Tom Schotte wint 2e Paastoernooi Gent

Tom Schotte wint 2e Paastoernooi Gent 1 april 2013

Net zoals vorig jaar verzamelden verschillende spelers voor het Paastoernooi te Gent. Dit jaar waren er maar liefst 22 spelers uit drie verschillende landen bij de deelnemers. Het werd een aangenaam toernooi waar gezelligheid troef was. Uiteraard was er ook nog een competitief aspect en werd er tot de laatste ronde voor de overwinning gestreden. Dit toernooi telde mee voor de wereldranking en heeft ervoor gezorgd dat er drie nieuwe Belgische spelers in de volgende update van die wereldranking zullen terechtkomen. Laurent Grandjean, Griet Theuwissen en Joris Bongers zullen op zijn minst de komende 38 maanden in de ranglijst staan.

In de eerste ronde van het toernooi was er meteen plaats voor een verrassing. Akke-lien de Boer won namelijk tot haar eigen verrassing van Jeroen De Wael (27-37). Nieuwkomer Laurent Grandjean versloeg meteen de ervaren Michael May (26-38). In de overige partijen werd de rangorde gerespecteerd. In de tweede ronde was Dimitri Vaes de betere van Albert Kortendijk (15-49). Na twee ronden stonden de volgende vijf spelers met twee punten: Tom Schotte, Linda Praseptyo, Brecht Van Damme, Marcel Sneek en Nick Reunes. De derde ronde zorgde ervoor dat hiervan slechts twee spelers het maximum behielden. Tom Schotte versloeg Linda Praseptyo (46-18), Marcel Sneek versloeg in een spannende partij Brecht Van Damme (31-33) en Nick Reunes verloor van Albert Kortendijk. In de derde ronde was er reeds een virtuele finale die één speler alleen aan de leiding zou brengen. Tom Schotte versloeg vrij eenvoudig Marcel Sneek (17-47). Veschillende spelers vergezelden na deze ronde Marcel Sneek op drie punten.

De vierde ronde brak het toernooi volledig open. Albert Kortendijk wist de leider te kloppen (23-41) en zo kwamen maar liefst vijf spelers met vier uit vijf te staan: Tom Schotte, Rosalinde de Boer, Jeroen De Wael, Dimitri Vaes en Albert Kortendijk. Nu was het een kwestie voor deze spelers om hun laatste twee spellen te gaan winnen en het liefst met een zo ruim mogelijk verschil. Het aantal behaalde stenen kon wel eens een belangrijke rol gaan spelen. Tom Schotte had dit goed begrepen en was ruim de betere van Dimtri Vaes (53-11). Jeroen De Wael wist een spannende partij naar zich toe te trekken en plaatste Albert Kortendijk in het verliezende kamp (31-33). Tot slot verloor Rosalinde de Boer de kans op de eindoverwinning na een verlies tegen Linda Praseptyo (45-19). Dit leidde tot twee overgebleven leiders die in de laatste ronde in een rechtstreeks duel zouden uitmaken wie er dit Paastoernooi zou winnen. In deze finalepartij stonden zes Belgische titels tegenover elkaar. Tom Schotte trok aan het langste eind met een 16-48 overwinning tegen Jeroen De Wael. Doordat die laatste gedurende het toernooi vrij weinig stenen behaalde wipte Linda Praseptyo nog over hem naar een tweede plaats. Albert Kortendijk verloor zijn laatste spel nog op tijd van Rosalinde de Boer met een winnnende positie op het bord en liet zo een zekere tweede plaats liggen. Rosalinde de Boer werd samen met Jeroen De Wael derde. Ook Dimitri Vaes wist nog op vijf overwinningen te komen dankzij een zege ten Ian Turner (34-30). De beste nieuwe speler werd uiteindelijk Griet Theuwissen met drie overwinningen. Zij wist eveneens alle beloften achter zich te houden en werd uiteindelijk knap 16e op 22 spelers. Op het einde van het toernooi kregen alle spelers een geschenk. Iedereen had namelijk ook een geschenk meegebracht en deze werd gewoon opnieuw verdeeld.

Belgische Grand Prix

Tom Schotte (foto) heeft zijn leiding in de Belgische Grand Prix behouden. In het Paastoernooi te Gent kreeg elke speler twee punten. Hierdoor werd eerder deelname dan echte competiviteit gestimuleerd. Maar liefst 13 Belgische spelers of residenten wisten die twee punten te scoren. Michael May blijft op een tweede plaats, maar verliest vier ratingpunten. Verschillende spelers hebben een hogere wereldranking en komen boven hem in dat klassement. Dankzij dat klassement komt Jeroen De Wael nu op een derde plaats terecht.

Buitenlanders Grand Prix

Het tweede Belgische Grand Prix toernooi heeft geen grote wijzigingen teweeggebracht in de tussenstand van de Buitenlanders Grand Prix. In het Paastoernooi te Gent kreeg elke speler twee punten. Hierdoor werd eerder deelname dan echte competiviteit gestimuleerd. Maar liefst 9 buitelandse spelers wisten die twee punten te scoren. De nummer twee van toernooi te Luik, Martin Fransen, was echter afwezig in Gent en ziet twee punten aan zijn neus voorbijgaan. Hierdoor komt Marcel Sneek op gelijke hoogte. De overige zeven spelers staan met twee punten allemaal samen. Voor de Buitenlanders Grand Prix telt de wereldranking niet mee.

DAN-ranking

Na het Paastoernooi te Gent is er opnieuw een speler toegetreden tot het clubje van 5 DAN. Marcel Sneek (foto) wist Brecht Van Damme te kloppen en scoorde hierdoor een verlossend punt. Nu kan hij op zoek gaan een nieuwe uitdaging. Van de 22 spelers wisten de meeste spelers te scoren. Het was vooral uitkijken naar een duel tussen Tom Schotte en Nick Reunes, die beide op 6 DAN stonden. Echter tijdens het toernooi werd tussen hen geen duel gespeeld.

Alle spelers op 5 DAN wisten erop vooruit te gaan. Jeroen De Wael (foto) deed de beste zaak en wist drie punten vooruit te gaan. Zowel Dimitri Vaes, Rosalinde de Boer als Albert Kortendijk scoorden twee eenheden. Er waren dan ook veel duels tussen deze spelers tijdens het toernooi.

Bij de 4 DAN-spelers gingen zowel Linda Praseptyo (foto) als Ian Turner er drie eenheden op vooruit. Tine Vanhoutte promoveert naar 3 DAN. Tenslotte wisten de nieuwe spelers en Natascha, die nog nooit in België speelde, meteen naar 2 DAN op te klimmen.