Nicky van den Biggelaar wint 3e Paastoernooi Gent

Nicky van den Biggelaar wint 3e Paastoernooi Gent 21 april 2014

Paasmaandag was wederom de dag waarop de Belgian Othello Association zijn stilaan klassieke Paastoernooi organiseerde. Zeventien enthousiastelingen uit drie verschillende landen tekenden present. Zij brachten allen een ingepakt geschenk mee naar Gamecenter The Outpost te Gent voor hét Belgische gezelligheidstoernooi van het jaar. Toch was het reeds vooraf duidelijk dat de winnaar er één van naam en faam zou zijn. Vanuit Nederland waren verschillende topspelers afgezakt naar Vlaanderen om voor het eerst in jaren het gezelligheidstoernooi op hun naam te kunnen schrijven. Zowel Nicky van den Biggelaar, Roel Hobo, Albert Kortendijk en Erwin van den Berg zijn sterke spelers die internationaal hun mannetje kunnen staan. Opmerkelijke verschijningen waren Bauke Kortendijk die voor het eerst in België speelde en Ralph Reijnders die voor het eerst sinds 2008 nog eens aan een toernooi deelnam. Hij won in België in 2006 het Zonhoven Othello Open.

Meteen in de eerste ronde moest de Belgische titelverdediger Tom Schotte (foto links) aan de slag tegen Albert Kortendijk (foto rechts). Die eerste nam weerwraak voor zijn nederlaag in het Marche-en-Famenne Othello Open eerder dit seizoen en versloeg zijn eerste Nederlander. Andere topduels en/of verrassingen waren er niet te noteren in die eerste ronde.

In de tweede ronde wist Nick Reunes (foto links) vrij makkelijk Erwin van den Berg (foto rechts) te kloppen, waardoor hij samen met vier anderen aan de leiding kwam te staan. Nicky van den Biggelaar, Roel Hobo, Tom Schotte en de Brit Ian Turner hadden eveneens twee partijen gewonnen.

Na drie ronden bleven nog slechts een trio spelers over van dit quintet: Nicky van den Biggelaar versloeg in een rechtstreeks gesprek Tom Schotte, terwijl Roel Hobo hetzelfde deed met Ian Turner. Nick Reunes werd tegen de lager gerangschikte Ralph Reijnders geloot en wist ook te zegevieren.

Het verhaal van de tien kleine negertjes ging verder in de vierde ronde. Het rechtstreekse duel ging dit keer tussen Roel Hobo (foto) en Nick Reunes. De Nederlander won en vervoegde Nicky van den Biggelaar met 4 uit 4 na diens winst tegen Martin Fransen. Zowel Erwin van den Berg, Tom Schotte als Albert Kortendijk kwamen samen met Nick Reunes op drie winstpartijen te staan.

Het topduel van dit toernooi vond plaats in de vijfde ronde tussen Roel Hobo en Nicky van den Biggelaar (foto). De winnaar van dit duel zou naar alle waarschijnlijkheid het toernooi gaan winnen. De veelvuldig Nederlands kampioen trok aan het langste eind en verwees Roel Hobo naar een plaats in de subtop. Verder slaagden Erwin van den Berg (tegen Tom Schotte) en Albert Kortendijk (tegen Nick Reunes) de winstkansen gaaf te houden met vier winst uit vijf partijen.

De laatste twee ronden zouden een gezondheidswandelingen worden voor Nicky van den Biggelaar, zou je gaan denken. Niets is echter minder waar. Erwin van den Berg zorgde voor de verrassing in dit toernooi en boekte een knappe winst tegen de leider. Ondertussen wist Albert Kortendijk zijn nederlaag van de eerste ronde tegen Tom Schotte volledig uit te wissen tegen Roel Hobo om zo mee aan de leiding te komen. Spanning alom, tot in de laatste ronde!

