Nicky van den Biggelaar wint 20e Europese Grand Prix Gent

Nicky van den Biggelaar wint 20e Europese Grand Prix Gent 31 juli 2011

Afgelopen weekend kwam in centrum Reinaert te Gent een internationaal veld Othellospelers aangespoeld om deel te nemen aan de jubileumeditie van het Europese Grand Prix toernooi van België. In 1991 werd dit toernooi voor de eerste maal georganiseerd. Enkel in 2010 was er geen editie door het nieuwe EGP-systeem dat elk land om de twee jaar aan de beurt laat.

Een totaal van 27 spelers uit 6 verschillende landen (België, Nederland, Frankrijk, Zweden, Italië en het Verenigd Koninkrijk) begon aan een mogelijke zegetocht. Dit Europese Grand Prix toernooi was tevens het 28e Belgische Kampioenschap. De twee beste Belgen streden op zondagmiddag voor de Belgische titel en een cheque van maar liefst 150€!

De favorieten voor de eindwinst waren Nicky van den Biggelaar (Nederland), Takuji Kashiwabara, Marc Tastet (Frankrijk) en Imre Leader (Verenigd Koninkrijk). Andere spelers die al een toernooi in de Europese Grand Prix hadden gewonnen, waren Albert Kortendijk (3 zeges), Tom Schotte (2 zeges) en Roel Hobo (1 zege).

De eerste ronde zorgde meteen voor een verrassend verlies van één van de favorieten: Marc Tastet delfde het onderspit tegen Jiska Helmes.

In de tweede ronde mocht outsider Arnaud Delaunay het reeds opnemen tegen Nicky van den Biggelaar, maar faalde in zijn opzet om de Nederlander punten afhandig te maken. Nog 7 spelers behielden het maximum, waaronder geen enkele Belg.

De derde ronde lootte een duel tussen Takuji Kashiwabara en Imre Leader. De Fransman behaalde met 33 zwarte stenen de overwinning. Nicky van den Biggelaar versloeg Jiska Helmes, Patrick Aubroeck was de betere van Martin Fransen en de verrassende Marcel Sneek behaalde eveneens zijn 3e overwinning tegen Benkt Steentoft.

Ranking of the 27 players after round 3:
1. 3pts Nicky van den Biggelaar
Takuji Kashiwabara
Patrick Aubroeck
Marcel Sneek

In de vierde ronde werden de leiders gehalveerd. Patrick Aubroeck versloeg Marcel Sneek en Takuji Kashiwabara versloeg Nicky van den Biggelaar. Verschillende spelers pikten aan met 3 winst: Imre Leader, Marc Tastet, Arnaud Delaunay, Tom Schotte en Nick Reunes.

Ranking of the 27 players after round 4:
1. 4pts Takuji Kashiwabara
Patrick Aubroeck
2. 3pts Nicky van den Biggelaar
Imre Leader
Marc Tastet
Arnaud Delaunay
Tom Schotte
Nick Reunes
Marcel Sneek

De vijfde ronde zorgde ervoor dat Takuji Kashiwabara als enige de maximumscore behield na winst tegen Patrick Aubroeck. In de duels net achter de leiders pikten Nicky van den Biggelaar (tegen Nick Reunes), Marc Tastet (tegen Marcel Sneek), Imre Leader (tegen Jiska Helmes) en Arnaud Delaunay (tegen Tom Schotte) aan.

Ranking of the 27 players after round 5:
1. 5pts Takuji Kashiwabara
2. 4pts Nicky van den Biggelaar
Patrick Aubroeck
Imre Leader
Marc Tastet
Arnaud Delaunay

Het einde van de eerste dag naderde met rasse schreden en de vermoeidheid begon al gedeeltelijk toe te slaan. Dat speelde Takuji Kashiwabara misschien ook parten, want hij behaalde slechts 31 stenen tegen Marc Tastet. Imre Leader verspeelde de kans om mee aan de leiding te komen na verlies tegen Nicky van den Biggelaar. Arnaud Delaunay overkwam hetzelfde tegen Patrick Aubroeck. Zowel Erwin van den Berg, Albert Kortendijk, Roel Hobo en Tom Schotte pikten aan met hun 4e winst.

Ranking of the 27 players after round6:
1. 5 pts Nicky van den Biggelaar
Takuji Kashiwabara
Patrick Aubroeck
Marc Tastet
5. 4 pts Imre Leader
Arnaud Delaunay
Erwin van den Berg
Albert Kortendijk
Roel Hobo
Tom Schotte

Als kers op de taart, voor de aanvang van de al geurende barbecue, kwamen in de laatste ronde van de eerste dag nog wat pittige partijen op tafel. Patrick Aubroeck wist een sterke eerste dag te bekronen met een gelijkspel tegen Marc Tastet. Hierdoor kwamen beiden op 5.5 winst. De andere leiders wonnen wel hun partij. Nicky van den Biggelaar tegen Roel Hobo en Takuji Kashiwabara tegen Albert Kortendijk. Twee andere spelers veroverden hun vijfde winst: Arnaud Delaunay (tegen Imre Leader), Erwin van den Berg (tegen Tom Schotte)

Ranking of the 27 players after round7:
1. 6 pts Nicky van den Biggelaar
Takuji Kashiwabara
3. 5.5 pts Patrick Aubroeck
Marc Tastet
5. 5 pts Arnaud Delaunay
Erwin van den Berg
7. 8 spelers met 4 punten

De strijd voor de finaleplaatsen lag dus nog volledig open. Ook voor de finale van het Belgische kampioenschap kwamen nog verschillend mensen in aanmerking. Tom Schotte (4 punten) lag in pole position, terwijl Marcel Peperkamp, Nick Reunes, Dimitri Vaes en Rosalinde de Boer (3 punten) hun kansen gaaf hielden.

