Marcel Peperkamp wint 29e Belgisch Kampioenschap

Marcel Peperkamp wint 29e Belgisch Kampioenschap 19 augustus 2012

Warm - heet - tropisch - BK 2012... Zo kan de temperatuur tijdens het Belgische Kampioenschap 2012 worden ingeschat. De buitentemperatuur werd iets minder dan voorspeld, slechts een 33,5°, maar de binnentemperatuur was op zijn minst als broeierig te categorizeren. Op die manier was er dit jaar een temperatuursverschil tussen het warmste (Gent) en het koudste (Luik) toernooi van maar liefst 50 graden. Tijdens het toernooi van Luik begin februari werden temperaturen van -16,5° waargenomen.

Elf spelers trotseerden deze hitte, waaronder vijf buitenlanders. Er stond nog heel wat op het spel tijdens het laatste Othellotoernooi van het seizoen: de Belgische titel, de eindoverwinning in de Buitenlanders Grand Prix én verschillende WK-plaatsen.

De drie verwachte spelers hadden na twee ronden twee gewonnen partijen: Tom Schotte, Arthur Juigner en Marcel Peperkamp. Zij waren voor aanvang van het toernooi ook de drie hoogst gerangschikte spelers. In de derde ronde kwam de eerste "topconfrontatie". Arthur Juigner, 10-jarig wonderkind uit Frankrijk, speelde vlot de regerende Belgische kampioen van het bord. Hij wist met 35-29 te zegevieren. Ook Marcel Peperkamp behield zijn maximum na een winst tegen Martin Fransen. In de vierde ronde trok Marcel Peperkamp de lijn door en versloeg vrij eenvoudig Arthur Juigner (19-45). Uit de achtergrond was ondertussen Michael May opgerukt naar drie overwinningen en stond zo met de Franse jongeling en Tom Schotte op een gedeelde tweede plaats.

De strijd om de Belgische titel werd beslecht in de vijfde ronde. In een rechtstreeks duel trok Marcel Peperkamp duidelijk aan het langste eind (20-44) tegen Tom Schotte en nam zo een voorsprong van twee punten met nog twee ronden te spelen. Arthur Juigner had namelijk Michael May geklopt in een nipt duel (30-34). Ook Martin Fransen en Dimitri Vaes kwamen na deze vijfde ronde op drie winstpartijen en konden zodoende nog vooruitkijken.

In de zesde en zevende ronde kregen Michael May en Dimitri Vaes nog een bye en verloren hun andere partij. Zij eindigden zo op vier winstpartijen. Ook Martin Fransen strandde op vier na een nieuwe nederlaag tegen Tom Schotte, zijn zevende al dit seizoen. Die laatste won ook, zij het nipt, zijn laatste ronde tegen Marcel Sneek (30-34) en kon zo de derde plaats vrijwaren. Ondertussen slaagden zowel Marcel Peperkamp als Arthur Juigner erin om hun resterende twee partijen te winnen en werden zo één en twee.

Bij de dames wist Rosalinde de Boer de zusterstrijd de te winnen tegen Akke-lien de Boer en werd zo beste vrouw.

Belgische Grand Prix

Tom Schotte (foto) wint na 2005, 2008, 2009 en 2010 ook in 2012 de Belgische Grand Prix. Hij was reeds zeker van deze eindoverwinning na het toernooi van Zonhoven. Marcel Peperkamp verzekerde zich van de tweede plaats na zijn Belgische titel. In 2009 werd hij ook tweede in Belgische Grand Prix. Voor de derde plaats werd er hevig strijd geleverd: Michael May eindigde weliswaar boven Dimitri Vaes in het Belgische kampioenschap, maar die laatste wist wel de derde plaats te claimen na het schrappen van de slechtste toernooien. Ze eindigden net boven Alessandro Cantamessa, die het seizoen nochtans sterk was begonnen.

Bij de vrouwen wist Rosalinde de Boer haar voorsprong op haar naaste achtervolger nog verder uit te breiden. Ook in 2007, 2008 en 2010 was zij de beste vrouw in de Belgische Grand Prix.