Een rechtstreeks duel tussen Nicky van den Biggelaar en Albert Kortendijk zou gaan uitmaken wie er het toernooi zou winnen, ware het niet dat Erwin van den Berg tegen Roel Hobo zijn kansen volledig gaaf kon houden. Het onderlinge BQ-verschil voor het ingaan van de laatste ronde was slechts enkele punten tussen de drie kanshebbers. Erwin van de Berg versloeg Roel Hobo met ruime cijfers, waardoor die laatste na 4 uit 4 met 4 uit 7 achterbleef. Afwachten naar de partij op tafel één dan maar! In een beklijvend duel wist Nicky van den Biggelaar (nipt) aan het langste eind te trekken met 33-31. Dit resulteerde in een knappe toernooiwinst voor Nicky van den Biggelaar met een BQ-verschil van slechts twee eenheden. Tom Schotte werd met hetzelfde verschil derde ten nadele van Albert Kortendijk. Linda Praseptyo, opgerukt uit de achtergrond, wist ook nog een vijfde overwinning te boeken en werd knap vijfde.

Iedereen kreeg op het einde nog een geschenk toebedeeld. Het is uitkijken naar een volgende gezellige en spannende editie op Paasmaandag 6 april 2015.

Belgische Grand Prix

Tom Schotte (foto) behoudt vanzelfsprekend de leiding in de Belgische Grand Prix. Tijdens het Paastoernooi, waar de nadruk ligt op de gezelligheid, kregen alle spelers twee punten. Ongeacht de uitslag van dit toernooi kregen de zeven aanwezige Belgen dus twee punten bij. Vier spelers scoorden voor de tweede keer dit seizoen: Tom Schotte, Nick Reunes, Pierre Poliakoff en Brecht Van Damme. De zusjes Akke-lien en Rosalinde de Boer samen met Michael May scoorden hun eerste punten. De stand blijft nagenoeg ongewijzigd. Omdat Jeroen De Wael niet aanwezig was, sluipt Nick Reunes twee punten dichter bij de tweede plaats. Maar de beslissing over de Grand Prix valt pas in de laatste drie toernooien, waar nog 36 punten zijn te verdienen.

Buitenlanders Grand Prix

Het Paastoernooi was opnieuw een succes voor de buitenlanders. Nicky van den Biggelaar bezette de eerste plaats en Erwin van den Berg de tweede. Echter krijgen zij, net als de andere achter buitenlanders gewoon twee punten voor de Buitenlanders Grand Prix. Ook Albert Kortendijk (foto) en Linda Praseptyo, die als enige buitenlanders aanwezig waren in Marche-en-Famenne eerder dit jaar, waren aanwezig en behouden zo hun voorsprong op de rest.

DAN-ranking

Er werden verschillende mooie prestaties genoteerd in de Belgische DAN-ranking afgelopen weekend. Het Paastoernooi van Gent leverde weliswaar geen promoties op, maar met Nicky van den Biggelaar (foto) heeft dit nevenklassement wel een nieuwe leider. Voor het eerst waren er bij aanvang van het toernooi vijf spelers met 6 DAN aanwezig en uiteraard leverde dit heel interessante partijen op. Nicky van den Biggelaar wist alledrie de concurrenten te kloppen die hij tegenkwam en springt over Tom Schotte naar de leiding.

Bij de 5 DAN-spelers doen Albert Kortendijk en Linda Praseptyo opnieuw een goede zaak en schuiven door naar respectievelijk een 8e en een 20e plaats. Bij de 4 DAN-spelers kom Michael May op één punt van promotie naar 5 DAN, maar in zijn zog komen Brecht Van Damme, Erwin van den Berg en Ian Turner ook al in de buurt van 5 DAN. Erwin van den Berg (foto) wist vijf van zijn zes winstpartijen om te zetten in een winstpunt. De come-back van het jaar, Ralph Reijnders, wist meteen drie punten toe te voegen en komt in de buurt van promotie naar 4 DAN.