Jan de Graaf wint 2e Luik Othello Open

Jan de Graaf wint 2e Luik Othello Open 10 februari 2013

Afgelopen weekend werd in Luik het Othelloseizoen 2013 afgetrapt. Taverne 'Le Clapotis' in de gemeente Engis, dichtbij Luik, vormde opnieuw het toneel van dit toernooi. Dit jaar waren er slechts vijf spelers opgedaagd: twee Vlaamse en drie Nederlandse spelers. Jammer genoeg waren er dit jaar geen lokale spelers aanwezig. Van links naar rechts namen volgende spelers deel: Tom Schotte, Michael May, Marcel Sneek, Jan de Graaf en Martin Fransen.

In een aangename en losse sfeer werden er vijf ronden gespeeld. Die zouden de beslissing brengen over winst en verlies. Omdat het deelnemersveld oneven was ingedeeld, werd er elke ronde een bye uitgedeeld. Die was in de eerste ronde voor Jan. Op één van de tafels was er meteen een verrassing: Marcel versloeg vrij makkelijk Tom. Martin won het duel van Michael. De tweede ronde was een normale ronde: Jan won van Martin en Tom versloeg in het enige Belgische duel Michael. In de derde ronde liet Tom een gelijkspel toe tegen Jan en veegde Michael zijn nul van het bord met een winst op Marcel. Na drie gespeelde ronden stond Jan op 2.5, Martin en Marcel stonden op 2, Tom op 1.5 en Michael op 1. Alles was dus nog mogelijk na de lunch.

Die lunch gaf Martin en Jan nog wat meer energie, want zowel Tom (door Martin) en Marcel (door Jan) werden verslagen. Door deze overwinning konden enkel Martin en Jan het toernooi nog binnenhalen. In de laatste ronde had Tom een bye. Martin won vrij vlot van Marcel en rekende nog op een verlies van Jan tegen Michael. Zij speelden en spannende partij die met 30-34 door Jan werd binnengehaald. Hij werd dan ook meteen tot toernooiwinnaar uitgeroepen! Een dikke proficiat.

Tom Schotte is de eerste leider in de Belgische Grand Prix, voor Michael May. Jan de Graaf is de eerste leider in de Buitenlanders Grand Prix.

Belgische Grand Prix

Tom Schotte (foto) als eerste de leiding genomen in de Belgische Grand Prix 2013. Vorig jaar was hij nog de beste in Luik, dit jaar werd hij pas derde. Toch was dit genoeg voor de twaalf punten als beste Belg. De enige andere Belg op het toernooi, Michael May, werd vierde en scoort acht punten.
Beide spelers krijgen ook nog punten voor hun plaats in de wereldranking. Tom Schotte scoort hierdoor zes extra punten, Michael May vier. Er staan echter nog verschillende Belgische spelers boven hem in de ranglijst. Indien zij nog deelnemen aan een Grand Prix toernooi worden zijn punten voor de ranglijst gereduceerd.

Buitenlanders Grand Prix

Het eerste Belgische Othellotoernooi van het seizoen 2013 heeft Jan de Graaf (foto) twaalf punten opgeleverd voor de Buitenlanders Grand Prix. Hij wist het toernooi eveneens te winnen. Jan de Graaf is de titelhouder in de Buitenlanders Grand Prix en is 2013 dus goed begonnen. Martin Fransen, winnaar in 2009 en 2010, scoorde met zijn tweede plaats acht punten. Marcel Sneek werd vijfde en laatste, maar mag toch zes punten op zijn conto schrijven.

DAN-ranking

De opener van het Belgische Othelloseizoen 2013 heeft weinig veranderingen teweeggebracht in de hoogste regionen van de Belgische DAN-ranking. Er werden 4 DAN-punten verdeeld onder de spelers. Enkel Tom Schotte wist niet te scoren als enige 6 DAN-speler. Jan scoorde tegen Martin, Martin tegen Tom, Marcel eveneens tegen Tom en Michael ten slotte tegen Marcel.