Buitenlanders Grand Prix

De Buitenlanders Grand Prix 2012 werd even spannend als de editie van 2010, toen Martin Fransen het nipt haalde voor Roel Hobo en Jiska Helmes. Daar beslist één enkele steen in de laatste ronde wie er de eindoverwinning binnenhaalde. Ook dit jaar werd alles beslist in de laatste ronde en op één enkele steen.
Voor aanvang van het toernooi kwamen nog dertien spelers in aanmerking voor de eindoverwinning. De punten werden tijdens het seizoen zodanig verdeeld dat Jan de Graaf met dertien eenheden aan de leiding stond, terwijl er twaalf punten klaarlagen voor de beste buitenlander. Er kwamen echter drie spelers opdagen die al punten wisten te scoren, aangevuld met twee debutanten. Jan de Graaf (13), Marcel Sneek (12) en Martin Fransen (8) werden zo de enige drie kandidaten op de eindzege. De jonge Arthur Juigner en Josbert van de Zande konden alles in een beslissende plooi leggen.

Martin Fransen had de moeilijkste opdracht: hij moest zelf beste buitenlander worden en zijn rechtreekse tegenstanders mochten zelf niet tweede buitenlander worden. Met een sterke Arthur Juigner werd dit een onmogelijke opdracht. De Franse jongeling eindigde tweede in het toernooi en verloor enkel van Marcel Peperkamp. Nochtans had Martin Fransen al in de eerste ronde kansen, want hij verloor slechts met 31-33.

De eigenlijke strijd werd gevoerd tussen Jan de Graaf en Marcel Sneek. Die laatste moest eigenlijk enkel boven zijn rechtstreekse concurrent eindigen om zo twee punten meer binnen te halen. Dit wou ook zeggen dat Marcel Sneek ook minimaal derde buitenlander moest worden. Want vier punten voor een vierde plaats waren niet voldoende, omdat Jan de Graaf dan ook minimaal drie punten haalde met een vijfde plaats. Josbert van de Zande werkte gedurende het toernooi echter goed mee en werd laatste buitenlander.

Toch werd alles weer in de laatste ronde beslist. Marcel Sneek moest bij voorkeur winnen van Tom Schotte, terwijl Jan de Graaf bij voorkeur moest verliezen tegen Arthur Juigner. Beide Nederlanders hadden op dat moment drie punten. Het spel van Jan de Graaf was vrij vroeg afgelopen en hij wist slechts 8 stenen te verzamelen. Dit gaf aan Marcel Sneek zelfs het mogelijkheid tot een kleine nederlaag. Dit werd het ook: hij verloor nipt met 30-34 van Tom Schotte. Dit was in principe genoeg voor een plaats in de eindrangschikking boven Jan de Graaf. Echter Jan de Graaf hield net 1 BQ-punt over en wist zodoende ook de eindoverwinning te veroveren in de Buitenlanders Grand Prix 2012. Aan deze eindoverwinning hing een niet te versmaden prijs vast: een jaar lang gratis deelname aan toernooien van de Belgische Grand Prix. Martin Fransen eindigt nog tweede in de eindrangschikking voor Marcel Sneek ondanks een gelijk aantal punten, na het wegstrepen van de slechtste toernooien.

DAN-ranking

Het Belgische kampioenschap 2012 heeft verschillende spelers geen windeieren gelegd. Martin Fransen (foto) sluipt wat dichter bij 6 DAN. Hij komt nu op drie overwinningen. Promotie zal echter pas voor volgend seizoen zijn, want dit jaar worden er geen toernooien meer gespeeld in België.

Belgisch kampioen Marcel Peperkamp (foto links) wist slechts in drie van zijn zeven winstpartijen punten te scoren, maar komt nu wel op 5.10 DAN terecht. Dimitri Vaes (foto rechts) wist maar drie van zijn zes partijen te winnen (hij had ook een bye), hij deed dat wel tegen andere 5 DAN-spelers. Hij krijgt zo ook drie punten bij en komt op 5.16 DAN terecht. Hij gaat hiermee Alexandre Cordy voorbij.

Ook verschillende andere spelers wisten punten te winnen: Rosalinde de Boer, Marcel Sneek, Michael May en Josbert van de Zande. Arthur Juigner (foto) speelde voor het eerst in België, maar is meteen 3 DAN waard. Tom Schotte, Jan de Graaf en Akke-lien de Boer wisten niet te scoren. En zo is van alle elf spelers geweten wat er met hun ranking is gebeurd tijdens het 29e Belgische Kampioenschap.