het echter de tweede keer is dat Dimitri een overwinning uit de brand sleept. Ook in 2011 was hij al eens te sterk. (Ter info: de tussen is 13-2-1 in het voordeel van de Nederlander). Maar toch een knappe prestatie. Ook Marcel Sneek won zijn tweede partij (met 33-31 tegen Michael May). Hierdoor kwamen beide heren alleen aan de leiding te staan.

Het voorgaande leidde tot een onverwacht duel in de derde ronde om de eerste plaats: in een spannende partij versloeg Dimitri Vaes met 35-29 Marcel Sneek. Zowel Martin Fransen als Tom Schotte bleven echter in zijn zog hangen met 2,5/3.

Tom neemt over

In een rechtstreeks duel om de eerste plaats won de hoger geplaatste Tom Schotte het van Dimitri Vaes. Ook Martin Fransen won opnieuw (tegen Akke-lien de Boer) en zo zakte Dimitri Vaes van 1 naar 3. Marcel Sneek was de enige andere speler die een derde winstpartij wist te scoren. Nog vier kandidaten over voor eindoverwinning. Deze vier spelers zorgden ook voor animo in de vijfde ronde met hun onderlinge duels: Tom Schotte versloeg Marcel Sneek en Dimitri Vaes legde Martin Fransen over de knie: 2-0 voor België en een uitstekende kans voor beide spelers op een mooi eindresultaat.

België boven

De andere favoriet voor de eindzege, Jan de Graaf, had in de tweede ronde al het kaas van zijn brood laten eten door Dimitri Vaes. Ook in de derde ronde wist hij niet te winnen tegen beginner Frédéric Nicholls. Twee overwinningen in rondes vier en vijf gaven hem nog uitzicht op een mooie ereplaats. Een belangrijk duel tegen Tom Schotte ging echter verloren, waardoor die laatste de leiding kon behouden. Ook Dimitri Vaes ging op zijn elan door en versloeg Frédéric Nicholls. Martin Fransen kon de eindzege wel vergeten na nog een gelijkspel, deze keer tegen Michael May.

In de laatste ronde vielen er geen verrassingen meer te noteren: Tom Schotte legde zijn 3e Paastoernooi vast na een overwinning tegen Akke-lien de Boer en Dimitri Vaes wist Frauke Van de Moortel te verslaan. Martin Fransen legde nog beslag op de derde plaats in een rechtstreeks duel tegen Marcel Sneek.

Cadeautjes

Voor iedereen was er een geschenk voorzien. Elke speler had namelijk al iets meegebracht. Ook tijdens het toernooi kon iedereen genieten van zure beertjes (er is al teveel chocolade in omloop in deze periode). Op naar een volgende editie op Paasmaandag 2017!

Beloften

Slechts twee beloften op dit Paastoernooi. Kris Van Daele was de gelukkige: zij won het onderlinge duel tegen Linda Klatten én won de beloftenverloting. Zij gaat naar huis met een waardebon van 10€ om online te shoppen.

Belgische Grand Prix

Het gezellige Paastoernooi levert elke deelnemer twee punten op voor de Belgische Grand Prix. Leider in de tussenstand, Brecht Van Damme, was niet aanwezig. Hij behoudt wel twee punten voorsprong op Tom Schotte. Frédéric Nicholls verstevigt zijn derde plaats.

Buitenlanders Grand Prix

Het Paastoernooi zorgt ervoor dat vier extra Nederlanders in de lijst komen te staan. Ze hebben allen twee punten. Albert Kortendijk (12 punten) en Linda Praseptyo (8 punten) leiden nog steeds ruim. Het Antwerpen Othello Open zal ongetwijfeld voor extra verschuivingen zorgen.

DAN-ranking

Er is een nieuwe leider in het DAN-klassement: Tom Schotte scoorde twee overwinningen tegen andere 6 DAN-spelers en springt hierdoor over Nicky van den Biggelaar. Ook Dimitri Vaes schuift twee eenheden op. Merkwaardig is dat slechts 4 van de 11 spelers stijgen. De andere spelers die winnen zijn Frédéric Nicholls (van 1 naar 2 DAN) en Marcel Sneek, die één punt stijgt.