Slechts 24 spelers hadden de nacht overleefd. Zij betraden het strijdtoneel voor de vier resterende ronden. Zowel Nicky van den Biggelaar (tegen Marc Tastet) als Takuji Kashiwabara (tegen Arnaud Delaunay) behielden hun leiderspositie. Door het verlies van Patrick Aubroeck (tegen Erwin van den Berg) vergrootten zij hun voorsprong tot één vol punt en dat slechts op één speler (Erwin van den Berg). Imre Leader (tegen Jan de Graaf), Albert Kortendijk (tegen Marcel Sneek), Roel Hobo (tegen Marcus Frönmark) en Tom Schotte (tegen Jiska Helmes) gingen ook één bank vooruit.

Ranking of the 27 players after round8:
1. 7 pts Nicky van den Biggelaar
Takuji Kashiwabara
3. 6 pts Erwin van den Berg
4. 5.5 pts Patrick Aubroeck
Marc Tastet
6. 5 pts Arnaud Delaunay
Imre Leader
Albert Kortendijk
Roel Hobo
Tom Schotte

De negende ronde zorgde voor de afscheiding: Nicky van den Biggelaar (tegen Patrick Aubroeck) en Takuji Kashiwabara (tegen Erwin van den Berg) sloegen een kloof van 1.5 punt op Marc Tastet, die Tom Schotte een nieuwe nederlaag bezorgde. Imre Leader (tegen Roel Hobo) en Arnaud Delaunay (tegen Albert Kortendijk) hielden hun kansen gaaf op een play-off.

Voor de strijd tussen de Belgen ging de strijd nog tussen vier spelers: Tom Schotte (5 punten) en Marcel Peperkamp, Nick Reunes en Dimitri Vaes (4 punten).

Ranking of the 27 players after round9:
1. 8 pts Nicky van den Biggelaar
Takuji Kashiwabara
3. 6.5 pts Marc Tastet
4. 6 points Erwin van den Berg
Arnaud Delaunay
Imre Leader

In de tiende ronde besliste een Frans topduel over een play-offplaats. Marc Tastet versloeg Arnaud Delaunay. Erwin van den Berg haakte af na verlies tegen Nicky van den Biggelaar. Imre Leader (tegen Patrick Aubroeck) nam ook een serieuze optie op de play-off. Takuji Kashiwabara (tegen Jan de Graaf) verzekerde zich eveneens van de finale.

Tom Schotte, als beste Belg, miste een uitstekende mogelijkheid om zich te plaatsen voor de finale van het BK na slechts een gelijkspel tegen Roel Hobo. Dat bracht beiden op 5.5 punten. Zowel Marcel Peperkamp als Nick Reunes waren net achter hem op 5 punten gekomen.

Ranking of the 27 players after round10:
1. 9 pts Nicky van den Biggelaar
Takuji Kashiwabara
3. 7.5 pts Marc Tastet
4. 7 pts Imre Leader
5. 6 points Erwin van den Berg
Arnaud Delaunay
Marcus Frönmark
Jiska Helmes

De loting van de laatste ronde is altijd een beetje spannender, want een gunstige loting kan heel veel plaatsen schelen. Dat ondervond Tom Schotte, die helemaal bovenaan tegen Nicky van den Biggelaar werd geloot. Die laatste gaf geen cadeau en deed zijn plicht. Takuji Kashiwabara speelde nog snel even de opgerukte Jiska Helmes achteruit. De strijd voor de derde plaats werd nog gevoerd tussen Imre Leader en Marc Tastet. De Brit trok aan het langste eind en werd beloond met kleurkeuze in de play-off tegen diezelfde Marc Tastet. Verder pikten zowel Arnaud Delaunay (tegen Roel Hobo) als Marcus Frönmark (tegen Erwin van den Berg) nog aan met 7 winst.

Door het verlies van Tom Schotte zagen zowel Marcel Peperkamp (tegen Patrick Aubroeck) als Nick Reunes (tegen Albert Kortendijk) hun kans schoon om een finaleplaats te claimen voor het BK. Marcel Peperkamp slaagde in zijn opzet, terwijl Nick Reunes deze buitenkans niet wist te benutten. Hierdoor speelde Tom Schotte en Marcel Peperkamp een best of 3 voor de Belgische titel.

De eerste partij werd gewoon door de Belgische kampioen van 2009. 3-voudig Belgisch kampioen Tom Schotte wist de 2e partij vrij makkelijk binnen te halen. De derde partij was een stuk spannender. Marcel Peperkamp speelde een goede opening en Tom Schotte werd op achterstand gezet. Dit bleef zo tot het late middenspel, waar Marcel Peperkamp een cruciale fout maakte die Tom Schotte zijn vierde Belgische titel (en de bijhorende 150€) opleverde.

Ondertussen waren de andere finalepartijen reeds afgelopen. Nicky van den Biggelaar controleerde beide spellen (39-25 en 27-37) en wist voor de eerste keer te zegevieren in België. Takuji Kashiwabara werd verdienstelijk tweede. De play-off werd gewonnen door Marc Tastet na een 2-1 zege tegen Imre Leader.

De succesvolle 20e editie van den Belgische EGP werd afgesloten met een prijsuitreiking met prijzen voor iedereen. In 2013 volgt normaal gezien een nieuwe editie.

Belgische Grand Prix

Er was geen Belgische Grand Prix in 2011.

Buitenlanders Grand Prix

Er was geen Buitenlanders Grand Prix in 2011.

DAN-ranking

N/a